Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Lépfene

Az antrax bacilus okozza. Fertőzött állatok nyála, bélsara, vizelete illetve fertőzött állati termék, pl. bőr, gyapjú okozza. A betegség 2-3 napos lappangás után apró foltokkal kezdődik, amelyből vöröses folyadékkal telt nagyobb hólyagok képződnek. A hólyagok bebarnulnak, később elfeketednek, és erősen megduzzadnak, majd helyükön pörk képződik. A betegség átterjedhet a tüdőre és a belekre, szepszist, néha agyhártyagyulladást okozhat.

 • 2014-07-08 Újabb lépfene fertőzés! - Ezúttal házi vágásnál

  Lépfene kórokozóját mutatta ki szombaton egy Heves megyei házi vágásból származó marhahúsból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága - tájékoztatta a szervezet hétfőn az MTI-t.

 • 2014-07-07 Lépfene miatt nem mehettek táborozni a gyerekek

  Ötven gyereket nem engednek be a zánkai gyereküdülőbe a lépfenefertőzés miatt – írja a Blikk.

 • 2014-07-04 Lépfenefertőzés gyanú! Öt ember került kórházba

  Lépfenefertőzés gyanúja miatt öt ember került kórházba, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakosokat Debrecenben tartják megfigyelés alatt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

 • 2014-01-29 Téli kulináris élvezetek veszélyei

  Sokak számára a tél nem csak a havat, hideget, téli sportokat jelenti, hanem a vadászat, a disznóvágás idejét is. Készülnek a finom vadételek, disznótorosok, de tudjuk-e, hogy ez veszélyeket is jelenthetnek számunkra?

 • 2013-09-16 Lépfene Jászladányban

  Az egészségügyi és katasztrófavédelmi hatóságok urai a helyzetnek a Jászladányban feltárt lépfene (antrax) fertőzéssel kapcsolatban - jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

 • 2013-08-18 A lépfenéről

  A lépfene a Bacillus anthracis nevű baktérium által okozott fertőzés, amely állatokat és embereket egyaránt megbetegíthet. Noha az elmúlt év tragikus terrorcselekményei kapcsán igen gyakran hallhattunk a hírekben az anthraxfertőzésről, a betegség nem új keletű, már az ókor óta ismert.