A kistestvér hiánya - a secunder meddőség

A kistestvér hiánya - a secunder meddőség

A meddőséggel kapcsolatosan igen sok tévhit kering a köztudatban. Ezek közül az egyik, hogy ez az állapot végleges, a másik pedig, hogy csak azokat érinti, akik családot szeretnének alapítani, akiknek már van, azokat nem. Ez utóbbi kérdéskörrel foglalkozunk most.

A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Meddőség családalapítás után?

Amikor a meddőség szóba kerül, hajlamosak vagyunk azokra a párokra koncentrálni, akiknek még nincsen gyermeke. Holott ez az állapot sajnos akkor is jelentkezhet, ha a cél nem a családalapítás, hanem a kistestvér, vagyis a család bővítése.

A meddőség jelentkezése se nem függ az életkortól, se nem függ attól, hogy az illetőnek esetleg már van gyermeke. Mivel a meddőség kialakulásának egyik leggyakoribb okozója a tápanyagellátottság eltolódása, így tulajdonképpen a fogamzóképes kor bármelyik részében jelentkezhet (természetesen tápanyaghiányos állapot a fogamzóképes kor előtt és után is kialakulhat, de ezekben az esetekben nem a meddőség, hanem más problémák melegágya lesz).

A secunder, vagy másodlagos meddőség kialakulásának hátterében a leggyakoribb tényező a tápanyaghiány. Ekkora kiderül, hogy nem genetikai tényező okozza a bajt, és ha már van egy gyermek a családban, akkor a felismert problémák is jó eséllyel kezelés alatt állnak. Ráadásul a secunder meddőség társadalmi elfogadottsága is más a primerhez, vagyis a gyermektelen családok problémájához képest.

A kistestvér hiánya - a secunder meddőség

Nem elhanyagolható és lehet rajta segíteni

Sok nő, aki a secunder meddőséggel néz szembe nem is nagyon mer beszélni az állapotról, hiszen lépten - nyomon megkapja, hogy ő még a szerencsésebb emberek közé tartozik, hiszen van már gyermeke. A másodlagos meddőség azonban lelkileg is hasonlóan nagy terhet jelent, mint a gyermektelen nők esetében jelentkező probléma - ennek megfelelően nem szabad elhanyagolni.

A secunder meddőség kialakulása a tápanyaghiányos állapotokra vezethető vissza a legtöbb esetben, amin nem is nagyon lehet csodálkozni. Hiszen, ha az első terhesség létrejöttéhez és kihordásához még volt is elegendő tápanyag a szervezetben, egy gyerek mellett az embernek sokkal kevesebb ideje jut a mozgásra vagy az egészséges táplálkozásra - sokszor még az evés is kimarad -, így a tápanyaghiányos állapotok is gyakrabban jelentkeznek. - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Ebben az esetben is a pótlás, illetve a terhességre való felkészülés jelenthet megoldást - ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a szülés után is kialakulhatnak olyan betegségek, melyek közrejátszanak a meddőség létrejöttében, vagyis szakember bevonása is indokolt lehet! Ahogyan az első, vagy előző terhesség esetében, itt is fontos a tervezés, vagyis ne akkor nyúljunk a tápanyagpótlás eszközéhez, amikor már sejtjük, hogy az új élet megfogant. A tudatos tervezés és a megfelelő tápanyagpótlás révén megkímélhetjük magunkat a sikertelenség lehangoló tényétől, ne adj’ isten a sorozatos vetélésektől - melyek hátterében szintén igen sok esetben a tápanyaghiányos állapotok húzódnak meg.

Pótlás, de hogyan?

A pótlás eszköze a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás lenne. Ezt ugye egy gyerek mellett már alapból nehezebb kivitelezni, a mozgás beillesztéséről nem is beszélve. Ráadásul számolni kell az élelmiszerek beltartalmi csökkenésével, illetve azzal, hogy a gyermeket nevelő szülők energiafelhasználása is magasabb lehet, hiszen több a stressz, többfelé kell figyelni, stb. A pótlás jó eszköze lehet egy várandósvitamin, de mindenképpen olyat válasszunk, mely hatékonyan képes felszívódni, illetve képes az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerének kiszolgálására is. Előbbit biztosíthatjuk, ha komplex, szerves kötésű anyagokat tartalmazó készítményt választunk. A szerves kötésekben bevitt anyagok (ezek praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formákat jelentik) hasznosulása a szervezetben akár 80%-kal is jobb lehet, mint szervetlen társaiké.

A megfelelő tagoltság kérdése kicsit nehezebb, ugyanis kevés olyan készítménnyel találkozunk, mely ezt követné. Nem csak az a lényeg, hogy 3-as tagolással rendelkezzen a készítmény, hanem az, hogy a tagolással a három eltérő trimeszter igényeit elégítse ki!

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek