Hirdetés
2011. május 28.

Szomszédünnep

Helyszín: Magyarország
Kezdési időpont: 08:00

Helyszínek:

Kerekegyháza, Békéscsaba, Gyula, Mezőkovácsháza, Budapest, Csákberény, Csókakő, Perkáta, Székesfehérvár, Söréd, Monostorapáti, Tata, Tatabánya, Kisvárda, Panyola, Szombathely, Bogád, Mohács, Nagykozár, Pécs, Siklós, Miskolc, Bordány, Mórahalom, Nagyér, Szeged, Töltéstava, Eger, Budakalász, Dánszentmiklós, Délegyháza, Érd, Páty, Szentendre, Telki, Törökbálint, Báta, Dunaföldvár, Balatonfüred, Balatonszőlős 


A szomszédünnep célja, hogy a városokban, ugyanazon a szűk területen belül, mégis egymástól elszigetelten élő emberek, akik nap mint nap egymás mellett szállnak be az autóba munkába induláskor, akiknek egy iskolába járnak a gyermekeik, akik ugyanabban a parkban futtatják a kutyáikat, akik minden nap ugyanabban a boltban vásárolnak be munka után - egyszóval a szomszédok, akik látásból már jól ismerik egymást, szót váltsanak egymással.

Az első közös együttlét során talán csak azt sikerül elérni, hogy az egy lakóközösségbe tartozó emberek ezután már köszönjenek egymásnak, vagy egymásra mosolyogjanak - de nem elképzelhetetlen, hogy kiderül, hogy a szomszédban egy matektanár lakik, aki szívesen vállal korrepetálást, netán egy vízvezeték szerelő, vagy egy idős úr, akinek jól esik, ha néha segítenek neki a bevásárlásban.

A minden év májusában megrendezésre kerülő Szomszédünnep egy olyan nap az évben, mikor egy közös főzés, együtt egy nagy asztalnál elköltött vacsora, közös játékok vagy sportolás, kulturális program vagy kertészkedés, közösségi bolhapiac stb. alkalmával kicsit jobban megismerhetjük szomszédjainkat, s ha volt netán vitánk velük, ezeket is tisztázhatjuk. Hiszen kiderülhet, hogy anélkül, hogy ismernénk egymást, rengeteg mindenben gondolunk hasonlót.

A Szomszédünnep lényege, hogy a kisközösségek magukénak érezzék az ünnepet, érezzék át a saját szervezés örömét, a közösség "kovácsolásának" erejét - így a szervezésben a legnagyobb szerepe a helyi civileknek és aktivistáknak van, akik a saját kisközösségükben kezdik el szervezni az eseményt.

Bármilyen lakótér részt vehet az ünnepben, hiszen utca, park, tér minden lakóközösség közelében van.

2010-ben közel 10 millió résztvevő és 1300 város és partnerszervezet csatlakozott az Ünnephez az egész világon, köztük Magyarországról elsőként Pécs is.

Bővebb információk: szomszedunnep.hu

Hirdetés

Programnaptár

vissza most előre
2011. május
H K Sz Cs P Sz V
252627282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
12345
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend