Undorító fotók a cigis dobozon: valóban elrettent?

Undorító fotók a cigis dobozon: valóban elrettent?

Rothadó fogak, daganatos tüdő és torok – egy friss kutatás szerint valóban le akar szokni, aki meglátja a félelmetes képeket.

A cigarettás dobozokon évek óta elrettentő fotók láthatók, és 2016. május 20-án életbe lép egy újabb EU-rendelkezés, amely még egységesebbé szabályozza az unió területén kapható dohányáruk dobozát. Az új rendelkezés szerint az e-cigaretták egészségre gyakorolt káros hatását is jelezni kell majd.

 

A rémisztő és olykor undorító fotók egyetlen országban sem maradhatnak majd le a csomagolásról, kutatások szerint ugyanis valóban hatásosak, és elrettentő hatást gyakorolnak. Abigail Evens, a columbusi Ohio State Egyetem pszichológusának csapata végzett felmérést a félelmetes képek hatékonyságáról. 293 középkorú dohányost, akik napi 16-17 szál cigarettát szívnak el naponta, osztott három csoportba. Az első csoport olyan dobozokat kapott, amelyeken csupán írott figyelmeztetés volt olvasható, a második csoport olyat, amelyen elrettentő képek szerepeltek. A harmadik csoport résztvevői olyan csomaglást kaptak, amelyen felirat és kép (nem feltétlenül undorító) is látszott.

 

Undorító fotók a cigis dobozon: valóban elrettent?

 

Az eredmény szerint a második csoport résztvevőinek lettek leginkább negatív érzései a cigarettás doboz láttán, és ez még a leszokás gondolatát is felébresztette bennük. A kutatás azt is megmutatta, hogy hosszú távon a képes-szöveges figyelmeztetésekre emlékeztek a résztvevők a legpontosabban és leghosszabb ideig. Különösen azok az infók maradtak meg bennük, amelyek rövidek voltak, és közismertek. A részletes információk azonban rontották a figyelmeztetés hitelességét.

 

A kutatás után a résztvevők további információkat kerestek a dobozokon látható képekről, más forrásból is leellenőrizték annak hitelességét. A képek hihetőbbé teszik az információkat, a dohányzók komolyabban vették miattuk az egészségükre leselkedő veszélyeket, és komolyan elgondolkodtak a leszokásról. A felmérés sajnos nem ad információt arról, a dohányosok hány százaléka tette le valóban a cigarettát a fotók miatt.

 

 

Forrás: brigitte.de

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek