Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Cirrózis

Májzsugor, a máj krónikus megbetegedése, melynek kialakulásában a vírusos májgyulladás (hepatitsz), vagy más májbetegségek is szerepet játszhatnak. A betegség következtében a máj állománya átalakul, működésében súlyos zavarok keletkeznek. A szervezetben folyadék gyülemlik fel, hasvízkór alakul ki, vagy ödéma képződik az alsó végtagokon, a szemfehérje és a bőr besárgul. A májzsugor nagyon súlyos betegség, mely az esetek jelentős részében krónikus alkoholizmus következménye.

 • 2013-09-14 A máj nem fáj!

  A máj a legnagyobb mirigyes szervünk, mintegy 1400-1600 gramm súlyú. A has jobb oldalán helyezkedik el, teljes egészében a csontos mellkasfal fedi. Anatómiailag két lebenyre - a jobb és a bal oldali májlebenyre - osztott, e két lebeny azonban funkcionálisan nem választható el egymástól. A máj szerepéről és jelentőségéről dr. Makara Mihály belgyógyásszal, a Szent László Kórház főorvosával beszélgettünk. Mint szakértőnk hangsúlyozta, a májbetegségek okozta halálozás Magyarországon messze az európai átlag fölött van. Rendszeres szűrővizsgálatokkal azonban megelőzhetjük a súlyos májbetegségek kialakulását!

 • 2013-08-18 A máj szerepe

  A máj az egyik legfontosabb szervünk, amely szinte minden élettani funkcióban részt vesz. A máj működését és betegségeit dr. Horváth Gábor, a Budai Hepatológiai Centrum vezető főorvosának segítségével foglaltuk össze.

 • 2013-05-27 Vigyázzunk a májunkra!

  A máj a szervezetünk egyik legfontosabb szerve, amely szinte minden élettani funkcióban részt vesz. Hatalmas tartalékokkal rendelkezik, s a károsító folyamatok ellenére is képes helyreállítani a szöveteit. Egy ideig... A máj szerepéről, működéséről és betegségeiről dr. Horváth Gáborral, a Budai Hepatológiai Centrum vezető főorvosával beszélgettünk.

 • 2013-05-22 Visszafordítható a májkárosodás?

  Amerikai tudósok azt állítják, hogy megállítható, sőt visszafordítható a túlzott alkoholfogyasztás miatti, illetve a hepatitisz okozta májkárosodás.

 • 2012-02-15 Májgyulladás

  A máj az ember létfontosságú szerve, amelynek egyik legfőbb feladata a bélből felszívódott, a szervezetben keletkezett ártalmas anyagok lebontása, illetve a szervezet számára hasznos anyagok termelése, kiválasztása.