Agyvérzés

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Agyvérzés

Az agyállomány koponyán belüli vérzés miatti károsodása. Az agyi erek megrepedése következtében az agyállományba vér kerül. Okozhatja sérülés, magas vérnyomás-betegség, de az agyi erek elváltozása is.

 • 2019-12-27 Csapás az agyra

  A stroke szó már idegenszerűsége miatt is rejtélyesen hangzik, és a köztudatban félelmetes, végzetes következményekkel járó betegség neveként él. Sajnos nem alaptalan ez a közvélekedés. De mi is a stroke valójában?

 • 2019-11-14 Ezért szokj le, ha gyermek van a családban

  A gyermekek körében folytatott dohányzás növelheti annak az esélyét, hogy később, felnőtt korukban nyaki ütőér meszesedés alakuljon ki náluk, ami agyvérzésre is hajlamosít - olvasható az American Heart Association Circulation című folyóiratában publikált tanulmányban.

 • 2018-10-01 “Tud mindent, de nem tudja elmondani”

  Interjú Kulka János logopédusával. Varga Sarolta klinikai logopédus, beszédtanár a ’80-as évek óta foglalkozik afáziás betegekkel, családi érintettsége terelte erre az útra. Az évek során afáziás klubot is alapított, ahol a betegek őszintén megnyílhatnak egymás előtt. 2016 óta kezeli Kulka János Kossuth-díjas színészt, akivel sokat szerepelnek közösen tévében, újságokban, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon ez a betegség.

 • 2018-03-13 Változhat a beszédkészség az agyvérzéses babáknál

  Az esettanulmányokban kevés tünet utalt arra, hogy agyvérzésük volt, egyikük sántikált, többen balkezesek lettek, mivel a stroke károsította jobb kezük irányítását, ám mindannyian jó beszédkészséggel rendelkeztek. Mivel az agyuk még fejlődésben volt, amikor az agyvérzést átélték, képes volt alkalmazkodni - állapították meg az agyról képalkotó eljárással készült felvételek alapján.

 • 2015-12-04 Ezért is jó kétnyelvűnek lenni

  Két nyelv ismerete megvédheti az agyat a különböző betegségektől - könnyebben épül fel a kétnyelvű ember például az agyvérzésből és a demenciából is.

 • 2015-10-29 Te tudod mit kell tenni stroke esetén?

  Világszerte évente 15 millió ember esik a stroke áldozatául, ugyanakkor minden hatodik percben meghal egy ember szélütés következtében. A gutaütés nem válogat, a legváratlanabb pillanatban csap le. Ahhoz, hogy a betegek idejében megkapják az életmentő vérrögoldó kezelést, ismerni kell a betegség tüneteit, és azonnal mentőt kell hívni. Október 29-e a Stroke Világnapja.

 • 2015-04-27 „Kisütött a nap!” - Koraszülött sikertörténet

  Amikor látszólag minden rendben megy a várandósság, és a szülés alatt is, ráadásul egy pár első gyermekéről beszélünk, akkor derült égből a villámcsapásként érheti a szülőket, ha egészségesnek hitt babájuk agyvérzést kap, ráadásul az orvosok semmi jóval nem kecsegtetik őket azzal kapcsolatban, hogy gyermekük egészséges életet fog élni. Pedig minden elkeserítő körülmény ellenére Borival és családjával ez történik.

 • 2014-12-08 Mentőhiány Budapesten: egy nő belehalt a várakozásba

  A Budapest környéki településről irányítanak át mentőautókat a fővárosba, hogy enyhítsenek a kóros mentőhiányon – írja a Népszabadság.

 • 2014-08-07 Elképesztő teljesítmény! Lediplomázott egy teljesen megbénult, beszédképtelen nő

  Diplomát szerzett ókori történelemből egy agyvérzéstől teljesen megbénult, beszédképtelen brit nő úgy, hogy csak a szemét tudta mozgatni és egészen kicsit a fejét.

 • 2014-07-16 Mentsd meg magad a szélütéstől!

  A stroke, ami világszerte a harmadik leggyakoribb halálozási ok- és a leggyakoribb rokkantsághoz vezető betegség, megelőzhető. Ehhez nem kell más, mint hogy odafigyeljünk magunkra és másokra, minimalizáljuk a kockázati tényezőket és észrevegyük a figyelmeztető jeleket. Az agyi érkatasztrófa évente 40-50 ezer embert érint Magyarországon, ezért is fontos, hogy mindenki tisztában legyen a megelőzési lehetőségekkel, illetve időben felismerje a betegség tüneteit.

 • 2014-07-04 Megtalálták a génhibát, ami erre a gyakori betegségre hajlamosít

  Agyvérzésre és szívrohamra hajlamosító génhibát fedeztek fel angol kutatók, akik a témában készült legnagyobb elemzést végezték. A legnagyobb kockázatot azonban továbbra is az életmód jelenti: mindenekelőtt a dohányzás és a kevés mozgás.

 • 2014-06-11 Agyvérzést kapott a legendás magyar zenész

  Az évek óta vérnyomásproblémákkal küzdő Fekete Gyulát (énekes szaxofonista) a múlt hét elején agyvérzést kapott, méghozzá az Északi-tenger közepén egy luxushajón, ahol egy vendégeket szórakoztató együttesben zenélt – adta hírül a Blikk.

 • 2014-04-14 A stroke előfordulása, tünetei

  A szélütés vagy stroke a szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedések után a harmadik leggyakoribb halálok: évente 18 ezren halnak meg valamilyen agyi katasztrófában Magyarországon. Szélütéskor az agy egyes részeinek vérellátása megszűnik, ennek következtében az agy egyes részei elhalnak. Ezért van kiemelt jelentősége a prevenciónak.

 • 2014-03-05 Könnyen dühbe jössz? Veszélyes lehet!

  A dühkitörések ötszörösére növelik az infarktus és háromszorosára az agyvérzés kockázatát - derült ki amerikai kutatók kedden megjelent elemzéséből.

 • 2014-02-18 Ezt edd, hogy megelőzd a szélütést!

  A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a szélütés egy ritkább, de veszélyes formája, az agyvérzéses stroke esélyét, a vitaminhiány viszont kockázati tényezőt jelenthet - állapította meg egy francia minikutatás.

 • 2014-02-15 Baj az agyban

  Biztosan már mindannyian találkoztak olyan szélütötte emberrel, aki lebénulva, tolókocsiba kényszerülve éli az életét, esetleg súlyos beszéd-, járás-, vagy más életműködéseket befolyásoló zavarai vannak.

 • 2014-02-04 Mire képes az agyunk?

  Az emberi agy az evolúció csúcsteljesítménye, különleges, bonyolult és intelligens vezérlőközpont. A szinte észrevétlen szívdobbanástól a nevetésen át odáig, hogy - mondjuk - elugrunk egy autó elől, minden egyes mozzanatot irányít és felügyel, a mentális működést is beleértve. Bár az emberi agy szerkezete hasonlít a többi emlősállatéhoz, teljesítőképessége mégis a többszöröse azokénak. Hogyan lehetséges ez? Mi mindenre képes az agyunk? Egyáltalán: mennyit tudunk róla? A válaszokat dr. Káposzta Zoltán neurológus főorvos segítségével kerestük meg.

 • 2014-01-23 Hogyan vegyük észre a stroke előjeleit?

  Serene Brandson, a CBS tévés riportere éppen a Grammy díjátadóról tudósított élő adásban, mikor váratlanul stroke-ot kapott, és egyik pillanatról a másikra összefüggéstelenül kezdett beszélni.

 • 2014-01-12 Agyvérzést okozhat a nőknél a vörös hús

  Egy 30 ezer svéd nő bevonásával készült kutatás után a tudósok megállapították, hogy azok a hölgyek, akik sok vörös húst fogyasztanak, jobban kiteszik magukat az agyvérzés kockázatának.

 • 2013-12-29 Mindent a vérnyomásról

  Mi a vérnyomás? Az a nyomás, amivel az erekben áramló vér az artéria falát nyomja. Cikkünkben a vérnyomás-betegségek, elsősorban a magas vérnyomás természetéről és kialakulásának okairól olvashat.

 • 2013-11-23 Vigasz a dohányosoknak: a memóriát legalább javítja a nikotin

  Reményt nyújthat az Alzheimer-kóros betegeknek a nikotintabletta, a dohányzás ugyanis javítja a memóriát és a koncentrációs képességet - bizonyították be brit kutatók patkánykísérletekkel.

 • 2013-11-11 A szent betegség

  Nyavalyatörés, nehézkór, frász - e neveken is illette a magyar nyelv az epilepsziát. Azt a betegséget, amelyet már az ókori orvosok is ismertek, s morbus sacernek, azaz szent betegségnek nevezték.

 • 2013-11-02 Több mint diéta - Az eredményes testsúlycsökkentésért

  Magyarországon jelenleg a lakosság 40 százaléka túlsúlyos, 20 százalék pedig elhízott, és ezek a számok folyamatosan nőnek. Az elhízás - komoly közegészségügyi gondot okozva - a XXI. század egyik nagy problémája lett, hiszen súlyos gazdasági terhet ró az egészségügyi és a szociális ellátásra.

 • 2013-10-29 Stroke: előzzük meg!

  A STROKE VILÁGNAPJA OKTÓBER 29. A stroke bárkivel megtörténhet. Ahogyan Winston Churchill-lel, Sharon Stone-nal vagy Jean-Paul Belmondóval, úgy velünk is. Hogy mi is a stroke, és mi mindent kell tudnunk róla, azt dr. Káposzta Zoltán segítségével foglaltuk össze, aki a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézet Neurológiai Osztályának vezető főorvosa.

 • 2013-09-05 Betegesen adakozóvá tett agyvérzése egy férfit

  Betegesen adakozóvá tett agyvérzése egy férfit Brazíliában: úton-útfélen megajándékoz olyanokat is, akiket alig ismer - adta hírül a LiveScience hírportál.

 • 2013-09-04 Őssejtek

  Apró kis sejtek, amelyek az orvostudomány fejlődésével csodás gyógyulást eredményezhetnek. Az őssejt-terápia óriási lehetőségeket rejt magában, segítségével többek között olyan súlyos betegségek gyógyítására nyílhat lehetőség, mint a rosszindulatú daganatok, az autoimmun- betegségek, az agyvérzés, vagy a Parkinson-kór.

 • 2013-08-16 Győzzük le a nikotinéhséget!

  Ha letesszük a cigarettát, jelentősen csökkentjük számos betegség előfordulását, és a környezetünket is megkíméljük a füsttől. Jelenleg a magyarok 30,5%-a, 2,4 millió ember dohányzik. Ez azt is jelenti, hogy többet füstölünk az európai uniós átlagnál, ami 27%. Pedig tíz emberből kilencnek nem kellene meghalnia, ha letenné a cigarettát!

 • 2013-08-08 A stroke félóránként viszi el áldozatait Magyarországon

  Félóránként hal meg valaki stroke-ban Magyarországon, részben azért, mert nem vagy csak későn ismerik fel. Sokan azt hiszik, csak múló rosszullétről van szó a melegben, pedig szélütésük van. Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni – figyelmeztet dr. Bereczki Dániel, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója.

 • 2013-06-13 Egyedülálló vérnyomáscsökkentő műtét Győrben

  Szerdán végeztek Magyarországon először ballonkatéteres módszerrel olyan vérnyomáscsökkentő beavatkozást, amely a vese verőereit körülölelő szimpatikus idegrendszeri fonat rádiófrekvenciás roncsolásával megszünteti a vese mint az egyik legfőbb vérnyomás-szabályozó központ és az agy közötti kóros információáramlást - tájékoztatta a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház közleményben az MTI-t.

 • 2013-06-08 Súlyos indokok

  Skót tudósok megtalálták az okát olyan súlyos betegségeknek, mint a szívbetegségek és a magas vérnyomás. A kutatók a simaizmok szerepét vizsgálták. Simaizmok alkotják az üreges szervek, illetve az erek falának fő tömegét, és fontos szerepet játszanak a vérkeringés, a vérnyomás szabályozásában, illetve az emésztés folyamatában, a táplálék továbbításában.

 • 2013-05-29 Paradicsomi szívgyógyszer

  A tudósok arra jöttek rá, hogy egy, a paradicsomból készített gyógyszer jelentősen csökkentheti a szívbetegségek és az agyvérzés kockázatát. A paradicsom-tabletta ugyanis tartalmaz egy olyan, a mediterrán konyhára jellemző összetevőt, a likopint, ami meggátolja, hogy a koleszterin eltömítse a vérereket.

 • 2013-05-26 Nagyon jól működhet a vakok hatodik érzéke

  Minden segítség nélkül ment végig az akadálypályán egy teljesen vak ember. A kutatók feltételezik, hogy a szemük világát elvesztőknek nagy segítségére lehet a hatodik érzékük, amellyel még mások arckifejezését is \"leolvashatják\".

 • 2013-05-14 Felüdülés a nyugdíjaskor

  A nyugdíjba vonulással jelentősen csökken a mentális és fizikai kimerültség, továbbá a depresszív tünetek, jelent meg a BMJ-ben. A kutatók azonban azt is hozzátették, hogy a visszavonulás nem befolyásolja a főbb krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. A kutatást Dr. Hugo Westerlund, a Stockholmi Egyetem munkatársa vezette. A szerzők szerint eredményeik azért is fontosak, mert az emberek egyre idősebb korukig dolgoznak, így később vonulnak nyugdíjba.

 • 2013-05-03 Stroke: minden perc számít!

  Az agy vér-, oxigén- és tápanyagigénye óriási a tömegéhez képest. Ha vérellátási zavar következik be, és az néhány óránál hosszabb ideig tart, az agyszövet elpusztul. Már egy kis mennyiségű agyszövet elvesztése is nagyon súlyos következményekkel jár! Ezért is nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi a stroke, és ha a gyanúja felmerül, késlekedés nélkül cselekedjünk.

 • 2012-07-30 Életeket menthetne a hizlaló élelmiszerek adójának megemelése

  Az agyvérzés és a szívroham okozta halálesetek számát felére lehetne csökkenteni azzal, ha megemelnék a hizlaló élelmiszerek adóját, betiltanák azok reklámozását, a gyümölcsökre és a zöldségekre kivetett adók pedig csökkennének - állítják szívbetegségek megelőzésével foglalkozó európai szakértők.