A nyugodt babavárásért

A nyugodt babavárásért

Mik azok a dolgok, amik nyugodttá teszik a babavárást, mikre kell odafigyelni egy kismamának akkor, ha a vágya a terhesség zökkenőmentes megélése? Ezeket gyűjtötte egy csokorba a ratkotunde.hu olvasóinak dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos.

Mozgás

Időről-időre felröppennek a rémhírek, hogy a kismama a mozgással árt a babának. Sok kultúrában a kismamáknak feküdni ildomos, és kiszolgálják őket. Ez elsőre jól hangzik, egy hét után azonban elképesztően idegőrlő.

A mozgás kifejezetten kedvező a kismama és a magzat számára is, ha a megfelelőt választjuk. Hogy az melyik? Ez személyfüggő. A jóga, a futás, a séta, a torna mind tökéletesek lehetnek. Igazából a szabály inkább ez: kerüljük az olyan sportokat, melyek nagy erőfeszítést igényelnek. Azonban azt is tartsuk szem előtt, hogy más a terhelhetősége egy olyan kismamának, aki csak a terhesség miatt kezd mozogni, más egy rendszeresen mozgó nőnek, és persze más egy olyan kismamának, aki versenysporttal foglalkozik.

A nyugodt babavárásért

Étkezés

Azt már tudjuk, hiszen rengetegszer foglalkoztak vele a médiában, hogy a kettő helyett enni egyáltalán nem jó tanács. Sokkal inkább az, hogy együnk egészségesen, változatosan. Persze ki kell kerülni az olyan ételeket, melyek nem ajánlottak a várandósság ideje alatt, de a tápanyagok a legjobb segítséget jelentik a nyugodt babaváráshoz.

Vitamin

Mivel a tápanyagok jelentőségét nem lehet eltúlozni, így mindenképpen szót kell ejteni a várandósvitaminokról. Ezek a készítmények alkalmasak arra, hogy kiegészítsék a megfelelő étkezést az olyan, megnövekedett tápanyagigényű időszakokban, mint a terhesség.

Persze itt is vannak szabályok, hogy valódi segítséget kapjunk, ne csak egy tablettát, mely sokat ígér, de semmit nem ad. A vitaminkészítménynek komplexnek kell lenni. Mivel a nyomelemek, vitaminok és ásványi anyagok bonyolult módon hatnak egymásra, így érdemes ezeket egy előre megkomponált összetételben bevinni. Így elkerülhetőek az egymás felszívódását gátló anyagok egyidejű beviteléből adódó gondok, illetve az egymás felszívódását segítő anyagok is egyszerre jutnak a szervezetbe.

Ha már felszívódás: a testnek a szervetlen kötésű anyagokat első körben át kell alakítania, hogy azok biológiailag aktívak legyenek, csak így képes használni azokat. A folyamat azonban energiaigényes, és sajnos az anyagok igen nagy százaléka nem hasznosul emiatt. A megoldás az eleve szerves kötésű anyagok bevitele (ezek praktikusan a -citrát és a -glükonát kötéseket jelentik), mivel így a hasznosulás akár 80%-kal javul. Mindemellett a megfelelő tagoltság is fontos, hiszen másra van szüksége a szervezetnek az eltérő trimeszterekben, és ezt bizony szem előtt kell tartani.

A nyugodt babavárásért

 

 

 

 

Idő

Ez az a tényező, amit rendszerint nem említenek. Egy rohanó, stresszes munkavégzés közben egyszerűen nem lesz idő ráhangolódni a babára. Ráadásul a folyamatos stressz a kicsinek is rengeteget árthat - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu olvasóinak

Időt kell szánnia önmagára a kismamának, enélkül ugyanis nem megy. Ha az orvoshoz is csak beesik, elfelejt megkérdezni dolgokat, majd izgul, nem mer mozogni, enni vagy inni, hiszen nem tudja, szabad-e. A várandósság csak átszalad rajta, és azon kapja magát, hogy az élete gyökeresen megváltozott, anya lett, amit nem igazán tud beilleszteni a napirendjébe.

A nyugodt babaváráshoz kell az az idő is, amit a nő magára fordít. A pihenések, a szépítkezés - hiszen ez ilyenkor is fontos – a babával való beszélgetés, a várandósság megélése. Ha ez kimarad, később, mikor a gyerek már annyi örömöt ad, azt fogjuk a legjobban sajnálni.

Egészség

Várandósan az egészség megőrzése nem is olyan egyszerű feladat. Az immunrendszer ilyenkor visszafogottan működik, vagyis a kismama fogékonyabb lesz a betegségekre is. Ez addig nem is olyan nagy gond, amíg nátháról van szó, de komoly veszélyforrás lehet egy hüvelyi fertőzés esetében. Sajnos tény, hogy a vetélések és koraszülések 70%-ért a felszálló hüvelyi fertőzések tehetőek felelőssé.

Éppen ezért a kismamának ügyelnie kell a megfelelő öltözékre, és a réz, valamint a cink bevitelére is. Ez a két anyag ugyanis antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonságokkal bír, így hathatós segítséget jelent a hüvelyi fertőzések elleni védelemben is. A várandósvitaminban mindenképpen legyen benne ez a két anyag (réz-glükonát, cink-citrát), de az étkezéseknél is szem előtt kell tartani, hogy fogyasszunk olyan élelmiszereket, melyek tartalmazzák ezeket az anyagokat.

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek