A boldog felnőtt gyerekkorában mesét hallgatott

A boldog felnőtt gyerekkorában mesét hallgatott

A szókincs bővítése és a kognitív képességek fejlesztése mellett a mesék a gyerekek lelki fejlődéséhez is hozzájárulnak, fejlesztik az empátiájukat, segítenek nekik, hogy megbirkózzanak azokkal a kihívásokkal, amikkel a világ megismerése és felfedezése közben találkoznak. Ezért nem telhet el egyetlen gyerekkor sem mesék nélkül!

2023.12.19

Gyermekkorban az anyanyelvet nem úgy tanuljuk, ahogyan később az idegen nyelveket, hanem elsajátítjuk – ez egy egészen más agyi folyamatot feltételez, és elengedhetetlen kitétele az, hogy a gyerek hallja a körülötte lévők beszédét, és hozzá is minél többet beszéljenek.

Amikor a gyermek a gondozóit hallja beszélni, jellemzően ugyanazzal a szóhasználattal és beszédstílussal találkozik, aminek természetesen megvannak a maga előnyei. Ugyanígy megvan azonban az előnye annak is, hogy meseolvasáskor a gyerekek olyan szavakat és mondatszerkezeteket hallanak, amilyeneket egyébként a mindennapokban nem.  Ez elősegíti a gyerekek nyelvelsajátítását, fejleszti a kognitív képességüket és bővíti a szókincsüket: egy amerikai kutatás szerint az óvodát megkezdő gyerekek szókincse már 290 000 szóval lesz gazdagabb, ha a szüleik rendszeresen olvastak nekik, összehasonlítva azoknak a gyerekeknek a szókincsével, akiknek nem olvastak a szüleik[1].

A boldog felnőtt gyerekkorában mesét hallgatott

A mesék emellett segítenek elmélyíteni a gyerekek ismereteit a világról vagy úgy, hogy közvetlenül a történetekből szereznek információkat, vagy úgy, hogy a mese olvasása közben beszélgetni kezdenek a szüleikkel. A történetek a gyerekek érzelmi világának fejlődéséhez is hozzátesznek: a meséken keresztül megtanulhatják feldolgozni a saját érzéseiket, megértik, hogy vannak, akik másként élnek, mint ők, megismerhetnek más szokásokat, kultúrákat, és empátiájuk is fejlődik, amikor a mesék főhőseinek szurkolnak, hogy az útjukba gördülő akadályokat leküzdjék.

Milyen mesét válassz?

Amikor mesét választotok, természetesen mindig fontos figyelembe venni a gyerek korát és egyéni érdeklődését, személyiségét, azt, hogy mik azok a kérdések, problémák, amik aktuálisan foglalkoztatják, vagy történik-e éppen valami nagy esemény az életében – például egy költözés, óvoda- vagy iskolakezdés, kistestvér születése stb.

Általánosságban azonban elmondható, hogy olyan meséket érdemes választani, aminek legalább egy szereplőjével tudnak azonosulni a gyerekek, ugyanakkor a történet más világokat, új ismereteket is bemutat nekik. Hasznos lehet, ha valamilyen új információ vagy tudásanyag is el van rejtve a mesében.

A Marslakócskák gyerekvitamin Facebook oldalán folytatásos részekben megjelent történetben, a Mesés űrkalandokban például két kis marslakó, Mimi és Martin fedeznek fel különböző bolygókat, és közben sokat tanulnak vitaminokról, ásványi anyagokról és különféle gyógynövényekről is. A Mesés űrkalandok most ingyenes hangoskönyv formájában is elérhetővé vált, így akár a karácsonyi készülődés, de játék vagy pihenés közben is tudnak mesét hallgatni a gyerekek.

Jó választás lehet a hangoskönyv

Akár a klasszikusok, akár a modern mesék között keresgélsz, vitathatatlanul találni igazi kincseket, amik jelentős mértékben hozzájárulnak az ismeretek elsajátításához. Az egészséges fejlődés érdekében azonban jobb, ha nem a rajzfilmekre hagyatkozol, amikor mesékről van szó. Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége azt javasolja[2], hogy a 2 év alatti gyermekek egyáltalán ne töltsenek időt a képernyő előtt, 2 és 12 éves kor között pedig napi legfeljebb 1 óra legyen a gyerekek képernyőideje – ebbe beleszámít a számítógép, tablet, mobiltelefon használata is.

A csak szóban, mozgóképes kíséret nélkül hallott mesék fejlesztik a gyerekek képzelőerejét, és mivel sokkal kevesebb ingert jelentenek, nyugtató, pihentető hatással is lesznek rájuk.

A legideálisabb persze az, ha a szülők, gondozók tudnak mesét olvasni a kicsiknek, hiszen az együtt töltött minőségi idővel a szülő-gyerek kapcsolat is erősödik, emellett azonban jó alternatívát kínálnak a mesehallgatásra a hangoskönyvek is, amiket ráadásul bárhol, bármikor elő lehet venni, és az egyedül „olvasás” különleges élményét kínálják a gyerekeknek akár már az előtt, hogy megtanulnának önállóan olvasni.

 

[1] The importance of reading to kids daily (osu.edu)

6 tips to reduce children's screen time - Mayo Clinic Health System

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek