Övsömör

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Övsömör

Rossz közérzettel, lázzal kezdődik, majd lilás foltok jelennek meg a bőrön, főként a mellkason, az arcon, és a hajas fejbőrön. 3-4 nap után a hólyagok petyhüdtté válnak, elpörkösödnek. A pörk általában a betegség 10. napján szokott lehullani, melynek helyén először pigmentfolt, aztán fehér heg marad. A betegséggel járó fájdalom a bőrtünetek elmúlásával általában megszűnik, de saj-nos esetenként fennmaradhat.

 • 2014-04-21 Herpeszvírus: újra és újra támadhat

  Napjainkig az orvostudomány nyolcféle, az emberre nézve fertőző herpeszvírust különített el, ezek a Herpesviridae család tagjai, amelyek kettős szálú DNS-t tartalmaznak. A legismertebb vírusok - a HSV-1, a HSV-2 és a VZV - gyorsan terjednek és igen fertőzőek.

 • 2014-04-12 Az övsömör

  Aki már átesett a bárányhimlőn, annál fennáll a veszélye az övsömör kialakulásának. Ugyanis ezt a betegséget ugyanaz a herpes varicella zoster vírus okozza. Az övsömör első tünete a kiterjedt bőrérzékenység, bizsergés vagy égő érzés ott, ahol később a kiütések majd megjelennek.

 • 2013-12-28 A fájdalmas övsömör

  Sokan azt gondolják, hogy az övsömör (herpes zoster) csak az övnek megfelelő tájon fordulhat elő. Mások sömörnek hiszik a hámló, viszkető, ekcémás jellegű bőrbajt, amely enyhe betegség és nem fájdalmas. A betegség oka azonban: a bárányhimlő-övsömör vírus újraéledése a szervezetben. Írásunkban a fájdalmas övsömör-betegség tüneteiről és kezelési módjairól olvashatnak.

 • 2013-12-20 Paprika mint fájdalomcsillapító

  Napi gyógynövény-határozónkban a paprikát (Capsicum) mutatjuk be.

 • 2013-11-22 Kockázatos hatóanyagú gyógyszerek

  A reumatioid artritisz és más autoimmun betegségek kezelésében széleskörűen használt egyik gyógyszercsoport megnövelheti az övsömör kialakulásának kockázatát, különösen idősebbek és szteroidot szedők esetében. Azonban a szakemberek szerint ez a felfedezés nem változtatja majd meg a gyógyszerszedési szokásokat.

 • 2013-11-09 A pikkelysömör és a túlsúly kapcsolata

  Egy nemrégiben megjelent tanulmányban a pikkelysömör és a metabolikus szindróma elemeinek összefüggéseit vizsgálták. Az elhízás, a magas vérnyomás, a koleszterinszint, és a cukorbetegség szempontjából elemezték a betegek állapotát, és érdekes eredmények születtek.

 • 2013-10-01 Mi az övsömör?

  Nem mindenki tudja, hogy a bárányhimlőt és az övsömört ugyanaz a vírus okozza. A felfedezés egy magyar gyermekgyógyász, Bókay János nevéhez fűződik.