Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Isiász

Az ülőideg a szervezet legnagyobb, leghosszabb idegének becsípődése, gyulladása okozta fájdalom, mely a lábfejig kisugárzódhat. Általában az isiász hátterében nincs kimutatható betegség, de okozhatja porckorongsérv, csontkinö-vés, szalaghúzódás is.

 • 2021-06-28 A modern ember betegsége: piriformis szindróma

  Kellemetlen nyomó fájdalomként érezzük, és jellemzője, hogy huzamosabb ideig ülve erősödik, vagy épp üléskor jelentkezik, például egy hosszabb autóút vagy íróasztali munka után. A piriformis szindróma gyakran az isiász következményeként lép fel.

 • 2014-04-05 Isiász - az ülő ember betegsége

  Jaj, az isiász! - tapogattuk gyerekkorunkban nevetve a derekunkat, azt mímelve, hogy öregek vagyunk. Ma már tudom, hogy az isiász nem feltétlenül az időskorúak betegsége - inkább az ülő emberé (homo sedens). Érdekesség, hogy az isiász a reumatológia, az ortopédia és a neurológia határterületét alkotja. Az okokról, a tünetekről, a terápia lehetőségeiről és a megelőzés módjairól dr. Szentiványi Csilla reumatológussal beszélgettem.

 • 2014-03-13 Mindent a lumbágóról

  Tíz felnőtt emberből nyolc tapasztalt már életében derékfájást, azaz lumbágót. A háttérben sokféle ok állhat, de alapvetően azért fizetünk ilyen nagy árat, amiért két lábon járunk. Hogy mit tehetünk a lumbágó ellen, arról dr. Elek Emil ortopéd szakorvossal, gerincgyógyásszal beszélgettünk.

 • 2014-01-06 Podagrafű: borogatás a köszvényre

  Napi gyógynövény-határozónkban a podagrafüvet (Aegopodium podagraria) mutatjuk be.