Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Centella

Másnéven ázsiai gázló (Centella asiatica) az ernyősvirágzatúak (Apiales) rendjén belül a Mackinlayaceae családba tartozó trópusi gyógynövényfaj.


Leírása

Főleg Madagaszkáron és Ázsiában (Kína, Indonézia) fordul elő. Kisméretű, évelő növény, amely könnyen felismerhető szétterülő, legyező alakú, fogazott szélű leveleiről, valamint egyszerű, fehéres ernyővirágzatáról.Felhasználása

Belsőleg használva az ázsiai gázló jótékony hatású vénás és nyirokrendszeri keringési elégtelenségre és elősegíti a sebhegesedést. Külsőleg hatékony kiegésszítő lábszárfekély, kisebb sebek és égési sérülések kezelésében.
A teljes növény hasznos a különböző vénás keringési elégtelenségek kezelésében (szakadékony hajszálerek, dagadt, ödémás lábak, aranyér). A sebgyógyulás gyógyítására (hegesedés) és bőrbetegségek kezelésében is alkalmazzák. Külsőleg a bőrkárosodások gyógyítására használják (hegek, enyhébb égési sérülések, a napsugárzás okozta bőrgyulladás, stb.)
Néhány allergiás eseten kívül a növény ez idáig semmiféle panaszt nem okozott az előírt mennyiségben.

Gyógyhatása

Sebkezelés, lép, vérkeringési problémák a lábban. Belső használatra kis dózisokban általános roborálásra, nagyobb menyiségben nyugtatóként, csak orvossal történt konzultáció alapján. Meggyorsítja a sebgyógyulást, sietteti az égési sebek gyógyulását, csökkenti a hegképződést.

Centella ellenjavallat: Használatát javasolt hozzáértő orvossal megbeszélni!