Alvási apnoé

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Alvási apnoé

A légúti járatok alvás közben összeszűkülnek, rendszeres időközönként (óránként 5-ször, 10-10 másodpercig) légzéskimaradás lép fel, a beteg csak egy mikroébredés után vesz csak levegőt. Jellemző a horkolóknál.

 • 2019-10-11 Szabaduljunk meg a horkolástól!

  Mielőtt külön szobába költöznénk párunkkal a hangos horkolás miatt, érdemes utána járnunk, hogyan kezelhető a jelenség és mikor érdemes műtétre adnunk a fejünket. Dr. Tóth Eszter, a Duna Medical Center fül-orr gégésze és horkolás szakértője elmondja, a horkolás nem elsősorban az orrhoz köthető, mint korábban gondolták, az orrlégzést javító műtéttel csak az esetek 10-20%-ban remélhetjük, hogy megszüntethetjük a tünetet. Napjainkban leginkább a lágyszövetek feszesítésében látják a szakemberek a megoldást.

 • 2015-02-03 Az asztma növeli az alvási apnoe kockázatát

  Egy új kutatás szoros összefüggést fedezett fel a két betegség közt: az asztmás felnőttek körében magasabb az alvás közbeni légzéskimaradás veszélye. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát a megelőzés lehetőségeiről kérdeztük.

 • 2014-04-29 Le a horkolással! – Működő és nem működő módszerek

  A horkolás nem csak egy kellemetlen hangot produkáló, ciki dolog, ami az őrületbe kergeti alvópartnereinket, hanem valami, amitől ideje megszabadulni egészségünk érdekében.

 • 2014-02-18 7 ok, amiért kezeltetni kell a horkolást

  A párkapcsolatot is próbára tévő kellemetlen hanghatáson túl, a horkolás az egészségét is veszélyezteti. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ főorvosának segítségével összegyűjtöttük, hogy miért.

 • 2013-11-25 Gyakori ok a magas vérnyomás hátterében

  A néma gyilkosnak nevezett magas vérnyomás okai igen sokrétűek lehetnek, viszont van egy tényező, ami egyre gyakrabban fedezhető fel a betegség hátterében. Ez pedig nem más, mint az alvási apnoe, aminek kutatások szerint sokszor túl kevés figyelmet szentelnek. Hogy hogyan függ össze vele a magas vérnyomás, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája beszélt.

 • 2013-05-01 Horkolás = diabétesz

  Az ausztráliai Sydney Egyetem kutatói szerint a horkolásnak nem kell hangosnak lennie ahhoz, hogy egészségügyi problémákat okozzon. Különösen igaz ez a nőkre.