WHO: Nincs bizonyíték a BCG-oltás hatékonyságára

WHO: Nincs bizonyíték a BCG-oltás hatékonyságára

Két kutatás is folyik a kérdés tisztázására, addig azt kéri az Egészségügyi Világszervezet, hogy csak az eredeti céljára, vagyis a tuberkulózis megelőzésére használják a vakcinát.

2020.04.14

Nincs arra bizonyíték, hogy a BCG-oltás, amit a tuberkulózis megelőzésére adnak, megóvná az embereket a koronavírusos betegséggel szemben – írta közleményében az Egészségügyi Világszervezet.

A WHO arról számolt be, hogy két kutatás is folyamatban van a kérdés tisztázására, és amíg nincs bizonyítva, hogy hatásos lenne a COVID-19 ellen, addig nem javasolják a vakcinának ezt a felhasználását. A WHO továbbra is azt kéri, hogy az oltást az újszülöttek kapják meg azokban az országokban, ahol magas a tuberkulózisfertőzések száma.

Amerikai kutatók álltak elő azzal az elmélettel, amely szerint a gyerekkorban kapott BCG-oltás lehet a kulcsa a kevesebb fertőzöttnek, illetve az alacsonyabb halálozásnak, amit Kelet-Európában tapasztalnak, és erre kutatást akarnak alapozni.

WHO: Nincs bizonyíték a BCG-oltás hatékonyságára

Magyarországon az operatív törzs egyik tájékoztatóján is előkerült a téma. Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, ellenőrizni kell, hogy valóban jelent-e bármiféle védelmet az oltás. Ha ez tudományosan beigazolódik, akkor Magyarország kis előnyt élvez, hiszen itthon ez 1945 óta kötelező.

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa nemrég nyilatkozott is a témában, ő szintén azt mondta: a BCG hatásosságára semmilyen tudományos magyarázat nincs, ráadásul épp a napokban jelent meg egy cikk a Nature Microbiologyben, amely cáfolta a tuberkulózis elleni oltás hatásosságát. Maga a virológus pedig úgy hiszi, nincs hatása a mostani járványra a Magyarországon 1954 óta kötelező vakcinának.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek