Mustármag (fehér)

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Mustármag (fehér)

A fehér mustár, más néven angol mustár vagy fehér repce (Sinapis alba) a káposztafélék családjába tartozó növényfaj. Nyugat-Ázsiából és a mediterrán térségből származik. Több földrészen termesztik, Magyarországon is nagyobb területen. Magja jelentős fűszeralapanyag.

Jellemzői

Egyéves, 50-80 cm magasra nő, levelei szórt állásúak, szárnyasan hasogatottak. Hajtásai szőrösek. Virágzata sátorozó fürt, virága sárga. Termése 3-6 magot tartalmazó becő. Magjai sárgák.

Felhasználása, gyógyhatása

Magyarországon főleg a fehér mustár magját használják fel a mustárpép készítéséhez, más országokban a szareptai mustárt is, ennek íze kissé a tormára emlékeztető. Zsírosolaját is felhasználják. Magja nyálkaanyag tartalma miatt enyhe hashajtó hatású; ezen kívül antibakteriális, antivirális, étvágygerjesztő, szélhajtó, emésztést segítő, vizelethajtó, hánytató és nyálkaoldó hatása van.