Játszanak velünk a frontok!

Játszanak velünk a frontok!

Frontok jönnek, frontok mennek. Ez pedig nem csupán egyszerű szófordulat, hanem valós megállapítás, a szélsőséges időjárási körülmények megviselik az embert – kit így, kit úgy.

Az időjárás változásai mindenkire hatnak kisebb-nagyobb mértékben, ám míg egyeseknek maximum a kedvét befolyásolja, addig másoknál komoly testi tüneteket okoz. A frontok több mint negyven különböző panaszt okozhatnak. Ezt már az ókorban is megfigyelték, Arisztotelész Meteorologica című könyvében foglalkozott a légkörrel, míg Hippokratész az időjárás egészségre gyakorolt hatását vizsgálta. De a régi népi hagyományok is megfigyelték, hogy az állatok érzékenyen reagálnak a változásokra: ebből jósolták meg a várható időjárást. A fecskék alacsony röpte, a varjak károgása, a békák brekegése, a szamarak ordítása mind-mind előrejelzi a közeledő frontokat.

Ma már pontosan tudjuk, hogy az emberre a hőmérséklet, a szél, a páratartalom, a nyomás, a fény hirtelen megváltozása a vegetatív idegrendszeren keresztül hat, amikor a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer között megbomlik az egyensúly: vagyis amikor a szervezet nem képes elég gyorsan reagálni a stresszhelyzetre, ez esetben a fronthatásra.

Mi is a front?
A légköri front valójában egy meteorológiai kifejezés, amely két ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozásánál alakul ki. Több száz, akár ezer kilométer hosszan is elnyúlhat, az időjárás hirtelen változását okozza. Amíg elhalad, a légnyomás süllyed, a levegő páratartalma megnő, a hőmérséklet emelkedik vagy csökken, szélfordulásra, szélerősödésre lehet számítani. Erre a változásra reagál a szervezet, befolyásolja a vérnyomást, a testfolyadékok tágulását, a csontok, izmok működését.
A gyulladt vagy sérült területek ezekben az időszakokban a megváltozott légnyomás miatt okoznak fájdalmat. Ismerünk olyan betegségeket, amelyek tünetei a légköri változások hatására felerősödhetnek. A szív- és érrendszeri problémákkal küszködők szervezetét különösen megviselik ezek az időszakok. Nem ritka, hogy a frontérzékenyek már 48 órával az időjárás megváltozása előtt tapasztalni kezdik a testi tüneteket, amelyek csak akkor enyhülnek, amikor a lehűlés vagy a felmelegedés valóban megtörtént. Ez magyarázza, hogy folyamatos rosszullétként élik meg a változékony időszakokat, hiszen még ki sem került a légkörből az egyik változás, ők már a következőt érzékelik. 

A hideg, a meleg és a vegyes
Hideg- és melegfrontokból is két-kétfélét különböztetünk meg, emellett pedig a vegyes frontot is számon tartjuk, mindegyik más-más tünetekkel érkezik, és másfajta érzékenység esetén okoz problémát. A klasszikus hidegfront hirtelen lehűléssel jár, elsősorban ilyenkor jelentkeznek a reumatikus panaszok, a migrén, a gyomorproblémák, a vese-, epegörcsök.
A szívbetegek, magas vérnyomással küzdők számára nehéz időszak ez, de az asztmások is panaszkodhatnak, hiszen a nedvesség és a köd miatt a szennyezőanyagok koncentrációja is növekszik a levegőben. Ekkor indulhatnak meg a szülések is.
A klasszikus melegfront migrénes fejfájást, szédülést, fáradtságot, levertséget okoz. A tapasztalat szerint ilyenkor meglehetősen gyakoriak a közlekedési, munkahelyi és háztartási balesetek.
A szív- és érrendszeri betegek számára veszélyes ez a változás, ekkor több az infarktusok, trombózisok, embóliák száma. Ezek a klasszikus frontok lassabban mozognak, míg léteznek gyorsabb fajtáik is, amelyek még erősebb tüneteket okoznak. A vegyes frontok a felsorolt tünetek bármelyikével jelentkezhetnek.
A frontérzékenység nem mindenkinél mutatkozik azonos intenzitással. Megkülönböztethetők erősen, közepesen, gyengén hidegfront-, illetve melegfront-érzékeny betegek.

Játszanak velünk a frontok!

Kezeljük!
A frontérzékenységet nem tekintjük betegségnek, mégis komolyan befolyásolja életünket. Míg egyikünket a meleg-, másikunkat a hidegfront viseli meg jobban, ráadásul a hajlam örökletes. Az erős immunrendszerrel rendelkező emberek jobban képesek alkalmazkodni az időjárás változásaihoz, ezért az egészséges életmóddal lehet a legjobban megelőzni a tünetek kialakulását.
A testi jóllét mellett fontos a pszichés kiegyensúlyozottság is, ezért a táplálkozás és a mozgás mellett a szellemi felfrissülésre is érdemes figyelmet fordítani. A frontérzékenység nőknél gyakrabban jelentkezik (a klimaxos tüneteket például felerősíti), de a változó kor után mindkét nem ugyanannyira tapasztalja. A meteorológiai előrejelzésekből tájékozódhatunk az érkező frontokról, és ha már tudjuk, mire vagyunk érzékenyek, időben fel tudunk rájuk készülni.
Segíthet a több pihenés, orvosi kontroll mellett a gyógyszeradag megváltoztatása, illetve a kialakuló tünetek csillapítása vény nélkül kapható készítményekkel. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a frontok az alapbetegségre is hatnak, ezért ha azokat kezeltetjük, esetleg ki sem alakulnak a panaszok a változékony időben.

Gyógyszerésze ajánlja

A frontok miatt kialakuló fájdalmak patikában vény nélkül kapható, nem-szteroid szerekkel kezelhetők. Többféle hatóanyag különböző gyógyszerformákban áll a betegek rendelkezésre. A jól ismert acetilszalicilsav mellett ilyen például a paracetamol, az ibuprofen, a naproxen, a ketoprofen, a dexketoprofen, a diclofenac, illetve a fenamátok. Ma már kaphatóak olyan szerek, amelyek szem előtt tartják a vásárlók ételérzékenységeit is, nem tartalmaznak laktózt, tehát a laktózintoleráns betegek is szedhetik. A választásban kérje gyógyszerésze segítségét!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek