Mikor jön a fogtündér?

Mikor jön a fogtündér?

A fogváltás mérföldkő a gyerek életében. Valójában többről van szó, mint hogy a tejfogak kipotyognak, és a helyükön kibújnak a maradandók: 20 fogacska helyére 32 kerül.


A tejfogak ápolása rendkívül fontos feladat mind a kicsik, mind a szülők számára. Az élet első 6 évében meg kell tanulni a helyes fogmosási technikát, és a szülők felelőssége, hogy a gyerekek megszokják rendszerességét is: legalább reggel és este rutinná kell válnia. Ami pedig a fogorvost illeti: érdemes már
2-3 éves korban ellátogatni hozzá, csak beülni a székébe, megnézni a műszereit, estleg engedni, hogy ellenőrizze a fogacskákat, így később sem okoz majd félelmet.

Ápolni, ápolni!
Bár egyesek hajlamosak azt gondolni, hogy a tejfogakra nem kell annyira vigyázni, hiszen úgyis lecserélődnek, ez nem igaz. A tejfogaknak fontos szerepe van. Egyrészt tartják a helyet a végleges fogaknak, ha idő előtt kihullanak, és a többi elmozdul a helyéről, a maradandó fog nem tud a megfelelő helyen kinőni. Másrészt a szuvas, romlott, fekete tejfogak veszélyt jelentenek a maradandó fogakra is, károsíthatják azokat már növekedés közben. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az étel megfelelő megrágásához is kellenek a tejfogak, illetve a helyes beszédfejlődéshez is elengedhetetlenek.

Mikor jön a fogtündér?

Fogsorrend
A fogváltás a legtöbb gyereknél 6-7 éves korban kezdődik, de normálisnak számít az 5, illetve 8 évesen induló folyamat is. Általában első lépésként kihullanak az alsó középső metszők, majd a felsők, és létrejön az olyan jól ismert, kisiskolás vigyor. Ezzel egy időben előbújnak a kisőrlők mögött az első nagyőrlők, a „hatosok”. Ezeket sajnos sok esetben észre sem veszik a szülők, és nem fordítanak kellő figyelmet rájuk, nem érik el a fogkefével, nem tisztítják elég alaposan. Pedig fontos szerepet játszanak a fogazat kialakulásában, tulajdonképpen ezek köré épül a fogív. A fogváltás, pontosabban a fogív kialakulása egészen 17-21 éves korig eltart, amikor a bölcsességfogak megjelennek (vagy megpróbálnak áttörni).
Természetesen nemcsak a fogváltás idejében, de sorrendjében is lehetnek egyéni eltérések, ezért ha nem alakul minden a „nagykönyvben” leírtak szerint, nem kell aggódni. Ebben a korban is meg kell látogatni félévente a fogorvost, aki ellenőrzi, minden rendben halad-e. Ő azt is eldönti, szükséges-e bármilyen beavatkozás (pl. barázdazárás), illetve javaslatot tehet a fogszabályzásra is. 
Dr. Molnár Gergely József, fogorvos

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek