Latin-Magyar szótár

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Leukémia

fehérvérűség

 • 2018-03-19 A leukémia mindig egyenlő a halálos ítélettel?

  A leukémia a vérképzőrendszer rosszindulatú megbetegedése. A fehérvérsejtek osztódása során DNS-mutáció miatt éretlen- normális esetben csak a csontvelőben, nyirokszervekben található-, különböző érési stádiumban levő sejtek jelennek meg a vérben. Ezek a kóros sejtek igen gyorsan szaporodnak, csakúgy, mint más rákos daganatok sejtjei.

 • 2017-05-03 Egy kisfiú, aki felvette a harcot a leukémiával

  Levi ma négy éves, helyes kisfiú. Kicsit sápadt, és nagyon-nagyon ragaszkodik az édesanyjához. Jobban, mint egy átlagos kisgyerek. Ez nem is csoda, hiszen az elmúlt évek igazi küzdelmet jelentettek számára. Kórház, napi vizsgálatok, szúrások, rosszullét, kezelések. Ma már jól van. Történetét édesanyja meséli el.

 • 2017-01-26 Halálba kergeti a tumorsejteket az új leukémiaellenes szer

  A programozott sejthalál serkentésével pusztítja el a daganatokat az a kísérleti gyógyszerjelölt, melynek sikeréről – ritkaságként a lap tematikájában – a Nature folyóirat számolt be a közelmúltban.

 • 2016-10-27 Hematológiai daganatok: percenként egy új beteg

  Szeptemberben világszerte ismeretterjesztő programokkal hívták fel a társadalom figyelmét a rosszindulatú vérképző- és nyirokszervi megbetegedésekre (limfóma, leukémia, mielóma multiplex), melyeket a világon az 5. leggyakoribb rosszindulatú betegségként tartanak számon.

 • 2015-12-10 A csecsemőkori rák tünetei

  A csecsemőkori rák számít a leggyakoribb halálozási oknak a legkisebbek körében. A prímet a leukémia viszi, mely az összes eset 36%-át teszi ki.

 • 2015-11-09 Génszerkesztéssel gyógyítják a leukémiát

  Először gyógyították meg egy kisgyerek leukémiáját úttörő génterápiával, emberi immunsejtek génjeinek szerkesztésével - közölték a londoni Great Ormond Street kórház orvosai.

 • 2015-10-25 Berci gyógyulása a leukémiából

  Az idén 12 éves Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány családtámogatási programja révén összesen 600 családnak segített több mint 76 millió forinttal, hogy a leukémiás gyermekek a gyógyulás útjára léphessenek.

 • 2015-02-26 Amikor gyógyult gyerekek találkoznak - Gyertek Ti is!

  Az Őrzők Alapítvány daganatos betegségből és leukémiából gyógyult gyerekeket és családjukat várja április 19-én a Trafóba.

 • 2014-09-04 "Heteim meg vannak számlálva" - Czeizel Endre betegsége kiújult

  Czeizel Endre betegsége visszatért, jelenleg egy kórházban küzd életéért - írja a Blikk.

 • 2014-03-26 Mesés gyógyulás a rákos gyerekeknek

  Az Őrzők Alapítvány gondozásában megjelent A bátorságpróba című könyv, ami daganatos és leukémiás gyerekeknek ad tájékoztatást a betegségükről és a gyógyulás útjáról. 2014. március 26-ától a gyönyörű és tartalmas felvilágosító könyv ingyenesen elérhető online formában.

 • 2014-02-22 Hatalmas siker! Előrehaladott leukémiásokat gyógyítottak meg

  Sejtalapú immunterápiával gyógyították az előrehaladott leukémiát az eddigi legnagyobb klinikai próba során amerikai kutatók.

 • 2013-12-31 Törzsfejlődési kapcsolat

  A daganatok fejlődéséhez fontos egyik emberi fehérje segítségével újjáélednek a pusztulófélben lévő növények. Ez azt jelzi, hogy evolúciós kapcsolat van a növények és az emberek között, továbbá egyszerűbbé teszi a fehérje daganatok növekedésében betöltött szerepének tanulmányozását - állítják a Purdue Egyetem kutatói.

 • 2013-09-20 Megelőzhető-e a leukémia?

  A leukémia vagy más néven fehérvérűség a vérképzőrendszer rosszindulatú daganata. Nagyon sok formája létezik, így a kezelése is sokszínű. A betegségről dr. Bodó Imrétől, a Szent László Kórház Csontvelő-transzplantációs osztályának belgyógyász, hematológus, onkológus főorvosától tudtuk meg a legfontosabbakat.

 • 2013-08-30 A császármetszés megváltoztatja a DNS-t?

  A tervezett császármetszéssel született gyerekeknél előfordul, hogy megváltozik a fehérvérsejtjük DNS-készlete - állítják svéd kutatók. A kicsiket későbbi életük során nagyobb eséllyel fenyegetik az immunhiányos megbetegedések. Az immunrendszer epigenetikai programozásának  (egy gén információja miként kerül át egyik generációból a másikba a DNS szekvencia megváltozása nélkül) van szerepe a születésben.

 • 2013-08-28 Kávé okozza a gyerekkori leukémiát?

  Az állapotos nők kávéfogyasztása és a gyermekkori leukémia közötti lehetséges összefüggést vizsgálják brit kutatók, attól tartanak ugyanis, hogy a koffein károsíthatja a magzat DNS-ét, így nagyobb eséllyel alakul ki a betegség.