A fáradtság nem gyerekjáték!

A fáradtság nem gyerekjáték!

Az, hogy mi felnőttek néha túlhajtjuk magunkat családanyaként vagy épp dolgozó apaként, már természetes számunkra. De nagyon rossz látni, ha a gyermekünk fáradt, arca sápadt, ha azt vesszük észre, hogy folyton kimerült. Tehetünk ez ellen valamit?

2019.12.03

Ételek a frissességért!

A változatos, elegendő fehérjét tartalmazó, zöldségben, gyümölcsben, ősszel, télen savanyúságban gazdag táplálkozás; az édességek tekintetében visszafogott étrend és kellő mennyiségű (hozzáadott cukortól mentes) folyadék segíti a szervezetet abban, hogy elegendő energiája legyen egy gyermeknek, kamasznak a mindennapokban. Ám ha gyermekünk nem így táplálkozik, akkor könnyebben alakul ki nála hiányállapot, amitől viszont rossz lesz a közérzete és a koncentrációja is romlik.

Oxigén: van is, nincs is

A B12-vitamin hiánya lehet az egyik oka annak, ha a gyermekünk elegendő alvás ellenére is fáradt, akár állandó jelleggel is. B12 hiányában ugyanis kevesebb vörösvérsejt termelődik, emiatt pedig kevesebb oxigén jut el a fontos szervekhez. Ehhez az anyaghoz az étkezésünkből (vagy táplálékkiegészítőből) kell hozzájutnunk, hiszen nem tudjuk előállítani. Legnagyobb mennyiségben különböző húsokban van jelen, épp ezért hiánya gyakoribb a vegán étrendet tartóknál, illetve minden felszívódási zavarban szenvedő szervezetében.

A fáradtság nem gyerekjáték!

A gyermekkori vashiányos vérszegénység egyik tünete szintén a fáradtság. Ez a probléma akkor alakul ki, amikor – a B12 hiányához hasonlóan – kevés oxigén jut a sejtekhez, szövetekhez, csak itt az a probléma, hogy a vérben alacsony a hemoglobin szintje. Magas vastartalma a húsoknak, a tojássárgájának, a spenótnak, általában a zöld leveles növényeknek van, ezeken kívül a mák is nagyon sokat tartalmaz belőle.

Ha kevés C-vitamin jut a szervezetbe, az szintén okozhat kimerültséget, már csak azzal is, hogy ennek a vitaminnak a hiányában nem tud optimálisan működni az immunrendszer, márpedig a gyakoribb fertőzések kimeríthetik a szervezetet. A C-vitamin – ezen kívül – elengedhetetlen a táplálékban lévő vas megkötéséhez is. Télen az eltett savanyúságok, a déligyümölcsök, a zöldpaprika fogyasztása segítheti a megfelelő C-vitamin bevitelt.

Mit ne egyen a gyerek?

Bár a cukor hirtelen felpörget és segíti a koncentrációt (vizsgahelyzetben ezért alkalmazzák), a napi étrend részeként, pláne, ha a gyerek csak édes péksüteményt, csokoládét eszik napközben, az kajakómához vezet. A gyors felszívódású szénhidrátokban gazdag ételek megnövelik a vérben a tryptophan nevű aminosav szintjét, amely aztán az agyban szerotoninná alakul – ez pedig nem csupán elégedettségérzést, hanem melatoninná alakulva álmosságot is okoz. Épp ezért érdemes a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek mennyiségét csökkenteni, illetve a szénhidrátok közül a lassú felszívódásúakat előnyben részesíteni.

Koffeint ne!

Bár a kávé az első, ami után nyúluk, ha fáradtak vagyunk, de a gyerekeknek még nem való! Még akkor sem, ha egyébként kólát, teát, kakaót isznak, csokoládét esznek, így tulajdonképpen koffeint már fogyasztanak. Ugyanis kávéból a biztonságos mennyiség nincs tisztázva gyermekeknél, csupán annyi a biztos, hogy minden évben kerül kórházba Magyarországon koffeinmérgezéssel gyermek.

Ezen kívül a napi legalább 8 órányi alvás, a napi két liter folyadék elfogyasztása, a friss levegő, a rendszeres sport segítheti a gyermeket abban, hogy szellemileg is friss legyen és legyen elég energiája a tanuláshoz. Ha azt vesszük észre, hogy csemeténk viselkedése, hangulata megváltozott, ha egyre rosszabb jegyeket hoz, ha sokat fogyott, nincs étvágya, akkor keressük fel a gyermekorvost, aki intézkedik a kivizsgálásáról.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek