Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Rutafű

A szíriai rutafű vagy törökpirosító (Peganum harmala) a Nitrariaceae családjába tartozó növényfaj, mely az Indiától keletre eső mediterrán vidéken őshonos. Nevét a rutafélékről kapta, melyekre hasonlít, de nem tartozik közéjük.

Évelő növény, mely nagyjából 80 cm magasra nőhet, de általában 30 cm magas. Száraz talajon akár 6,1 méteres gyökereket is ereszthet. Az északi féltekén június és augusztus körül virágzik. Virágai fehérek, és nagyjából 2,5–3,8 cm átmérőjűek. Kerek terméstokja nagyjából 1–1,5 cm-es, három rekeszre oszlik és több mint 50 magot tartalmaz.

A szíriai rutafű 1928 óra az Egyesült Államokban is elterjedt, miután egy földműves a magjaiból kinyerhető vörös festék miatt termeszteni kezdte Új-Mexikóban.

Gyógyhatása

A szíriai rutafüvet fájdalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentőként használják.

Jemenben a depressziót kezelik vele, és laboratóriumi kísérletek szerint a harmalin, a növény egyik aktív összetevője a központi idegrendszer stimulánsa, valamint monoamin-oxidáz gátló, egyfajta antidepresszáns.

A magok füstje kiöli az algákat, baktériumokat, bélparazitákat és penészgombákat. A szíriai rutafű antibakteriális hatása gyógyszerimmunis baktériumok ellen is érvényesül.

Gyökerét tetvek irtására is használják, az elégetett magok füstje pedig rovarirtó hatású. Megakadályozza a rozsdabarna lisztbogár (Tribolium castaneum) szaporodását is.

Gyakran használják bélféregűzőként. Egyes beszámolók szerint az ókori görögök az őrölt magokat galandféreg ellen használták, és visszatérő láz, talán malária ellen.

Hatásos a betegségeket, például maláriát okozó protozoonok ellen. Bizonyított, hogy gyógyszerimmunis protozoonok ellen is hatásos lehet. Főzetét gégegyulladás enyhítésére használják.

A szíriai rutafű egy másik összetevője, a vasicin (peganin) a Leishmania donovani nevű, zsigeri leishmaniasist okozó protozoon ellenszere. A peganinhidrklorid-dihidrát úgy tűnik – amellett, hogy biztonságos – sejtelhalást okoz az L. donovani mindkét stádiumában a mitokondriális membránpotenciál csökkentésével.

A növény egy másik alkaloidája, a harmin a sejten helüli paraziták elleni figyelemre méltó hatása, valamint májra és vesére egyaránt ártalmatlan természete miatt a harmin – kötött formáiban – emberek kezelésére is alkalmas lehet.

Egy tanulmány szerint a szíriai rutafű életmentő lehet a theileriosis-szal fertőzött marhák számára. A betegség teljes állományokat is kiirthat: Afrikában 2007-ben 1,1 millió marhát pusztított el.

A Peganum harmala és Eurycoma longifolia gyógynövényekben található béta-karbonil alkaloidák az utóbbi időben tumor elleni hatásukkal keltettek figyelmet. További tanulmányok azt mutatják, hogy a bétakarbonil-származékok gátolják a DNS-topoizomerázokat és akadályozzák a DNS-szintézist.

A szíriai rutafű antioxidáns és antimutagén hatással is bír.

A szíriai rutafű és a benne található harmin sejtméregként hat a HL60 és K562 leukémiás sejtkultúrákra. A növény őrölt magjait időnként bőrrák és bőr alatti rák kezelésére is használják a marokkói hagyományban. A magok kivonata többféle daganatos sejtkultúra ellen is hatásosnak mutatkozott, laboratóriumban és élő szervezetekben egyaránt.