Tippek, trükkök táborozóknak és szüleiknek

Tippek, trükkök táborozóknak és szüleiknek

A nyári szünetet az 1800-as évek végén „találták ki” Amerikában, előtte a városi gyerekek 260 napot jártak iskolába. A parasztgyerekek tavasszal és ősszel kaptak „vakációt”, akkor kellett vetniük, illetve aratniuk. Az egyre nagyobb, zsúfolt városokban azonban kibírhatatlan lett a hőség, ezért 60 nap szünetet rendeltek el.

• Véd- és dacszövetség: Ha az ottalvós tábor mellett döntöttünk, nagy segítség lehet a gyereknek, ha nem egyedül megy. Akár utazhat a testvérével, unokatestvérével, barátjával, aki enyhítheti a honvágyát, ha éppen elviselhetetlennek tűnik.

• Bízzunk az ismerősökben! A gyermek iskolájában lévő pedagógusok biztosan szerveznek táborokat, érdemes ezek közül választani, hiszen a gyerek is ismerős pedagógussal, megszokott arcokkal tölti majd a hetet. Ezen táborok ára a legtöbbször kedvezőbb is. Ha az internetről választunk tábort, olvassunk fórumokat, kérdezzünk meg olyat, aki volt már, hogy jók-e a tapasztalatai.

• Hazahozzam idő előtt? Nagyon nehéz kérdés, hogy szabad-e elhozni, ha nem érzi jól magát: ha panaszkodik, érdemes beszélni a nevelővel, hogy ő hogy látja a helyzetet, talán csak múló rosszkedvről van szó. Ha azonban valóban szenved a gyerek a távolléttől, inkább menjen haza, nehogy rossz élményei maradjanak a táborozásról.

• Ne féltsük! Legalábbis nem szabad mutatni, ha aggódik  a szülő, nehogy elbizonytalanítsa a gyereket. A tábor előtt nem kell sóhajtozni, hogy „Jaj, mi lesz veled?!” vagy „Jaj, hogy fogsz hiányozni!”. Érdemes inkább pozitív mondatokkal megerősíteni, pl. „De jó lesz neked, mennyi kaland vár most rád!”.

• Válasszunk együtt! A szülő soha ne egyedül döntse el, hova küldi a gyereket. Ha talál is egy-egy jó programot, mindenképpen meg kell beszélni a gyerekkel, szeretne-e menni. A mozogni vágyó gyereknek nem biztos, hogy jó választás a programozó tábor.

• Minden részlet fontos! A tábor előtt meg kell beszélni a gyerekkel, hogy hány napot alszik ott, kik utaznak vele, kit ismerhet, mire számíthat. Beszélhetünk róla, hogy hol alszik majd (pl. sátorban vagy négyágyas szobában), mikor étkeznek, melyik nap milyen program várja őket. Tudnia kell, a szülő pontosan hánykor hívja majd telefonon, az állandó telefonálgatással felesleges megzavarni
a tábor életét, és kizökkenteni a gyereket.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek