A fiatalok tisztában vannak az energiaitalok veszélyeivel

A fiatalok tisztában vannak az energiaitalok veszélyeivel

Féltjük gyermekeinket a cigarettától, a drogoktól és az alkoholtól, az energiaitaloktól mégsem tartunk. Minden harmadik 18 év alatti fiatal fogyaszt naponta energiaitalt - derült ki a Tutti Juice: Nagy energiaital/üdítőital online felméréséből.

A felmérés a magyarországi energiaital-fogyasztási szokásokat vette górcső alá, és rávilágított, hogy az energiaitalok népszerűsége miatt a 18 év alatti fiatalok fokozott veszélynek vannak kitéve. A magyar koffeinmentes italokat gyártó márka, a Tutti Juice online kérdőívét összesen 9246 ember töltötte ki, a válaszadók közel negyede fiatalkorú volt.

A válaszok alapján a 18 év alattiak fele egy héten többször is iszik energiaitalt, annak ellenére, hogy több mint 97%-uk tisztában van annak kockázataival, és 53%-uk azzal is egyetért, hogy az energiaitalok függőséget okoznak. A válaszok fényében különösen aggasztó, hogy minden kilencedik fiatal üdítőként issza ezt az alapvetően felnőtteknek szánt, magas koffeintartalmú, funkciós italt. A kiskorúak több mint fele tudatosan vásárol és megnézi ugyan az energiaitalok összetevőit, azonban mégsem riasztja el őket a hatóanyagok ismerete. A vizsgálat során a kérdezők arra is kíváncsiak voltak, hogy mely szempontok alapján választanak energiaitalt a fiatal fogyasztók, mely során kiderült: 47%-uknak a koffeines italok íze, míg 34%-uknak a termék csomagolása a döntő.

A fiatalok tisztában vannak az energiaitalok veszélyeivel

"Az energiaitalok rendszeres fogyasztása a fiatalok körében függőséget okozhat, amely negatív hatással van az egészségükre és a teljesítményükre is. Ezeknek az üdítőknek általában magas koffein- és cukortartalma van, mely hatóanyagok egy fejlődésben lévő szervezet számára különösen veszélyesek.” – Erősítette meg Gyáni Emese, dietetikus.

Az energiaital-fogyasztás esetleges súlyos következményei nem elhanyagolhatóak, mivel ezen italok szívritmuszavarokat, magas vérnyomást, álmatlanságot, fejfájást, émelygést, és számos egészségügyi problémát okozhatnak. A felmérésből az is kiderült, hogy a fiatalkorú kitöltők 19,3%-a tapasztalt már valamilyen negatív hatást az italoknak köszönhetően.

Az energiaitalok-fogyasztása nem csak az egészségre jelent kockázatot, hanem pszichés hatásokat is kiválthat. Gyakran fogyasztják olyan helyzetekben, amikor fokozott figyelemre és koncentrációra van szükség, például vizsgák vagy sportesemények előtt. Az italokban található magas koffein- és cukortartalom, sokszor csak rövid távon okoz fokozott energiaszintet, amelyet hamarosan lehangoltság és kimerültség követ.

Az eredmények alapján a szülőknek és a fiataloknak egyaránt figyelniük kell arra, hogy kerüljék az energiaitalokat, helyette válasszanak természetes és egészséges alternatívákat, amelyek megfelelően segítik az energiaszint fenntartását. "Az egészséges életmód és a koffeintartalmú energiaitalok nem férnek össze. Az egészségünk a legfontosabb, amit meg kell óvnunk."  – tette hozzá Gyáni Emese dietetikus.

A felmérés további eredméményeit a https://tuttijuice.hu/felmeres_eredmeny oldalon lehet megtekinteni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek