Téli fürdő

Téli fürdő

A nyári strandidőszaknak már régen vége, a fürdőzés szerelmeseinek Magyarországon mégsem kell elbúcsúznia ettől a testet-lelket pihentető kikapcsolódástól. Budapest a fürdők városa, és a klasszikus fürdővárosok - mint pl. Hévíz, Zalakaros - mellett Magyarország más vidékein is nagyon sok kellemes, meleg vizes fürdő található.

A téli időszakban egyre többen töltenek el egy hosszú hétvégét, vagy 1-1 hetet a manapság divatos - és valljuk be, nagyon élvezetes - wellnesshotelek valamelyikében.

Összetételük alapján a különböző gyógyvizeket különböző betegségek kezelésére ajánlják. Legtöbbjük az ízületi panaszokat javítja, de sok olyan gyógyvizünk is van, amely bőrbetegségek kiegészítő kezelésére is nagyszerűen használható.

Melyek azok a bőrbetegségek, melyeknek kezelésében a gyógyvizek is beválhatnak?

Elsősorban a pikkelysömör az, melyről köztudott, hogy a tünetek mérséklésére fürdőkúrát ajánlhatunk. A pikkelysömör - más néven psoriasis - a bőr genetikusan meghatározott elszarusodási zavara. Nem fertőz, tehát a pikkelysömörben szenvedő betegek is élvezhetik a gyógyfürdők jótékony hatását. Legismertebb ilyen gyógyhely a Holt-tenger, melynek magas sótartalma és különleges klímája jelentős javulást eredményez, de itthon is nagyszerűen beválhatnak a kátránytartalmú és a kéntartalmú gyógyvizek. Szintén javulhatnak a fürdők hatására a krónikus ekcéma tünetei, mérséklődik a bőr gyulladása, a vörösség, csökken a viszketés.

Nem árt az óvatosság

Téli fürdőA fürdők kellemes hatásai mellett meg kell említenünk azokat a bőrbetegségeket is, melyeket éppen a fürdőkben "szerezhetünk", ha nem vagyunk kellőképpen óvatosak.

Leggyakoribb a különböző gombák megtelepedése a bőr felszínén. Nem csoda, hogy a közös fürdőkben fellelhetők ezek a kórokozók, mivel az emberre is veszélyes gombák a meleg, nedves és sötét helyeket kedvelik. Legtöbbször a lábon megtelepedő gombák okoznak tüneteket. Első jel a viszketés, majd - kezeletlen esetben - kialakul a bőrpír, az elváltozás széli részén az apró hólyagok, majd hámfosztott területek. A lábujjak között kezdődő elváltozások ráterjedhetnek a talpra ill. a lábhátra, hosszabb fennállás után a körmökre is. A megtámadott körmök sárgásan elszíneződtek, megvastagodtak, alóluk törmelék kaparható ki. Ebből a törmelékből a gomba kimutatására vizsgálatot tudunk végezni, amely segítséget nyújt a leghelyesebb kezelési mód megválasztásához.

Szintén gombás fertőzés következménye a háton, mellkason jelentkező barnásvörös, ovális foltok megjelenése. A kezdetben finoman hámló, foltok eleinte elszórtan figyelhetők meg, kezeletlenül azonban összefolyva akár az egész hátat beboríthatják. Napfény vagy szolárium hatására a foltok kifehérednek, de ez nem a gyógyulás jele.

Ha bőrünkön felfedezzük a gombásodás tüneteit, érdemes már a kezdeti stádiumban bőrgyógyászhoz fordulni, mert a betegség jól gyógyítható, és így megelőzhető a fertőzés továbbadása is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek