Alacsony vérnyomás

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Alacsony vérnyomás

Ha vérnyomás első értéke (szisztolés) huzamosabb ideig nem haladja meg a 100 Hgmm-t, krónikusan alacsony vérnyomásról beszélünk, általában fiatalabbak (25 év alatt) betegsége, magas, vékony nőknél a leggyakoribb. Az agy keringési elégtelenségeit, szédülést, kábultságot, látászavart, fejfájást, ájulást, fokozott szívverés, émelygést, izzadást okozhat.

 • 2019-08-23 Hová tűnt a vérnyomásom?

  Bámulok ki a fejemből, szédelgek és teljesen lelassultam – én magam is az alacsony vérnyomásúak táborába tartozom, és nyáron, ha jön egy pár napos hőség, az átlagosnál is jobban megviccel a vérnyomásmérő: képes 89/55-öt is mérni. Hahó, vérnyomás! Fel tudnálak piszkálni valahogyan? Szükségem lenne rád!

 • 2014-03-04 Alacsony vérnyomás - Okozhat problémát?

  Vérnyomást nem gyógyítunk - általánosan hangoztatott orvosi vélemény, hanem mindig a vérnyomás - legyen az akár magas, akár alacsony - okait kell vizsgálni, a mögötte meglévő alapbetegséget kell felderíteni és megszüntetni.

 • 2014-01-24 Seprűzanót, a szívbajok leküzdője

  Napi gyógynövény-határozónkban a seprűzanótot (Cytisus scoparius) mutatjuk be.

 • 2013-10-28 Miért fontos a vérnyomásmérés?

  Vajon mitől áramlik a vér az ereinkben? A vér mozgását nyomáskülönbség tartja fenn: amikor vérnyomást mérünk, ezt a nyomáskülönbséget mutatjuk ki. Vajon miért fontos mindez?