Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Artrózis

Ízületi elváltozás, melyet a porcok kopása, csontkinövések, csontvégek rendellenes összetömörülése jellemez. Leggyakrabban a nyak, a térd, a kéz és a csípő ízületén jelenik meg.

  • 2021-02-24 A porckopás javítható

    Az ízületek leggyakrabban előforduló megbetegedése az ízületi porckopás, az artrózis. A porc beborítja az ízületekben a csontokat, és az ízületi folyadékban biztosítja azok súrlódásmentes mozgását. Ha a porcréteg elkopik, és az ízületi folyadék eltűnik, akkor megszűnik a súrlódásmentesség, és a porc helyett a csontok dörzsölik az ízületek széleit. A irritált csontok kevésbé bírják a terhelést, mint a porc, és ezért gyorsabban kopnak, így a csontok megvastagodnak. Ez gyulladással és merevséggel járhat. Most 5 pontban összefoglaljuk, mi a teendő az artózis gyógyulása, illete javítása érdekében.

  • 2013-12-10 A reumatológiai betegségek királynője

    Milyen fenséges elnevezés egy betegségnek! A reumatoid artritiszt megtapasztalni azonban már cseppet sem felemelő: inkább nagyon is fájdalmas. A röviden csak RA-nak nevezett kórról, amely döntően a kezeket érinti, dr. Kiss Emese immunológus főorvossal beszélgettünk.

  • 2013-10-08 Reumatikus fájdalmak

    Reuma: gyűjtőfogalom. Reumás betegség alatt az összes fájdalmas, gyulladásos ízületi betegséget értjük. E betegségek, melyek igen változatos képet mutatnak, főleg a csontok közti ízületet károsítják.