Latin-Magyar szótár

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Inkontinencia

visszatartási képtelenség

 • 2022-02-22 Szülés utáni inkontinencia

  Terhesség és szülés során hatalmas változások mennek végbe a nő testében, és olykor előfordulhat, hogy emiatt kisebb-nagyobb problémák lépnek fel. Ilyen többek között a szülés utáni inkontinencia is. Dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától megkérdeztük, hogy mikor kell a panasszal orvoshoz fordulni, illetve mit lehet ilyen esetekben tenni.

 • 2021-11-28 Szülés és elhízás miatt is lehet stressz inkontinencia

  A stressz inkontinencia kifejezés nem a pszichés terhelésre, hanem a fizikai nyomásra utaló megnevezés, amely vizeletszivárgással jár, és amely nagyon kellemetlenül érintheti a pácienseket. Dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ szakorvosa a probléma gyakori okaira és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

 • 2021-07-09 Csepegő gondok, folyó ügyek

  Vizeletcsepegés, feszültség, rossz közérzet – csak néhány jelenség azon markáns tünetegyüttes közül, amely megkeseríti a változókor nehézségeivel szembesülő hölgyek életét. A sport, amely nem ugrálással és belső hasűri nyomással történik, mindezeken sokat segíthet, azonban az intim testrészeket is magába foglaló holisztikus intimterápia a legkényesebb területeken is szép eredményt mutat.

 • 2020-10-14 Inkontinencia: elmélet a gyakorlatban

  A mai napon a sajtó képviselőinek jelenlétében aláírtak egy olyan, az inkontinenciáról szóló szakmaközi stratégiai megállapodást, aminek fő célja a korábban az EMMI által már kihirdetett szakmai irányelvben foglaltak napi ellátásban történő maradéktalan megvalósítása.

 • 2019-10-18 Ennyi embert érint Magyarországon az inkontinencia

  3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben egyébként több, mint 400 millió embert érint világszerte. Ha az érintettek egy külön országot alkotnának, akkor ez az ország a harmadik legnagyobb lenne a világon India és Kína után. Magyarországon is százezreket sújt a betegség, miközben a téma még mindig tabunak számít.

 • 2016-12-16 Női inkontinencia

  Van néhány betegség, amelyről az érintettek sosem beszélnek, sőt szemérmesen elfordulnak, ha hallanak róla. Leginkább azzal védekeznek, hogy nem vesznek tudomást arról, hogy ez betegség. Állapot – mondják és ritkán fordulnak orvoshoz. Ilyen betegség az inkontinencia, amely nemcsak az izmaik feszességét vesztett középkorú hölgyek rémálma, hanem bizony sok fiatal nőt is érint. Dr. Timmermann Gábor szülész-nőgyógyász a vizelettartási zavarról és kezeléséről tájékoztatja olvasóinkat.

 • 2016-01-04 Kate Winslet inkontinenciával küzd

  A színésznő nem tartja cikinek, hogy kellemetlen betegségéről beszéljen. Sok nő küzd ezzel a problémával, főleg azok, akik gyereket szültek.

 • 2014-04-05 Egyre több amerikait érint az inkontinencia

  Egy friss, 18 ezer ember bevonásával készült amerikai felmérés adatai szerint egyre több felnőtt nőt és férfit érint az inkontinencia.

 • 2014-03-26 Mi a vizeletinkontinencia?

  A vizeletinkontinencia olyan önkéntelen vizeletvesztés, amely alkalmatlan időben, illetve helyen történik. Az inkontinencia, a vizelettartási zavar nem betegség, hanem valamilyen egyéb, a háttérben meghúzódó rendellenesség következménye, tünete. Betegséggé akkor válik, ha már a beteg életvitelét, szociális közérzetét komolyan zavarja. Számtalan betegség velejárójaként léphet fel, így a kérdéskör az orvostudomány számos területét érinti. Ide tartozik többek között a nőgyógyászat, az urológia, a rehabilitáció, az ideg-elmegyógyászat és a gerontológia.

 • 2014-03-21 Inkontinencia: van megoldás!

  Jó, ha tudjuk: az inkontinencia nem betegség, hanem valamilyen egyéb, a háttérben meghúzódó rendellenesség tünete. Több betegséggel is együtt járhat, így az orvoslás különböző területeit érinti: a nőgyógyászat, az urológia, az ideg-elmegyógyászat és a gerontológia is foglalkozik vele. Világszerte másfél milliárd, Magyarországon körülbelül egymillió ember küzd ezzel a problémával.

 • 2014-02-12 A medencefenék izmainak erősítése

  A Rush Egyetem Klinikai Központjának kutatói szerint a medencefenék izmait erősítő gyakorlatok végzésével, valamint ehhez kapcsolódó egészségneveléssel segíteni lehet a vizelettartási problémáktól szenvedő idősebb nőkön.

 • 2014-01-24 Óvakodj az alakformáló alsóneműktől!

  A mai szépségideál megköveteli, hogy mindenki karcsú legyen, még akkor is ha nem az. Ezért örvendenek nagy sikernek az alakformáló fehérneműk. De vajon mi tesz az egészségünkkel ez a ruhadarab?

 • 2014-01-03 Nem szégyen az inkontinencia!

  Világszerte másfél milliárd, Magyarországon körülbelül egymillió ember küzd az inkontinenciával. Sokan szégyellik és titkolják állapotukat, ezért nem fordulnak háziorvosukhoz, pedig a kiváltó okok ismeretében a tünetek sikeresen kezelhetők vagy enyhíthetők.

 • 2013-12-13 Aki boldog, az nem öregszik meg - 60 felett a férfiak...

  A korral többnyire mind a testi, mind a lelki problémák előfordulása nő – nem könnyű ezzel szembenézni. Ám az öregedés sok szépet is tartogathat, főleg, ha odafigyelünk a belső változásokra is.

 • 2013-12-08 Az inkontinencia nem csak női probléma

  Bár a legtöbben úgy gondolják, hogy az inkontinencia elsősorban a nőket érinti, a férfiak körében is egyre gyakrabban fordul elő ez a probléma. Férfiak esetében az inkontinencia kialakulása elsősorban a jóindulatú prosztata megnagyobbodással van összefüggésben, előfordulása pedig az életkor előrehaladtával párhuzamosan nő.

 • 2013-12-07 Nem csak a húszéveseké! - 60 felett a nők...

  Hatvan fölött lassan elérkezik az összegzés időszaka, de ez korántsem jelenti azt, hogy már minden lezárult! Nem véletlenül születik manapság egyre több olyan mű, amely az idősebb korosztállyal foglalkozik, gondoljunk csak a Mamma mia! vagy a Minden végzet nehéz című filmekre. Nem csak a húszéveseké a világ!

 • 2013-09-12 Nemcsak szex – gátizomtorna férfiaknak!

  Az intimtorna a hölgyek körében már szélesen elterjedt, ám a férfiak még mindig ódzkodnak a dologtól, pedig nem csak szexuális teljesítőképességük lesz jobb tőle, hanem számos más férfigondre nyújt megoldást. Uraim, figyeljenek!

 • 2013-08-23 Inkontinencia

  Azoknál a nőknél, akik túl magas kalóriatartalmú ételeket esznek, ráadásul zsírosakat, nagyobb eséllyel alakul ki vizeletinkontinencia, teljesen függetlenül attól, hogy milyen súlyúak egyébként. Az American Journal of Epidemiology áprilisi számában megjelent tanulmány szerint léteznek olyan rizikótényezők, amelyek a táplálkozási szokásokkal összefüggenek, de a testsúllyal nem.

 • 2013-08-22 Inkontencia a sok evéstől

  Azoknál a nőknél, akik túl magas kalóriatartalmú ételeket esznek, ráadásul zsírosakat, nagyobb eséllyel alakul ki vizeletinkontinencia, teljesen függetlenül attól, hogy milyen súlyúak egyébként. A tanulmány szerint léteznek olyan rizikótényezők, amelyek a táplálkozási szokásokkal összefüggenek, de a testsúllyal nem.

 • 2013-08-19 Az inkontinencia kezelhető!

  Az inkontinencia nem betegség, inkább egy, a háttérben meghúzódó rendellenesség tünete. Bár férfiakat is érint, körülbelül kétszer annyi nő szenved az akaratlan vizeletcsepegéstől. Világszerte összesen másfél milliárd, Magyarországon hozzávetőlegesen egymillió ember küzd ezzel a problémával!

 • 2013-07-25 Most mi lesz? - Gondok a vizeletürítéssel

  Sokan, akik nem képesek vizeletüket üríteni úgy érzik, életük végleg elromlott. Bűntudatuk van, szégyellik magukat, mert nem képesek kontrollálni alapvető szükségletüket. Pedig van segítség ilyen helyzetekben, legalább a jó közérzet helyreállításában.

 • 2013-05-29 Inkontinencia

  A latin kifejezés jelentése a Nemzetközi Kontinencia Társaság definíciója szerint \"olyan önkéntelen vizeletvesztés (...) amely alkalmatlan időben, illetve helyen történik (...).\" A probléma ma Magyarországon 5-600 ezer embert - főleg nőket - érint. Kiemelten veszélyeztetettek a kismamák, a negyven év feletti nők és az ötven év feletti férfiak.

 • 2013-05-07 Bőrápolás inkontinencia esetén

  Személyes tisztaságunk, ápoltságunk alapja jó közérzetünknek és önbecsülésünknek. Amikor vizelet és széklettartási zavarok hatására bőrünk tartósan nyirkos illetve szennyezett lesz, az veszélyezteti a bőr egészségét, ilyenkor több törődést igényel.

 • 2013-05-01 Inkontinencia, az akaratlan vizeletfolyás

  Az Inkontinens Betegek Világszövetsége (WFIP) tavaly októberi adatai szerint világszerte másfél milliárd ember szenved inkontinenciában. Magyarországon mintegy egymillió ember küzd ezzel a problémával - ha a hozzátartozókat is figyelembe vesszük, a hazai lakosság egyharmada érintettnek tekinthető.

 • 2012-03-21 Már tinédzser korban gondolni kell az inkontinencia megelőzésére

  Sokan úgy tartják, az inkontinencia kialakulása a hüvelyi úton történő szülés és a test természetes öregedésének következménye, olyan kellemetlenség, amely nem kerülhető el. Ha azonban időben, akár már tinédzserkorban tudatosan foglalkozunk a problémával, a későbbi panaszok megelőzhetők.