Zöldhályog

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Zöldhályog

Lásd Glaukóma

 • 2024-04-16 Van a családjában zöldhályoggal küzdő?

  A glaukóma a látásvesztés egyik vezető oka, így fontos, hogy tisztában legyünk a hajlamosító tényezőkkel. Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája a családi halmozódásra hívja fel a figyelmet.

 • 2023-10-15 A látás romlására nem a szemüvegcsere a megoldás

  Tradicionálisan évről évre október jelenti a látás hónapját. Ebben a hónapban számos figyelemfelkeltő, ismeretterjesztő anyag kerül a médiumokba a látás fontosságáról, a megfelelő szemüvegkorrekcióról, és sajnos kisebb számban a szembetegségek megfelelő felismeréséről és korai, jó minőségű kezelés bevételéről. Ez utóbbi kapcsán ebben az évben is rövid áttekintést adunk a látás hónapjával kapcsolatos szemorvosi kérdésekről. Mint az elmúlt évben, most is Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ zöldhályog specialista, szemész szakorvosával beszélgetünk.

 • 2023-07-11 Mitől függ, hogy a zöldhályog milyen lefolyású lesz?

  Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával számos alkalommal beszélgettünk a hazánkban is népbetegségnek számító, a látást vissza nem fordítható módon megrontó zöldhályog (glaukóma) típusairól, klinikai megjelenéséről és ellátásáról. Most egy fontos, eddig még nem érintett kérdésre keressük a választ: hogyan lehetséges az, hogy egyes személyek zöldhályogja viszonylag enyhe lefolyású, nem okoz jelentős látáskárosodást, míg másoké gyorsan romlik, és már fiatal vagy középkorú életkorban súlyos látásromláshoz, vaksághoz vezet?

 • 2023-03-02 Glaukóma Világhét

  2023. március 6. és 12. között van az idei Glaukóma Világhét (World Glaucoma Week), melynek során a világ minden országában ismeretterjesztő anyagokkal, előadásokkal és szűrővizsgálatokkal hívják fel a figyelmet e súlyos népbetegség korai észlelésére és hatékony kezelésére. A glaukómáról (zöldhályogról) már számos alkalommal beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával.

 • 2020-11-19 Így vigyázzon szeme egészségére!

  Gyakori szem- és fejfájás, a szemben érzett szúró-égő, fáradt érzés vagy szemgyulladás esetén a koronavírus járványra tekintettel sem érdemes halogatni a szakorvosi vizitet, ugyanis a kellemetlenségeket akár rejtett kancsalság, zöldhályog vagy szemszárazság is okozhatja. Ezekkel a panaszokkal érkeznek leggyakrabban a páciensek a szemészorvoshoz kivizsgálásra, amit egy új berendezésnek köszönhetően most még higiénikusabban és a fertőződés szempontjából biztonságosabban lehet elvégezni.

 • 2014-02-14 Látásjavító műtétek

  Dr. Gonda Gyula szemész főorvos segítségével áttekintettük a látásjavító műtétek történetét a gyémántkésektől a lézeres beavatkozásokig. Bár elsőre ijesztőnek tűnhet a szemműtét gondolata, jó tudni, hogy a modern eljárások egyre kevesebb kockázattal járnak, miközben akár tökéletes látást is biztosíthatnak.

 • 2014-02-07 Férfias tanácsok

  Tanácsok férfiaknak irányadásul, hogy mire kell figyelniük annak érdekében, hogy egészségesen éljék le életüket. Például a dohányzás mellőzése kétségkívül az egyik legfontosabb tényező az egészség megőrzése érdekében. S nem elhanyagolható tény az sem, hogy leszokás következtében például (többek között) az ember bőre, foga visszanyeri természetes színét.

 • 2013-12-09 A kötőhártya-gyulladásról

  Vörös szemek, fokozott nyáktermelődés, összetapadt szempillák, idegentest-érzés; ezek a kötőhártya-gyulladás fő tünetei. Típusának és okának meghatározásához, valamint a kezeléshez szükséges gyógyszer felírásához szemorvoshoz kell fordulnunk, hogy elkerüljük a szövődményeket. Az orvos felkeresése azért is szükséges, hogy megállapítsa, a tüneteket nem más betegség, például pajzsmirigy-túlműködés okozza-e.

 • 2013-07-26 Tanácsok glaukómásoknak

  A glaucoma szó görög eredetű, és Hippokratésztől ered. Általában \"zöldes\"-nek fordítják, pedig valószínűbb, hogy homályos, fátyolos a szó eredeti jelentése.

 • 2011-07-22 Szűréssel a zöldhályog okozta vakság ellen

  A zöldhályog vagy glaukóma a második helyen áll a világon a vakságot okozó betegségek közt. Hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érinti a betegség, de a kor előrehaladtával nő az esély a megjelenésére. A látás megmenthető, ha időben felismerjük, kezeljük.

 • 2011-07-11 Vezető vaksági ok - A szürke hályog

  Katarakta: a szürke hályog görög eredetű neve vízesést jelent. Találó kifejezés, ugyanis mintha vízfüggönyön nézne át, ahhoz hasonló a látvány annak, akinek szemlencséje elhomályosodik a hályog miatt. Manapság szinte népbetegségnek számít, és a világon az egyik vezető vaksági okként emlegetik.