Hogyan lehet buli a trambulin?

Hogyan lehet buli a trambulin?

Ki ne szeretne egyből ugrálni egy jót, ha meglát egy trambulint? Nem csoda hát, hogy a gyermekeket is alig lehet kiszedni belőle. A trambulin egy nagyon jó szórakozási lehetőség lehet, de csak akkor, ha betartjuk a használatára vonatkozó biztonsági előírásokat és néhány javaslatot arra nézve például, hogy hány éves kortól és mennyi ideig javasolt a használata, vagy hogy hol érdemes elhelyezni a kertben, udvaron vagy a játszótéren.

„Tavasztól őszig, ha az időjárás engedi, a gyerekek rengeteg időt töltenek a szabadban. Előkerülnek a biciklik, rollerek, focilabdák és a trambulin is. A nyári hónapokban jellemzően megnövekszik a gyermekbalesetek száma, ám a kellő felkészítéssel, a szabályok tisztázásával és szülői felügyelettel ezek a balesetek elkerülhetők. Nagyon fontos előre tisztázni a gyermekkel például, hogy a biciklizés csak bukósisakban biztonságos, vagy hogyan keljenek át az utcán gyalogosan, vagy kerékpárral. Gördeszkázáshoz és görkorizáshoz is szükséges a védőfelszerelés, illetve a vízben való fürdőzés szabályait is le kell előre fektetni. Nincs ez másképp a trambulinnal sem. Bár ártalmatlannak és jó mókának tűnhet, bizony komoly sérüléseket lehet szerezni, ha nem használjuk megfelelően” – mondta Dr. Lajos Éva, a Budai Egészségközpont ortopéd főorvosa.

Hány éves kortól használhatják a gyerekek a trambulint?

Jó, ha tudjuk, hogy a trambulin alapvetően egy sportszer és nem arra tervezték, hogy a játszótereken vagy otthon a kertben azon ugráljunk. Ha mégis úgy döntünk, hogy szeretnénk egyet, érdemes megvárnunk, míg a gyermekünk betölti a hatéves kort. Ez alatt ugyanis a gyermekek csontozata még nem biztos, hogy kellően erős, az ízületeik még nem elég stabilak, így könnyebben megtörténhet a sérülés, mint az idősebb társaiknál vagy akár a felnőtteknél. A csontozat számára megterhelő a folyamatosan ismétlődő becsapódás és adott esetben egy nagyobb ugrás után, vagy ha kifáradást követően nem biztos, hogy megfelelően érkeznek le, könnyebben eleshetnek, ezáltal megnő a sérülés esélye is.

Hogyan lehet buli a trambulin?

Milyen sérüléseket okozhat?

• Gyakoriak a ficamok, zúzódások, szalagszakadások vagy törések.
• Nemcsak az alsó lábszár, de a csukló, könyök, alkar, váll vagy kulcscsont is sérülhet, törhet vagy elmozdulhat.
• Ha a gyermek kiesik a trambulinból, előfordulhat koponya és gerincsérülés is.
• Szintén komoly fej- és egyéb sérülést okozhat, ha a gyermekek egymásra esnek.
• Sérülést okozhat az is, ha nem megfelelő helyre tesszük a trambulint, például fa alá, mert a gyermek feje eléri az ágakat, és fejsérülést szenvedhet.
• Előfordulhat szédülés, hányás is az ugrálás, rázkódás miatt.

Milyen biztonsági előírásokat kell betartanunk a használata során?

Annak érdekében, hogy biztonságos lehessen a trambulin használata, az alábbi szabályokat mindenképp be kell tartanunk!
• A vásárlásnál figyeljünk a minőségre. Ez a biztonság, valamint a hosszú távú használhatóság miatt is fontos.
• A tél után, az első használat előtt vizsgáljuk át az állványt, a rugókat, a hálót, a cipzárt.
• A trambulinra minden védőfelszerelést, így a rugókat, oszlopokat fedő szivacsokat, vagy a védőhálót fel kell tenni használat előtt.
• A trambulin ajtaját minden esetben be kell cipzározni, hogy ugrálás közben nehogy kiessen belőle a gyermek.
• Egyszerre csak egy gyermek tartózkodjon bent, így elkerülhető, hogy ugrálás közben egymásra essenek.
• Soha ne másszon be a gyermek a trambulin alá, miközben ugrálnak benne.
• A trambulint mindig szülői felügyelet mellett használjuk.
• Baj esetén részesítsük elsősegélyben a gyermeket. Komolyabbnak tűnő sérülés esetén mihamarabb vigyük el a legközelebbi kórházba egy alapos kivizsgálásra. Súlyos sérülés esetén hívjuk a 112-es „Segélyhívó" számot.

„Ha a gyermekünk szeretne egyet ugrálni, ne tiltsuk meg neki, inkább magyarázzuk el a szabályokat és azt, hogy miért fontos azokat betartani. Mindig legyünk mi is mellette, így az esetleges sérüléseket is megelőzhetjük vagy baj esetén egyből segítséget tudunk nyújtani. Ha fejét, hasát ütötte be, akkor is nézessük meg az orvossal, mert a tompa, láthatatlan sérülések is komoly problémát okozhatnak” – tette hozzá a doktornő.


Források:
https://kepmas.hu/hu/trambulin-uj-bicikli-egyre-tobb-gyerek-kerul-korhazba-trambulinbaleset-miatt
https://lavanid.hu/trambulin-balesetek-megfelelo-hasznalat-mellett-is-veszelyes/


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek