Téli bőrápolási fortélyok

Téli bőrápolási fortélyok

A téli hideg és száraz idő, a napfény hiánya megviseli a bőrünket. Ráadásul egyes bőrbetegségek télen rosszabbodnak. Hogyan változtassunk a napi bőrápolási szokásainkon télen? Hogyan óvjuk a bőrünket? A szükséges teendőket dr. Torma Katalin bőrgyógyász segítségével foglaltuk össze.

A benti fűtés, a kinti száraz és hideg idő, valamint a kettő váltakozása miatt télen sokkal könnyebben kiszárad a bőrünk, mint máskor.

Napi bőrápolás

Ezért érdemes kissé változtatnunk a napi bőrápolási rutinunkon.

Fürdés helyett például hasznos, ha ezekben a hónapokban a zuhanyzást részesítjük előnyben, de az se történjen túlságosan meleg vízzel és túlságosan sokáig! Válasszunk a patikákban kapható olajos vagy krémes tusfürdők, szappanmentes szappanok közül. Soha ne mulasszuk el a testápoló használatát!

Téli bőrápolási fortélyok

Mivel ilyenkor az arcbőrünk is másképp viselkedik, térjünk át egy zsírosabb arckrémre! Akinek zsírosabb a bőre, válasszon olajmentes hidratáló krémet, a szárazabb bőrűek pedig táplálóbb, száraz bőrre való krémet.

Bizonyos bőrbetegségek télen jellemzően rosszabbodnak. Ám kellő odafigyeléssel a tünetek megelőzhetők vagy enyhíthetők.

Atópiás ekcéma

Az atópiás ekcéma veleszületett hajlamon alapuló, családi halmozódást mutató bőrgyulladás. Ez egy gyakran viszkető tünetekkel járó krónikus bőrbetegség, amely társulhat allergiás asztmával vagy szénanáthával is. Hullámzó lefolyást mutat, télen általában rosszabbodik. (Akad, akinél egész évben jelen van, míg másnál csak télen jelentkezik.) Leginkább gyermekkorban jellemző, de bármilyen életkorban kialakulhat.

Tünetei a főleg a hajlatokban, a törzsön és az arcon jelentkező érdes, halványvörös, száraz foltok, amelyek viszkethetnek is. A foltok helye, színe és nagysága változhat, sőt megjelenésük életkori sajátosságokat is mutat. A bőrben jelenlevő lipidek (zsírok), ezek közül is elsősorban az úgynevezett ceramidok mennyisége csökken. A hámon keresztül (vagyis a bőr felső rétegén) fokozódik a vízvesztés, a bőr szárazzá, érdessé válik.

Megfelelő bőrápolással megelőzhetjük ezt, sőt az enyhébb ekcéma kezelhető is a gyakori hidratálással, elsősorban a patikákban kapható test-, arc- és kézápolók segítségével. Ha ez sem elég, forduljunk bőrgyógyászhoz!

Téli bőrápolási fortélyok

Jó tudni, hogy az UV-sugárzás jót tesz az ekcémás bőrnek, ezért ha van lehetőségünk rá, ne hagyjuk ki a mértékletes napozást, különösen a tengerparton és a hegyekben, ahol a pollenszegény környezet is hozzájárul a gyors tünetmentesedéshez. (Vigyázat, ne feledkezzünk el arról, hogy a leégés, illetve a hosszas napozás a későbbiekben növeli a rosszindulatú bőrdaganatok előfordulásának gyakoriságát!) Vegyük figyelembe, hogy az ekcémának - mint több más bőrbetegségnek - lelki háttere is lehet, a stressz például általában rontja a tüneteket.

Pikkelysömör

A pikkelysömör (pszoriázis) szintén egy genetikai hajlamon alapuló gyulladásos bőrbetegség. Bármilyen életkorban előfordulhat, különböző súlyossági fokon. Elsősorban a nyomásnak kitett területeken - a könyök, a térd bőrén -, a hajas fejbőrön jelentkező, enyhén kiemelkedő, hámló, vörös foltok jellemzik, amelyek viszkethetnek.

Kiegészítő kezelésként érdemes ápoló-puhító készítményeket alkalmazni, ám ha már jelentkeztek a tünetek, forduljunk szakorvoshoz! Enyhébb esetben a megoldást a receptköteles krémek jelenthetik, de segíthet a fénykezelés is, kiterjedtebb esetben pedig gyógyszeres terápia indokolt.

Seborrheás dermatitisz

A seborrheás dermatitisz olyan gyulladásos bőrbetegség, amely elsősorban az arc középvonalát, a mellkast, a hátat és - leggyakrabban - a hajas fejbőrt érinti, amit hámlás, viszketés, korpásodás jelez. Ez a betegség szintén télen rosszabbodik.

Enyhébb esetben gyógyszertárban recept nélkül kapható gyógysamponok és krémek jelentik a megoldást, míg súlyosabb esetben forduljunk bőrgyógyászhoz!

Rozácea

A rozácea elsősorban az arcon jelentkező, pirosodással járó bőrelváltozás. Az említett betegségekkel ellentétben a rozácea jellemzően nyáron rosszabbodik, mivel az UV-sugárzás provokálja a tüneteket. Ám fontos tudni, hogy a forró vagy fűszeres ételek fogyasztása hasonló eredménnyel járhat, hiszen ezek is fokozzák az értágulatokat!

Figyeljünk a megfelelő bőrápolásra, így megállítható, illetve lelassítható a betegség rosszabbodása! Ajánlottak a patikában kapható, speciálisan értágulatokkal rendelkező arcbőrre kifejlesztett krémek. Súlyosabb esetben - fájdalmas, gyulladt csomók jelentkezésekor - forduljunk bőrgyógyászhoz!

Pattanásos bőrbetegségek

Tudjuk, hogy a napfény - gyulladáscsökkentő hatása miatt - jótékony a pattanásos bőrre nézve, ám télen nincs túl sok esélyünk napfürdőzni. A pattanásos bőr ezért télen fokozott ápolást igényel: erre alkalmasak a patikában kapható lemosók és arckrémek. Amennyiben ezek nem bizonyulnak elég hatásosnak, kérjük bőrgyógyász segítségét, aki erősebb helyi kezelést vagy gyógyszeres terápiát fog javasolni. Fontos tudni, hogy bizonyos pattanásos betegségben alkalmazható gyógyszereknek fényérzékenyítő hatása van: ezért ezeket elsősorban télen célszerű szedni.

Télen érdemes

Bizonyos esztétikai jellegű kezeléseket télen érdemes elvégeztetni, amikor a bőrünk már nem őrzi a nyári barnaságot, és amikor kisebb a mellékhatások veszélye. Ilyenek lehetnek a következő beavatkozások:

  • az arc bőrsebészeti elváltozásainak kezelése
  • jóindulatú bőrdaganatok eltávolítása
  • a pattanásos bőr gyógyszeres kezelése
  • pigmentfoltok eltávolítása, halványítása
  • hegkezelések
  • ránctalanító, bőrfiatalító kezelések
  • értágulatok kezelése
Kapcsolódó írások