Segítség! Kiszáradok!

Nincs is jobb annál, mint a téli hidegben a jól befűtött szobából kinézni az ablakon, és figyelni, ahogy nagykabátban, fázósan sietnek az emberek az utcán. Ám a fűtés nem csak kellemes érzeteket okozhat, hanem kellemetlen panaszok kiváltója is lehet!

Ha a szobában kiszárad a levegő, akkor azt elsőként a nyálkahártyánkon tapasztalhatjuk: száraznak érezzük az orrunkat, a torkunkat, a szemünket, még a bőrünket is. Ilyenkor a nyálkahártya vagy szemlencse állapota már nem igazán optimális, ennek pedig az a legfontosabb következménye, hogy a szennyeződéseknek és kórokozóknak való ellenálló képessége lecsökken.

Könnyebben betegszünk meg

Az orrunk nyálkahártyája optimális állapotában rendkívül hatékonyantisztítja, melegíti, nedvesíti a beszívott levegőt. Ha veszít a nedvességtartalmából, akkor ezeket a funkciókat nem képes megfelelő hatékonysággal ellátni.

A gyakori orrfújás miatti mechanikus inger az amúgy sem optimális állapotú nyálkahártyánkat könnyen megsebezheti. Emiatt akár vérezhet is az orrunk, és az egyre gyakoribb orrfújás ráadásul kellemetlenné, fájdalmassá is válhat. Ha már itt tartunk, akkor érdemes gyógyszerészhez fordulni, aki tud ajánlani olyan orrkenőcsöt vagy orrcseppet, amely kifejezetten a kiszáradt nyálkahártya kezelésére való.

Ég, fáj, szúr!

Az orrunk, szánk, torkunk nyálkahártyájához hasonlóan a szemünk is könnyen kiszáradhat a fűtött szobában,ezt ösztönösen gyakori pislogással és szemdörzsöléssel próbáljuk ellensúlyozni. Ha ez az állapot tartósan fennmarad, akkor sokkal hamarabb kifárad a szemünk. Télen tehát érdemes alaposan és rendszeresen szellőztetni, sőtpárásításra is szükség lehet.

A nyálkahártyáink nedvességtartalmát azonban nemcsak kívülről, a belélegzett levegőből tudjuk szinten tartani, hanem belülről is: ehhez viszont nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy télen is el kell fogyasztanunk naponta legalább 2 liter vizet.

 

A cikk a Patika Tükör februári számában jelent meg, amit keressen minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek