Latin-Magyar szótár

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Szifilisz

vérbaj

 • 2015-12-01 Megakadályozták az anyai HIV-fertőzés terjedését

  A HIV-fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik a világban, miközben Amerika 17 országában sikerülhetett felszámolni az anya-gyermek HIV- és szifilisztranszmissziót.

 • 2015-06-22 A randis applikációk miatt egyre több a nemi beteg

  A Tinder és Grindr társkereső applikációk népszerűsége óta egyre több szifiliszes, tripperes és HIV-es beteget diagnosztizálnak.

 • 2013-11-20 Nemi úton terjedő betegségek

  Szexuális úton terjedő betegségnek azokat a fertőző betegségeket nevezzük, melyek leggyakrabban nemi úton terjednek. Korábban öt betegséget soroltak ide: a szifiliszt, a gonorreát, a lágyfekélyt, a limfogranuloma venerumot és a granuloma inguinalét.

 • 2013-09-10 Jobb félni, mint megijedni

  Becslések szerint ma a világon évente 330 millió ember kap el nemi betegséget. Több, mint 20 olyan betegséget ismerünk, amely szexuális úton terjed gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek közvetítésével.

 • 2012-06-12 Bakteriális nemi betegségek

  Egy kapcsolat hajnalán általában nem az az első gondolatunk, hogy vajon milyen nemi betegség leselkedik ránk... Szerencsés esetben soha nem is kell ezzel a témával foglalkoznunk, mégsem árt, ha tisztában vagyunk azzal, milyen veszélyeket kell elkerülnünk. Mai ismereteink szerint a szexuális úton terjedő betegségek köre 25-30 kórt ölel fel, melyek legnagyobb részét baktérium, de némelyikét gomba vagy vírus okozza. Cikkünkben a három leggyakoribb, baktériumok okozta nemi betegség legfontosabb ismérveit foglaljuk össze.