Tünetek, amivel kardiológushoz kell fordulni

Tünetek, amivel kardiológushoz kell fordulni

Ha erős szívdobogást vagy szúró mellkasi fájdalmat érzünk, valószínűleg felmerül bennünk, hogy jó lenne egy kardiológusnak megmutatni. Vannak azonban olyan kevésbé egyértelmű jelek, amelyekkel szintén érdemes egy kivizsgáláson részt venni.

Fontos elővigyázatosnak lenni:

Mellkasi fájdalom

A bizonytalan mellkasi fájdalomnak sokféle oka lehet a refluxtól az asztmáig. Kardiológiai kivizsgálás szükséges ahhoz, hogy kizárható legyen a szív-érrendszeri betegség.  A szorító mellkasi fájdalom szintén utalhat szívproblémára, de csak a vizsgálatok során derülhet ki, nem áll-e esetleg pánik szindróma a tünetek mögött.


Légszomj, nehézlégzés

A terhelésre kialakuló légszomj oka legtöbbször a túlsúly, a dohányzás, esetleg allergia vagy asztma.

Szapora pulzus nyugalomban

Szapora pulzusról beszélünk, ha nyugalmi állapotban 90-nél több ütést mérünk. Ugyanakkor, ha mindenkiváltó ok nélkül 2-3 napon keresztül a pulzus szapora, ajánlatos a kardiológiai kivizsgálás.

Indokolatlan gyengeség, szédülés, ájulás

Leggyakrabban éhség, kiszáradás, hosszú állás okozza a gyengeséget, szédülést, cukorbetegeknél pedig a sokk jele lehet az eszméletvesztés. Túl alacsony vagy túl magas vérnyomás is okozhat gyengeséget, mint ahogyan ez lehet egyes vérnyomáscsökkentők, értágítók mellékhatása.

Tünetek, amivel kardiológushoz kell fordulni

Karzsibbadás

A zsibbadás több betegséget is jelezhet, ezért nagyon fontos utánajárni az okának. Előfordulhat, hogy mozgásszervi oka van a tünetnek, de akár vérrög, agyér szűkület, keringési- vagy vérellátási zavar is eredményezheti ezt a tünetet.

Merevedési zavar

Az erektilis diszfunkció, vagyis a merevedési zavar klasszikus jele lehet a szívbetegségnek. Természetesen a tünet mögött olyan okok is meghúzódhatnak, mint a szorongás, a stressz, fiziológiai faktorok, de az is előfordulhat, hogy a beszűkült artériák képtelenek a péniszbe pumpálni a vért. A merevedési zavar két leggyakoribb szív-érrendszeri oka az érelmeszesedés és az endothel diszfunkció.

Alvási apnoé

Az alvási apnoé (amelynek tünete, hogy a beteg éjszaka levegő után kapkodva ébred) megnöveli a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a stroke, a pitvarfibrilláció kockázatát is. Az oxigénhiány ugyanis nemcsak a vérnyomást emeli meg, hanem a szívritmust is felpörgeti. Éjjel gyakran szívritmuszavarok is kialakulnak, ami nagy veszélyt jelent. Ha a kardiológus rendszeres éjjeli ritmuszavarra derít fényt, feltétlenül alvásvizsgálatot javasol.

Ödémás lábak

Ha alig tudjuk a cipőbe préselni a lábunkat, vagy nagyon mélyen bevág a zokni gumija, ez utalhat vénás keringési zavarra és szívproblémára is. Amennyiben a szív nem keringteti megfelelően a vért, a vénák a felesleges folyadékot előbb-utóbb a testszövetekbe pumpálják, például a lábakba, a hasba. Ha a megnyomott bőrön sokáig ott marad a mélyedés, mindenképpen szükséges a kardiológiai kivizsgálás.

Dr. Müller Gábor
kardiológus

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó betegségek