Parkinson-kór

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Parkinson-kór

A végtagok, a fej remegésével, a mozgások finomságának, az arc kifejező képességének csökkenésével járó betegség. A lassú, állandó remegés teljes nyugalomban is jelentkezik, hol az egyik, hol mindkét testfélre kiterjed. Általában nagyfokú fáradékonysággal, a kritikai készség csökkenésével, az agyi folyamatok lelassulásával jár. Oka lehet az agyvelő bizonyos területeinek gyul-ladása, de leggyakrabban érelmeszesedés, az agy dopamin szintjének csökkené-se okozza. A kínzó remegés gyógyszerekkel csökkenthető, indokolt estben kü-lönböző agyterületek célzott műtéti kiiktatásával mérsékelhető.

 • 2024-01-16 Mi állhat a kézremegés (tremor) hátterében?

  A kézremegés a kéz ismételt, ritmikus, azonos szaporaságú mozgása, amelyre a kiváltó októl függően különböző hullámnagyság jellemző. A kézremegés változó ideig tarthat, és jellegzetessége, hogy alvás közben szünetel. Mi minden válthatja ki a panaszt?

 • 2023-03-15 Hatékonyabb kezelés a Parkinson-kórosoknak

  Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegnek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a Kelet-Közép-Európában elsőként alkalmazott eljárás az agyi elektromos aktivitás valósidejű detektálására és rögzítésére is alkalmas.

 • 2021-12-15 Agyi pacemaker egy Parkinson-kóros betegnek

  A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idegsebészeti klinikáján a világon elsők között ültettek be Parkinson-kórban szenvedő betegbe célzott mély agyi stimulációt lehetővé tevő korszerű elektródát - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

 • 2021-10-27 Az idegrendszert érintő krónikus betegségek kezelése

  Egyebek mellett az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a demencia, a sclerosis multiplex, valamint az epilepszia kezelése is hatékonyabbá válhat egy most záruló, három hazai intézmény együttműködésével négy éven át zajló kutatási program eredményeinek köszönhetően - derül ki a Pécsi Tudományegyetem MTI-hez eljuttatott közleményéből.

 • 2021-02-18 A Parkinson-kór már születés előtt elkezdődhet

  A Parkinson-kór eredete a születés előttre vezethető vissza azoknál az embereknél, akiknél 50 éves koruk előtt fejlődik ki a degeneratív idegrendszeri betegség amerikai kutatók tanulmánya szerint.

 • 2021-02-10 A Parkinson-kór 13 korai jele

  A Parkinson-kór tipikus tünetei a remegés, az izmok merevsége és a lassú mozgás. Ugyanakkor más, kevésbé feltűnő jelek is utalhatnak a kezdődő betegségre. Ezekre hívta fel a figyelmet dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa.

 • 2020-02-12 Újfejlesztésű implantátum egy a Parkinson-kóros agyába

  Új szintre emelkedett az agyi pacemaker terápia az SZTE Idegsebészeti Klinikán január 22-én elvégzett műtétnek köszönhetően. A világon ötödikként, Közép-Kelet-Európában pedig elsőként Szegeden ültették be azt a navigációs alapú mély agyi stimulációs implantátumot egy Parkinson-kóros beteg agyába, amely – az eddig elérhető hasonló rendszerektől eltérően – nemcsak stimulálni képes az agy megfelelő részeit, hanem az aktivitásokat regisztrálni is. A mindebből következő plusz információk jóvoltából új korszak kezdődött a terápia történetében.

 • 2018-01-09 A koffein segít a Parkinson-kór felismerésében

  Korábbi kutatások már kimutatták a koffein és a Parkinson-kór kockázatának összefüggését, ám arról nem sokat tudtunk, hogyan dolgozza fel a betegségben szenvedők szervezete az anyagot.

 • 2017-04-11 Parkinsonnal a jövőbe

  Április 11-e az agyi területek pusztulását okozó Parkinson-kór világnapja.

 • 2015-11-05 Három keserű évet élhetett volna még Robin Williams

  Drámaian romlott Robin Williams egészsége az öngyilkossága előtti utolsó hetekben - mondta el a filmsztár özvegye a Good Morning America című műsorban.

 • 2015-10-21 Élőben közvetítenek egy agyműtétet

  Október 25-én a fél világ láthatja, ahogy a 49 éves Greg Grindley-n agyműtétet hajtanak végre a clevelandi egyetemi kórházban, hogy enyhítsék a Parkinson-kór miatti panaszait.

 • 2015-04-15 Tangóval a Parkinson-kór ellen

  Kanadai kutatók szerint az argentin tangó kimondottan jó hatással lehet a Parkinson-kórban szenvedőkre a betegség bizonyos szakaszaiban.

 • 2015-03-11 Új segítség a Parkinson-kórral küzdőknek

  Bőrön át adott elektromos jel segíthet a Parkinson-kóros betegeknek megőrizni az egyensúlyukat - állapították meg tesztek segítségével svéd tudósok.

 • 2014-08-15 Más betegségtől is szenvedett Robin Williams

  Robin Williams öngyilkossága idején józan volt, de a szorongáson és depresszión kívül a korai stádiumban lévő Parkinson-kórtól is szenvedett - közölte a színész felesége, Susan Schneder.

 • 2014-05-29 Csodaműtét itthon! Parkinson-kórral remegés nélkül

  Aki találkozott valaha is Parkinson-kórral küzdő emberrel, tudja, milyen nehéz egy kávéfőzés, a borotválkozás, a munkavégzés s egy idő után bármilyen mozdulat. A Pécsi Tudományegyetemen húsz éve végeznek olyan műtéteket, amellyel a betegek visszatérhetnek a vágyott egyszerű, „normális” életbe. Dr. Balás István idegsebészt kérdezem a sikeres csapatmunkáról és eredményeikről.

 • 2014-04-11 Rezzenéstelen arc? A Parkinson-kórosoknál nem ellenszenvet jelent!

  Április 11. a Parkinson-kór Világnapja. A Parkinson-kór fokozatosan előrehaladó idegrendszeri megbetegedés, ami Európában közel 1,2 millió embert érint. Legtöbbször mozgással kapcsolatos panaszok jellemzik, ezek közül legismertebb a nyugalmi állapotban jelentkező remegés. Gyakoriak a mozgáshoz nem köthető panaszok is, mint például fájdalom, alvászavar és hangulatzavarok. A betegséget jelenleg nem lehet meggyógyítani vagy megelőzni, azonban az orvostudomány folyamatos fejlődésének köszönhetően gyógyszeres kezeléssel a tünetek jól kezelhetőek.

 • 2013-12-04 Az idegi őssejtek csökkentik a Parkinson-kór tüneteit

  A Colorado, a Yale és a Harvard Egyetem kutatói közös munkájuk során felfedezték, hogy a Parkinson-kór tüneteit enyhíteni tudják idegi őssejtek beültetésével.

 • 2013-11-17 Parkinson-kór -amikor minden mozdulat célt téveszt...

  Becsült adatok szerint Magyarországon mintegy 16-20 ezer Parkinson-kóros beteg él. Az USA-ban közel egymillió embert érint ez a kór, és évente 60 ezer az újonnan diagnosztizált betegek száma. Egyes előrejelzések a parkinsonos megbetegedések növekedését jósolják, a 2040-es évekre a jelenlegi betegszám csaknem négyszeresével számolnak.

 • 2013-10-30 Élet a Parkinson-kórral

  A Parkinson-kór a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség: világszerte több mint hatmillió embert érint. A kór előrehaladása nem állítható meg, de a korai felismerés megkönnyítheti a beteg és a környezete életét. Szakértőnk dr. Káposzta Zoltán neurológus szakfelügyelő főorvos.

 • 2013-10-23 Áttörést hozhat egy új felfedezés az Alzheimer-kór kezelésében

  Tudósok rájöttek arra, hogyan lehet megfiatalítani az elöregedett izmokat. A szakembereknek sikerült megerősíteniük az állatok őssejtjeinek képességét a tönkrement szövetek újjáépítésére. A felfedezés áttörést hozhat az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésében.

 • 2013-10-08 Őssejt átültetés - Mire képes?

  A jövőben már akár a Parkinson-kór, a cukorbetegség vagy az autizmus is gyógyítható lesz őssejt transzplantációval.

 • 2013-10-07 Édesítőszerrel a Parkinson-kór ellen?

  Egy gyakran használt édesítőszer, a mannitol segítheti a Parkinson-kór, és más idegrendszeri betegségek kezelését izraeli tudósok szerint.

 • 2013-09-04 Őssejtek

  Apró kis sejtek, amelyek az orvostudomány fejlődésével csodás gyógyulást eredményezhetnek. Az őssejt-terápia óriási lehetőségeket rejt magában, segítségével többek között olyan súlyos betegségek gyógyítására nyílhat lehetőség, mint a rosszindulatú daganatok, az autoimmun- betegségek, az agyvérzés, vagy a Parkinson-kór.

 • 2013-08-26 Emlékezetünk titkai

  Ausztrál és amerikai kutatók úgy vélik, sikerült izolálniuk egy olyan új mechanizmust, amellyel az agyunk tanul és emlékeket tárol. Az eredmény segíthet az agysérülések- és rendellenességek kezelésében. Bryce Vissel, a sydney-i Garvan Intézet kutatója szerint a felfedezés megkérdőjelezi az agy információkódolásáról- és megragadásáról szóló, régóta elfogadott elméletet.

 • 2013-07-14 Parkinson-kór

  A Parkinson-kór az életminőséget lassan rontó betegség, jellegzetes tünetei fokozatosan jelennek meg. Becslések szerint Magyarországon mintegy 18-20 ezer Parkinson-beteg él, évente pedig mintegy 1500-2000 új megbetegedést regisztrálnak.