Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Bulímia

Farkaséhség, táplálkozási zavar, mely fokozott, csillapíthatatlan étvággyal jár. A beteg akkor érez megnyugvást, ha ehet, a feleslegesnek gondolt kalória mennyiségtől önhánytatással, has és vizelethajtókkal próbál megszabadulni. Az állandó hányás súlyos károsodásokat okozhat a szervezetben, többek között felborítja a só és vízháztartást, gyomorgyulladáshoz, kiszáradáshoz vezethet.

 • 2014-04-03 Evés- és testképzavarok, félelem a női szerepvállalástól

  A kóros soványság súlyos egészségügyi következményekkel jár, amely magába foglalja a hormonális változásokat megnehezítve a gyermekvállalást. Nem csak az anorexia, de más evészavar típusok, sőt a klinikai szintet nem elérő zavarok esetén is gyakoriak a gyermekvállalást nehezítő szövődmények. Az evészavarok egészségügyi, és jövendőbeli gyermekvállalással kapcsolatos kockázatait Varga Márta, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet pszichológusa segítségével jártuk körbe, aki saját praxisában számos ilyen betegséggel küzdő páciensnek nyújtott terápiás támogatást.

 • 2014-02-13 Miért ne dőljünk be a csodadiétáknak?

  Bikini-diéta, kéthetes szuperdiéta, 10 nap alatt 8 kiló.. nyáron sokan pillanatok alatt szeretnének megszabadulni fölösleges kilóiktól, hiszen a strandon jól kell mutatni. Ezek a diéták, szuper-kúrák azonban nem csak gyors visszahízást eredményezhetnek, de az egészséget is megviselik.

 • 2014-02-03 Megfelelő étrenddel a tizenéves lányok sem híznak

  A gyermekkori elhízás világszerte mind nagyobb gond, a tizenéves lányok pedig különösen veszélyeztetett csoportot képeznek.

 • 2013-11-12 A bulimia

  A bulimia nervosa nevű étkezési zavar háromszor annyi nőt érint, mint férfit, és akár halálhoz is vezethet. A betegek falásrohamokkal küzdenek, melyet az elfogyasztott táplálék kiürítése követ. Hatalmas mennyiségű ételt tömnek magukba rövid idő alatt, majd nagyon drasztikus módszerekkel igyekeznek megszabadulni tőle. Bár tipikusan kamaszkorban kezdődik, bármilyen életkori csoportban találhatók bulimiások.

 • 2013-10-01 Diétázás, evészavarok - Mi van a háttérben?

  Az evészavarok egyre változó formában jelennek meg, az anorexia és a bulimia mellett a kevésbé jól körülhatárolható evéssel kapcsolatos elhajlások, diétázási nehézségek és hibák következményei, a saját testtel kapcsolatos elégedetlenség, a testképzavar, a diétázási csapdák gyakoriak. Varga Márta klinikai szakpszichológus írása.

 • 2013-09-01 Az egészséges táplálkozás is mániává válhat

  Kevesen tudják, hogy az egészséges táplálkozás iránti szenvedély is súlyos étkezési rendellenességhez vezethet.

 • 2013-06-30 Evészavarok

  A különböző táplálkozási zavarokkal küzdő nők súlyos belső konfliktusokkal élnek együtt. Arra törekszenek, hogy tökéletes anyák legyenek, azonban nagyon szégyellik magukat, hogy tökéletlenek és rettegnek attól, hogy gyermekeik örökölhetik táplálkozási zavaraikat.