Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Maté

A maté (Ilex paraguariensis) az Aquifoliales rend magyal nemzetségébe tartozó növényfaj (dél-amerikai magyal, paraguayi magyal).

Származása, elterjedése

Dél-Amerikából (Brazília, Argentína, Paraguay) származik. A déli szélesség 10° és 30° között nő a Paraná és a Paraguay folyók medencéjében.

Európába a jezsuita misszionáriusok hozták el; ennek köszönheti további közkeletű elnevezéseit: jezsuita-tea, missziós-tea.

A misszionáriusok megfigyelték, hogy a guaranik nagyon sokat isznak főzetéből, és nem kapnak skorbutot annak ellenére, hogy jóformán csak húst esznek. A maté név a kecsua „matí” szóból származik – az indiánok azt a lopótököt (Lagenaria vulgaris) hívják így, amelyből hagyományosan a maté-teát isszák.

Termeszteni is a jezsuita misszionáriusok kezdték el.

Jellemzői

Eredeti termőhelyén 4–10 m-re megnövő, kerek koronájú fa. Termesztett változata terebélyes cserje. Ovális, 10–16 cm hosszú levelei örökzöldek, bőrneműek; a szélük csipkés vagy fűrészelt.

Fehér virágai virágzatba tömörülnek. A borséra hasonlító apró, csonthéjas termése érett állapotban húsos, liláspiros.

Életmódja, termőhelye

Melegigényes; csak trópusi, illetve szubtrópusi éghajlaton nő. Megkívánja a 15-17°C átlaghőmérsékletet és az évi 1500 mm csapadékot. Két évente szüretelhető.

Felhasználása

Szárított leveleiből (Mate folium = matélevél) matéteát főznek.

Gyógyhatása

Teája élénkíti, és ellenállóbbá teszi a szervezetet. Megfázások és influenza ellen magas C-vitamin tartalma miatt javallt. Vízhajtó hatása révén megszünteti a menstruáció előtti puffadtságot.

Maté ellenjavallat

Magas koffeintartalma miatt gyomoridegességet, hasmenést okozhat! Tannintartalma miatt nyelőcsőrákban szenvedők ne alkalmazzák!