Epilepszia

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Epilepszia

Hirtelen jelentkező rohamszerű eszméletvesztés, amelyet rángógörcs, szájhabzás kísér. A betegség kiváltó oka lehet agysérülés, az esetek jelentős részében azonban agysérülés nélkül alakul ki az ún. ismeretlen eredetű epilepszia. Az epilepszia gyógyszeres kezeléssel általában jól karbantartható, a rohamok csökkenthetők, de a rohamok megszűnése is elérhető. Speciális esetekben műtéti beavatkozással is gyógyítható.

 • 2022-02-08 Új megoldás az epilepsziaroham kezelésére

  Az epilepsziaroham kezelésére dolgoztak ki új megoldást a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) neurológiai betegségekkel foglalkozó kutatói - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

 • 2021-09-10 Leheletvizsgálat segítheti az epilepsziás betegeket

  Az epilepsziás betegek gyógyszeres kezelésének hatékonyabbá tételére fejlesztettek ki egy újfajta leheletvizsgálatot a Bázeli Egyetem kutatói.

 • 2020-04-09 Meggyógyult egy COVID-19 pozitivitást mutató gyermek

  Csütörtökön gyógyultan hagyhatta el a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáját az a 7 éves kislány, aki március 22-én epilepsziás görcsrohamok miatt került a klinika intenzív osztályára, ahol elvégezték nála a koronavírus tesztet is, mely pozitív eredményt mutatott.

 • 2020-02-24 Tényleg gyógyítható az epilepszia?

  Február 14. nemcsak a szerelem világnapja, hanem az epilepsziáé is. ANemzetközi Epilepsziaellenes Liga 1997 óta ezen a napon tartja az Epilepszia Világnapját. Szent Valentin ugyanis az epilepsziások védőszentje is.Ez az a betegség, amellyel szemben még mindig számos tévhit kering.

 • 2019-03-18 Nem koccinthatsz alkohollal? Nem vagy egyedül!

  A Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány készített egy kisfilmet, aminek az a célja, hogy minél több laikus ember fogadja el az epilepsziával élő embereket, valamint maguk az epilepsziások ne bújjanak az árnyékba, hisz nincsenek egyedül ezzel az állapottal.

 • 2016-10-20 „Kis fényeket látok, aztán elhomályosul minden”

  Ma is sokakat riadalommal tölt el, pedig most már tudjuk: az epilepszia egy idegrendszeri betegségről, amely rendszerint tünetileg jól kontrollálható, és amellyel teljes értékű élet lehet élni.

 • 2016-04-04 Ötvenkilenc gyógyszer ára csökkent

  Április 1-jével rengeteg gyógyszer ára csökken, és sokan közülük jelentős mértékben.

 • 2016-01-03 Gyógyulásom: Az epilepszia inkább szociális probléma

  Sok ember a gyengeség jelének veszi az epilepsziát. Amikor megkapják a diagnózist, először mindig azon gondolkoznak el, hogy ezek után mit nem tudnak majd csinálni. De miután nyitottabbak lesznek, sok mindenben meg tudnak változni. Én már csak tudom, hiszen 15 éves voltam, amikor kimondták a diagnózist.

 • 2015-10-08 Az epilepsziával élők legnagyobb problémája

  Annak ellenére, hogy hazánkban jelenleg több mint 150 ezer ember él epilepsziával, még mindig hatalmas az információhiány, és rengeteg tévhit és előítélet él a társadalomban az epilepsziával kapcsolatban. Sokszor maguk az epilepsziával élők is nehezen jutnak érdemi és hiteles információhoz a mindennapjaikat érintő legalapvetőbb kérdéseket illetően.

 • 2014-07-08 A gyógyító napraforgó

  A napraforgó talán az egyik legvidámabb virág, és hát a szotyit is szeretjük. Most gyógyhatásaival is megismerkedhetünk.

 • 2014-05-05 Bármikor belehalhat az izgalomba az 5 éves kislány

  Neve Dandy egy nagyon ritka betegségben szenved. A Dravet-szindróma egy nagyon súlyos epilepszia, amit egy nevetőgörcs is kiválthat.

 • 2014-03-29 Epilepszia, a "szent betegség"

  Az epilepszia története egyidős az emberiséggel, s mindig is sokféle hiedelem övezte. Ma is sokakat riadalommal tölt el, pedig most már tudjuk: egy idegrendszeri betegségről van szó, amely rendszerint tünetileg jól kontrollálható, és amellyel akár teljes értékű élet élhető. Dr. Káposzta Zoltán neurológus szakfelügyelő főorvos segítségével összefoglaltuk, mit tudunk az epilepsziáról.

 • 2014-03-22 Epilepsziás hölgyek

  Az epilepsziás nőket kezelő orvosoknak a nők speciális hormonális helyzetét is figyelembe kell venniük. Ez a megközelítés csökkentheti a betegséggel kapcsolatos komplikációkat. Erre a következtetésre jutott legújabb közleményében Sabine Weil, a Müncheni Egyetem kutatója. Németországban nagyjából 400 000 nő szenved epilepsziában. Minden 1000 gyermekből 3-4 születik epilepsziás anyától.

 • 2014-03-19 A fekete ürömfű serkenti az epeműködést

  Napi gyógynövény-határozónkban a fekete ürömfüvet (Artemisia vulgaris) mutatjuk be.

 • 2014-01-24 Az epilepsziáról

  Váratlanul jelentkező rohamszerű eszméletvesztés, melyet rángógörcs és szájhabzás kísér. Magyarországon az epilepsziás megbetegedés a lakosság 0,5-1 százalékát érinti. A betegség lehet genetikai eredetű, de bármely életkorban bekövetkező agysérülés nyomán is kialakulhat.

 • 2014-01-11 Bizonyos fehérjék segítik az agyműködést

  A SUMO-nak nevezett fehérje szintjének emelkedése segíthet az agy bizonyos rendellenségeinek - pl. az epilepszia és a skizofrénia - gyógyításában, állítják a nagy-britanniai Bristol Egyetem kutatói.

 • 2013-12-29 Lassabban növekszik az epilepsziások agya

  Egy közlemény szerint az epilepsziás gyerekeknek szignifikánsan lassabb agyuk fehérállományának növekedése, mint az egészséges gyerekeknek - derült ki egy két éves megfigyelési időszakot követően. A megkisebbedett fehérállomány befolyásolja az agyi összeköttetéseket, ezáltal a kognitív funkciókat.

 • 2013-12-03 Napraforgó, a görcsoldás mestere

  Napi gyógynövény-határozónkban a napraforgót (Helianthus annuus) mutatjuk be.

 • 2013-11-27 Mit tudunk ma az epilepsziáról?

  Dr. Káposzta Zoltán segítségével összefoglaltuk, mit tudunk ma az epilepsziáról, amely egy jól kezelhető idegrendszeri betegség. Szakértőnk a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézet Neurológiai Osztályának vezető főorvosa.

 • 2013-11-11 A szent betegség

  Nyavalyatörés, nehézkór, frász - e neveken is illette a magyar nyelv az epilepsziát. Azt a betegséget, amelyet már az ókori orvosok is ismertek, s morbus sacernek, azaz szent betegségnek nevezték.

 • 2013-11-07 Roham az agyban

  Bizonyára csak kevesen tudnának felelni arra a kérdésre, mi az, ami közös Nagy Sándorban, Julius Caesarban, Dosztojevszkijben, Van Goghban és Raszputyinban.

 • 2013-09-21 A tibetiek és a magaslat

  Egy tanulmány szerint a tibetiek alig 3000 év alatt alkalmazkodtak a nagy tengerszint feletti magassághoz. Az eredménynek köszönhetően nagyobb rálátás nyílhat a születést megelőző oxigénhiányos állapottal összefüggő betegségekre, például az epilepsziára.

 • 2013-08-13 Carbamazepin

  Azok között a kismamák között, akik terhességük alatt is carbamazepinet szednek azért, hogy ne alakulhassanak ki epilepsziás rohamaik, megemelkedik a nyitott gerinccel született magzatok száma. Aggodalomra azért nincs ok, az abszolút kockázat nagyon alacsony, a terhesség első harmadában szedve a gyógyszert ezen fejlődési rendellenességek gyakorisága csak 3,3 százalék.

 • 2013-08-03 Öröklődő migrén

  Genetikusok bejelentették, hogy felfedezték az első örökletes összefüggést a migrén leggyakoribb típusaival kapcsolatban. Az eredmény reményt ad arra, hogy új gyógyszerek kifejlesztésével vissza lehet szorítani ezt a fájdalmas és költséges betegséget. Negyven orvosi központ kutatója vizsgálta több, mint 50 ezer ember genetikai profilját, összehasonlítva a migrénben szenvedők adatait az egészségesekével.

 • 2013-06-08 Az epilepszia

  Talán meglepő, hogy Szent Valentin nemcsak a szerelmesek védőszentje, hanem az epilepsziásoké is. Dr. Káposzta Zoltán segítségével összefoglaltuk, mit tudunk ma az epilepsziáról, amely egy jól kezelhető idegrendszeri betegség. Szakértőnk a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézet Neurológiai Osztályának vezető főorvosa.

 • 2013-05-21 Izomgörcsök

  Szövettani felépítésüket és működésüket tekintve szervezetünkben háromféle izomszövet található. A vázizomzatot harántcsíkolt izomzat építi fel. Akaratlagos, erőteljes mozgásra képes. A simaizmok, amelyek többek között a gyomor, a belek és a húgyvezeték falában, a hörgőkben, az érfalban, a méhben találhatók meg, akaratunktól függetlenül működnek.

 • 2013-05-15 Napi gyógynövény tippünk: Acsalapu

  Napi gyógynövény-határozónkban ma az Acsalaput mutatjuk be.