Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Afta

Nyálkahártya- vagy bőrfekély. A szájüregben vagy esetenként a genitáliák környékén is kialakulhat megjelenő szürkésfehér, vörös szélű fájdalmas fekély.

Az afták, azaz a szájban kialakuló szürkés-fehér közepű, gyulladt szélű fájdalmas fekélyek igen sok embernek keserítik meg az életét. Vizsgálatokként változó az érintettek arány, 5% és 66% közé teszik a gyakoriságát. Az afta oka ismeretlen, a kiváltó tényezők általában a száj nyálkahártyájának apró sérülései, amelyeket akár egy kemény falat, fogkefe vagy a fogak harapása okoz

Az afta egy fájdalmas, gyulladásos udvarral körülvett felületes hámhiány, mely nyálkahártyákon jelentkezik. Elsősorban a szájüregben figyelhető meg a pofa, az ajkak, a szájpad, a nyelv és a garat nyálkahártyáján. Kialakulásának okai és patomechanizmusa még nem tisztázott, de általában valamilyen trauma következtében jelentkezik.

A betegség elnevezése az ἄφθη (aphthé) görög szóból származik és jelentése: égni. Az elnevezést igazolja, hogy égő fájdalmat okozó hámsérülésről van szó. Az afta általában egy 2–3 mm-es (de előfordul 2–3 cm méretű is, ez az úgynevezett óriásafta vagy Sutton–féle afta) fájdalmas fekély, melyet fibrin fed, és ettől lesz fehér színű. Spontán jelenik meg és spontán tűnik el

Megelőzés

Mivel az afta okai nem pontosan ismertek, nem is lehet teljes biztonsággal megelőzni. Ha azt figyelte meg, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztása után alakul ki az afta, például, ha mogyorót vagy paradicsomot evett, akkor ezeket kerülje. Próbálja meg kerülni vagy kezelni a stresszt! Ha az afta nagyon nagy és/vagy gyakran kialakul, esetleg sok jelentkezik egyszerre, mindenképp keressen fel orvost, hogy kivizsgálja az okát, illetve ilyen esetben egyéb betegég gyanúja, pl. rosszindulatú folyamaté is felmerül.

Kezelése

Csak tüneti kezelése lehetséges úgy, mint fájdalom és gyulladáscsökkentés. Gyermekkorban gyakran előforduló betegség, mely ekkor még gyorsan elmúló néhány napig tartó gyulladásként jelentkezik. Felnőtekknél 5-14 nap között tart, azután magától meggyógyul.

Kifejezett "aftagyógyszer" nincs, de egyre több készítményt ajánlanak többek között az afta kezelésére is. Például az antibakteriális, antivirális, fertőtlenítő és gombaölő tulajdonságokkal rendelkező propolisz tinktúra felgyorsíthatja az afta gyógyulását.

Az afta nem igényel orvosi segítséget, de elhúzódó panaszok esetén vagy ha nagy számban jelentkeznek a gyulladások, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Az afta többnyire nem igényel speciális kezelést. A terápia a tünetek megszüntetésére és a gyógyulási folyamat gyorsítására irányul. Alkalmazhatók fertőtlenítő, fájdalomcsillapító öblögetők, szopogató tabletták vagy gélek. Amíg az afta el nem múlik, kerülje azokat az élelmiszereket, amelyek fogyasztása fájdalmat okoz, ilyenek például a citrusfélék, a csípős fűszerek és a csokoládé. Súlyos esetben glükokortikoid hatóanyagú gyógyszerek szedésére lehet szükség.

Típusai

  • Mikulicz-féle afta
  • Sutton-féle afta
  • Cooke-féle herpeszszerű fekélyesedés

  • 2020-09-04 Hamarosan elkezdődik a fogzás? Készüljön fel!

    Nyűgös a gyermeke? Sok minden állhat a hátterében: hatással lehet rá egy közelgő front, egy nehezebb éjszaka utáni kimerültség, előfordulhat, hogy megindult az első fog előretörése, de az is lehet, hogy egyszerűen csak rossz napja van. Néhány jellegzetes tünet esetén szinte biztosra veheti, hogy gyermeke nyűgösségének oka a szájában keresendő.

  • 2013-11-28 Afta - volt, nincs

    Az afták, azaz a szájban kialakuló szürkés-fehér közepű, gyulladt szélű fájdalmas fekélyek igen sok embernek keserítik meg az életét. Vizsgálatokként változó az érintettek arány, 5% és 66% közé teszik a gyakoriságát. Ma már tudjuk, hogy paleolit táplálkozással örökre megszabadulhat tőle.