A duci gyerek is lehet alultáplált

A duci gyerek is lehet alultáplált

Minden gyermek lehet alultáplált, ha nem megfelelő minőségű az étel, amit adnak neki. Márpedig az alultápláltság kihat a gyerekek fejlődésére. A növekedéshez három féle táplálék szükséges: a szénhidrát, a fehérje és a kalcium.

 

 

 

A szénhidráttartalmú élelmiszerek energiában bővelkednek, a növekedése miatt szükség van rájuk. A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru, a barnarizs, a zab, a hüvelyesek és a gyümölcsök kiváló energiahordozók, de emellett fontos tápanyagokat is tartalmaznak és rostokban gazdagok. A duci gyerek is lehet alultáplált

A rostok bevitele pedig fontos az emésztés miatt. A fehérjék a szervezet építőkövei: az izmok, bőrszövetek, hormonok, enzimek, antitestek és a vér felépítéséhez fehérjére van szükség. A fehérjehiány első jele a hajhullás, a töredező köröm, a durva bőr, a gyenge izomtónus és a vérkeringés. Ha túl sokáig hiányos a táplálkozás, a növekedés leállhat, és az ízületek bedagadhatnak. A fő fehérjeforrások a hús, a szárnyasok, a hal, a szójatermékek, a tojás, a tej és tejtermékek, valamint a teljes magvak. Az lenne az ideális, ha a gyermek étrendjének 15-20 százaléka ezekből az ételekből állna.

A csontfejlődés legintenzívebb szakasza az élet első 1000 napjában zajlik, márpedig kalcium a csontok és fogak fő alkotóeleme. Ezek beépítik a kalciumot a szervezetbe. Mint bármely más emberi szövet sejtjei, a csontot és a fogat felépítő sejtek is folyamatosan pusztulnak és újraterelődnek. A kalcium megtalálható a tejben és a tejtermékekben, a zöld leveles zöldségekben, a tofuban, a szójababban, a mandulában, a szezámmagban, a halakban és a melaszban.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek