Latin-Magyar szótár

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Abortusz

művi vetélés

 • 2020-11-11 Eutanáziának minősülne az abortuszra tett javaslat

  Eutanáziának minősülne megvalósulása esetén az az államfői javaslat, mely szerint megengednék a terhességmegszakítást azoknak a magzatoknak az esetében, akik az élettel összeférhetetlen károsodással születnének meg - jelentette ki Stanislaw Gadecki érsek, a lengyel katolikus püspöki konferencia elnöke egy interjúban.

 • 2014-04-22 Fogamzásgátlási módszerek

  A fogamzásgátlás az a téma, amelyről soha nem lehet eleget és elégszer beszélni. Bár hazánkban az utóbbi években csökkent a terhességmegszakítások száma, ez az érték még mindig meghaladja a szülésszámot.

 • 2014-04-04 Terhességmegszakítás: hogyan történik?

  Az abortusz latin eredetű szó, amely elsősorban elvetélést, idő előtti világra jövetelt jelent. A vetélés lehet spontán, akaratlan (abortusz spontanaeus) vagy művi, mesterséges (abortusz arteficialis). A köznyelv az utóbbit, azaz a művi terhességmegszakítást hívja abortusznak. Hogy a műtét miképpen zajlik és milyen kockázatokkal járhat, arról dr. Krasznai Péter szülész-nőgyógyásszal, a Péterfy Sándor Utcai Kórház szülő-nőbeteg osztályának főorvosával beszélgettünk.

 • 2014-03-12 Egyetlen tabletta kihagyása is abortuszhoz vezethet

  A magyar nők több mint fele szerint semmilyen kockázatot nem jelent, ha egyszer elfelejtik bevenni a fogamzásgátló tablettát, és csak 3 százalékuk van tisztában azzal, hogy a kihagyás akár abortuszhoz is vezethet – derül ki egy friss kutatásból.1 Minden ötödik válaszadó szerint képtelenség minden nap ugyanabban az időben bevenni, kétharmaduk pedig a figyelmetlenséggel magyarázza egy-egy tabletta kimaradását. A férfiak máshogy látják: sokuk szerint inkább a hangulatingadozás állhat a nők óvatlansága mögött. A nők szívesen váltanának havonta egyszer vagy ritkábban alkalmazandó módszerre, de félnek a felhelyezésből adódó kellemetlenségektől.

 • 2014-01-15 A családon belüli erőszak következményei

  Szoros kapcsolat van a családon belüli erőszak és a terhességmegszakítás között, derült ki egy, a PLOS Medicine című tudományos szaklapban megjelent cikkből, amelyben brit kutatók ismertették vizsgálati eredményeiket. A Susan Bewley (Kings College London) által vezetett kutatásból kiderült az is, hogy az erőszakos cselekedet általában kapcsolatban áll a ténnyel, hogy a terhességmegszakítás a partner tudta nélkül történik.

 • 2014-01-12 Nem okoz lelki sérülést az abortusz

  Azok a nők, akik csak egy művi terhesség-megszakításon esnek át, nem szenvednek nagyobb eséllyel lelki problémáktól, mint például a depresszió azokhoz képest, akik megszülik gyermeküket, jelentette az Amerikai Pszichológus Szövetség. A pszichológusok nem találtak megbízható bizonyítékot arra, hogy egy nem kívánt terhesség megszakítása lelki betegséget okozna a felnőtt nőknél.

 • 2013-12-17 Nem kívánt terhességek

  A terhességmegszakítások száma Magyarországon magasabb, mint a születések száma. A nem kívánt terhességek megszakítása a tinédzsereknél és a 38-42 év körüli nőknél a leggyakoribb. A fiatal lányoknál azért, mert úgy gondolják, az első alkalommal még nem lehet teherbe esni, az idősebb nők pedig úgy vélekednek, már nem tudnak teherbe esni, ezért nem foglalkoznak kellőképpen a védekezéssel. Pedig sokféle védekezési módszer létezik, csak fogamzásgátló tablettából 21-féle van forgalomban, nem beszélve a védekezés egyéb módszereiről.

 • 2013-11-09 Mi csökkenti a női termékenységet?

  Egészséges, önmagával és környezetével harmóniában élő nő testileg-lelkileg befogadó minőségű. Milyen hatások csökkenthetik ezt a befogadó állapotot?

 • 2013-10-23 Az abortuszról - Intim beszélgetések Kriston Andreával

  Kriston Andreát élmény hallgatni. Bárcsak minél több nő és kislány, sőt, férfi és kisfiú beszélgethetne vele arról, amit még soha nem kérdezett meg senkitől! A nőiségről és a férfiasságról, egymás megismeréséről és a szexualitásról, amely egyszerre ajándék és felelősség... Ebben a sorozatban - mint egy puha beszélgetősarokban - mindezekről szó esik. Most arról beszélgettünk, hogyan dolgozhatja fel egy nő azt, ha nem tarthatja meg a babáját.

 • 2013-07-26 Gátolt fogamzás

  A fogamzásgátlás az a téma, amelyről soha nem lehet eleget és elégszer beszélni. Bár hazánkban az utóbbi 3-4 évben csökkent a terhességmegszakítások száma, ám ez az érték még mindig meghaladja a szülésszámot. Ráadásul igen elkeserítő az az adat, mely szerint az abortuszok 16 százaléka 18 év alatti leányoknál történik.

 • 2012-05-24 Abortusztabletta más országokban

  Tizenhárom országban térképezték fel az MTI tudósítói, hogy engedélyezett-e azokban az abortusztabletta használata. Jelentéseiket az alábbi körkép tartalmazza

 • 2011-07-21 Recept nélkül az abortuszok ellen?

  A világon évente 80 millió nő esik teherbe, annak ellenére, hogy nem tervezte a gyermekvállalást. Ebből több mint 40 millió végződik abortusszal. Magyarországon óránként hat terhesség-megszakítást végeznek. Közülük egyre több a 13-18 éves lány. A Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság egyik fő célkitűzése az abortuszok visszaszorítása. Ennek egyik módja az esemény utáni tabletták alkalmazása, amely ez év augusztusától vény nélkül is kapható lesz a patikákban.