Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Apró szulák

Az apró szulák vagy mezei szulák (Convolvulus arvensis) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe, a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó lágy szárú, évelő növényfaj.

Európában és Ázsiában honos, szántók, kertek, útszéli gyomos társulások növénye.

Két változata ismert:

Convolvulus arvensis var. arvensis. Szélesebb levelű.

Convolvulus arvensis var. linearifolius. Keskenyebb levelű.

Bár virágai szépek, gyomnövényként is számon tartják, mivel gyors növekedése miatt a termesztett növényeket megfojthatja. Észak-Amerikában inváziós növénynek számít. Sűrű levélzetével elnyomja a többi növényt, csökkenti a termőföldek hozamát; becslések szerint az USA-ban 1998-ban 377 millió dollárt meghaladó veszteségeket okozott.[1] A burgonya X-vírus köztes gazdája.

Jellemzői

0,5-2 méteresre megnövő, csavarodó szárú kúszónövény. Kiterjedt gyökérzetének köszönhetően (2,5 éves korára akár 4 méter mélyre lehatolnak) hosszabb száraz időszakokat is képes elviselni. Levelei szív vagy nyíl formájúak, 2-5 cm hosszúak, 1-3 cm-es levélnyéllel. A virágok júniustól szeptemberig nyílnak, tölcsér alakúak, 1-2,5 cm átmérőjűek, 10-15 mm hosszúak, fehérek vagy halvány rózsaszínek, 5 sötétebb rózsaszín sugárirányú csíkkal. A csészéktől távolabb két kis előlevél van. Önmeddő virágait rovarok porozzák. Augusztus és október között érik be magja, toktermésenként 1-4 darab.

Az apró szulák főként gabonanövények és évelő termesztett növények termőterületein okoz problémát. Növényenként átlagosan 600 magot hoz, kompetitív környezetben kevesebbet. A magok 95%-ának héja felkeményedik, áthatolhatatlanná válik az éréskor, így a talajban akár 28 évig is csíraképesek maradnak. Egyetlen 5 cm-es függőleges gyökérdarabból képes regenerálódni, újrahajtani. Ha egy területen megjelenik, a vegetatív terjedés is számottevő, évente 3 métert képes sugárirányban szétterjedni.

Hatóanyagok

Gyantaglikozidokat (glikoretineket), különböző cserzőanyagokat tartalmaz.

Gyógyhatása

Nagyobb dózisban a gyantaglikozidok miatt hashajtóként használható, de napjainkban alig használják. A homeopátiában hátfájás