Kevesebb só és alkohol, több egészséges étel

Kevesebb só és alkohol, több egészséges étel

A magas vérnyomás, a szívbetegség nem csak gyógyszerrel, de életmóddal is kezelhető, sőt, kezelendő is, akár az életmód-orvoslás keretein belül. Milyen ételeket, italokat ajánlott kerülni szív-érrendszeri betegeknek?

A só a benne lévő nátriumtartalom miatt emeli a vérnyomást. A sóbevitel csökkentése az egyik legegyszerűbb módja a magas vérnyomás, ezáltal a stroke, valamint a szív- és vesebetegség kockázatainak mérséklésére. A mennyiség 5 g/nap alá történő redukálása (amely körülbelül 1 teáskanálnyi) a stroke kockázatát 23%-kal, ezenkívül a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját 17%-kal csökkenti. A magas vérnyomás betegek ajánlott napi nátriumbevitele 2-3,5 mg.

Kevesebb só és alkohol, több egészséges étel

Ugyanakkor a magyar lakosság sófogyasztása 3-3,5-szerese az ajánlottnak. Mire érdemes tehát figyelni? Egyrészt nátriumszegény só használata javasolt a háztartásokban, másrészt érdemes keveset fogyasztani a 12 legmagasabb sótartalmú élelmiszerből. Ezek a kenyér, a húskészítmények, a sajtok, a készételek, a levesek, a reggeli gabonafélék, a haltermékek, a chips, továbbáa sós rágcsálnivalók, a vendéglátóipari és éttermi ételek, a szószok, a fűszerek és különféle ízesítők.

Alkohol

Az egy alkalommal elfogyasztott háromnál több pohár alkohol egészen biztosan emeli a vérnyomást, kiválthat fibrillációt, és rendszeres fogyasztásánál hosszú távú emelkedéssel is számolhatunk. Maximum napi egy pohár száraz, jó minőségű vörösbor ajánlott. Azt már több kutatás igazolta, hogy a vörösborban is megtalálható antioxidáns hatású polifenolok segítenek a szívbetegségek megelőzésében, de nem azért, mert csökkentenék a vérnyomást. Erről szó sincs, a polifenolok ugyanis másképpen védik az ereket.

Ugyan egyetlen pohár vörösbor nem eredményezkiugrást a vérnyomásban, de a magasvérnyomás-betegségben szenvedőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy fokozhatják bizonyos véralvadásgátlók és más gyógyszerek hatását, tehát érdemes megbeszélni a kardiológussal, hogy az adott gyógyszerelés mellett javasolt-e a vörösbor vagy más alkohol fogyasztása.

Transzzsírsavak

A magas vérnyomással élőknek ajánlatos kerülniük a telített- és transzzsírsavakat, mert nincsenek jó hatással az erekre. Az előbbi anyag bőségesen megtalálható például a csirke bőrében és a vörös húsokban, ezért érdemesebb sovány, bőr nélküli és fehér húsokat a tálra tennünk. A transzzsírokkal történő eljárást hidrogénezésnek nevezzük, a hidrogénezett olajok pedig növelik az élelmiszerek eltarthatóságát és stabilitását. Éppen ezért, ha ezt a feliratot olvassuk (főként az előre csomagolt és készételeken), tudhatjuk, hogy csínján kell bánni vele.

Zsíros húsok, tejtermékek

Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. Ezek a plakkok pedig csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Ezt elkerülendő fogyasszunk kevesebb vörös húst, zsíros tejet, tejterméket.

Alapanyagok, amiket javasolt fogyasztani szívbetegség esetén

- Cékla: nitráttartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást;

- Fahéj: segít a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésében;

- Gránátalma: magas antioxidáns tartalmának köszönhetően hozzájárul egészségünk és szívünk védelméhez;

- Retek: gyulladáscsökkentő, érlazító és koleszterinszint-szabályozó;

- Zab: koleszterincsökkentő hatású;

- Kékszőlő: gyulladás- és vércukorcsökkentő rezveratrol található benne;

- Quinoa: magas magnéziumtartalma révén segít a szív egészségének megőrzésében.

Mit javasol a dietetikus?

- A magas vérnyomás- és szívbetegek nem támaszkodhatnak kizárólag a gyógyszeres kezelésre, az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van. Ezért az a leghatékonyabb, ha a kardiológus, a dietetikus és a mozgásterapeuta együtt dolgoznak ki egy optimális életmódot a pácienseknek – hangsúlyozza Takács Vanda, a KardioKözpont dietetikusa.

- Táplálkozás szempontjából zsinórmértéknek tekinthető a DASH-diéta, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint fehérhús-fogyasztás. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli. Ugyanennyi fogyás esetén ráadásul csökken a magas koleszterinszint, enyhülnek az anyagcsere problémák, az ízületi panaszok, és növekszik az energiaszint.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek