Kevesebb só és alkohol, több egészséges étel
A magas vérnyomás, a szívbetegség nem csak gyógyszerrel, de életmóddal is kezelhető, sőt, kezelendő is, akár az életmód-orvoslás keretein belül. Milyen ételeket, italokat ajánlott kerülni szív-érrendszeri betegeknek?
Só
A só a benne lévő nátriumtartalom miatt emeli a vérnyomást. A sóbevitel csökkentése az egyik legegyszerűbb módja a magas vérnyomás, ezáltal a stroke, valamint a szív- és vesebetegség kockázatainak mérséklésére. A mennyiség 5 g/nap alá történő redukálása (amely körülbelül 1 teáskanálnyi) a stroke kockázatát 23%-kal, ezenkívül a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját 17%-kal csökkenti. A magas vérnyomás betegek ajánlott napi nátriumbevitele 2-3,5 mg.
Ugyanakkor a magyar lakosság sófogyasztása 3-3,5-szerese az ajánlottnak. Mire érdemes tehát figyelni? Egyrészt nátriumszegény só használata javasolt a háztartásokban, másrészt érdemes keveset fogyasztani a 12 legmagasabb sótartalmú élelmiszerből. Ezek a kenyér, a húskészítmények, a sajtok, a készételek, a levesek, a reggeli gabonafélék, a haltermékek, a chips, továbbáa sós rágcsálnivalók, a vendéglátóipari és éttermi ételek, a szószok, a fűszerek és különféle ízesítők.
Alkohol
Az egy alkalommal elfogyasztott háromnál több pohár alkohol egészen biztosan emeli a vérnyomást, kiválthat fibrillációt, és rendszeres fogyasztásánál hosszú távú emelkedéssel is számolhatunk. Maximum napi egy pohár száraz, jó minőségű vörösbor ajánlott. Azt már több kutatás igazolta, hogy a vörösborban is megtalálható antioxidáns hatású polifenolok segítenek a szívbetegségek megelőzésében, de nem azért, mert csökkentenék a vérnyomást. Erről szó sincs, a polifenolok ugyanis másképpen védik az ereket.
Ugyan egyetlen pohár vörösbor nem eredményezkiugrást a vérnyomásban, de a magasvérnyomás-betegségben szenvedőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy fokozhatják bizonyos véralvadásgátlók és más gyógyszerek hatását, tehát érdemes megbeszélni a kardiológussal, hogy az adott gyógyszerelés mellett javasolt-e a vörösbor vagy más alkohol fogyasztása.
Transzzsírsavak
A magas vérnyomással élőknek ajánlatos kerülniük a telített- és transzzsírsavakat, mert nincsenek jó hatással az erekre. Az előbbi anyag bőségesen megtalálható például a csirke bőrében és a vörös húsokban, ezért érdemesebb sovány, bőr nélküli és fehér húsokat a tálra tennünk. A transzzsírokkal történő eljárást hidrogénezésnek nevezzük, a hidrogénezett olajok pedig növelik az élelmiszerek eltarthatóságát és stabilitását. Éppen ezért, ha ezt a feliratot olvassuk (főként az előre csomagolt és készételeken), tudhatjuk, hogy csínján kell bánni vele.
Zsíros húsok, tejtermékek
Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. Ezek a plakkok pedig csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Ezt elkerülendő fogyasszunk kevesebb vörös húst, zsíros tejet, tejterméket.
Alapanyagok, amiket javasolt fogyasztani szívbetegség esetén
- Cékla: nitráttartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást;
- Fahéj: segít a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésében;
- Gránátalma: magas antioxidáns tartalmának köszönhetően hozzájárul egészségünk és szívünk védelméhez;
- Retek: gyulladáscsökkentő, érlazító és koleszterinszint-szabályozó;
- Zab: koleszterincsökkentő hatású;
- Kékszőlő: gyulladás- és vércukorcsökkentő rezveratrol található benne;
- Quinoa: magas magnéziumtartalma révén segít a szív egészségének megőrzésében.
Mit javasol a dietetikus?
- A magas vérnyomás- és szívbetegek nem támaszkodhatnak kizárólag a gyógyszeres kezelésre, az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van. Ezért az a leghatékonyabb, ha a kardiológus, a dietetikus és a mozgásterapeuta együtt dolgoznak ki egy optimális életmódot a pácienseknek – hangsúlyozza Takács Vanda, a KardioKözpont dietetikusa.
- Táplálkozás szempontjából zsinórmértéknek tekinthető a DASH-diéta, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint fehérhús-fogyasztás. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli. Ugyanennyi fogyás esetén ráadásul csökken a magas koleszterinszint, enyhülnek az anyagcsere problémák, az ízületi panaszok, és növekszik az energiaszint.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

