Májzsugor

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Májzsugor

Lásd cirrózis

  • 2013-11-27 A kávézás megvéd a májzsugortól?

    A májzsugor a májszövet kötőszövetes átalakulása, melynek fő kiváltó oka a túlzott alkoholfogyasztás. Egy amerikai kutatás felvetette, hogy az alkohol károsító hatását a kávéfogyasztás kivédheti. A májzsugor világszerte gyakori megbetegedés, hazánkban évente mintegy hatezren halnak meg májzsugor következtében.

  • 2013-09-14 A máj nem fáj!

    A máj a legnagyobb mirigyes szervünk, mintegy 1400-1600 gramm súlyú. A has jobb oldalán helyezkedik el, teljes egészében a csontos mellkasfal fedi. Anatómiailag két lebenyre - a jobb és a bal oldali májlebenyre - osztott, e két lebeny azonban funkcionálisan nem választható el egymástól. A máj szerepéről és jelentőségéről dr. Makara Mihály belgyógyásszal, a Szent László Kórház főorvosával beszélgettünk. Mint szakértőnk hangsúlyozta, a májbetegségek okozta halálozás Magyarországon messze az európai átlag fölött van. Rendszeres szűrővizsgálatokkal azonban megelőzhetjük a súlyos májbetegségek kialakulását!

  • 2013-06-16 A méregtelenítő "gyár"

    A máj a szervezetünk egyik legfontosabb szerve, amely szinte minden élettani funkcióban részt vesz. Hatalmas tartalékokkal rendelkezik, s a károsító folyamatok ellenére is képes helyreállítani a szöveteit. De csak egy ideig.

  • 2012-02-15 Májgyulladás

    A máj az ember létfontosságú szerve, amelynek egyik legfőbb feladata a bélből felszívódott, a szervezetben keletkezett ártalmas anyagok lebontása, illetve a szervezet számára hasznos anyagok termelése, kiválasztása.