Tél

Tél

Sport

A szegfűszeg 11 jótékony hatása

A szegfűszeg, mint fűszer mindenki számára ismert, és ilyenkor karácsony táján a legtöbb házban megtalálható. A rózsaszín, alig fél centis ...

Sport

Miért csöpög az orrunk?

Nem csak megfázáskor szembesülhetünk ezzel a kellemetlen problémával, számos más oka is lehet annak, hogy százszámra használjuk el a papírzsebkendőt.

 • 2013.12.14 Mennyi alvás kell?

  Télen talán még a szokásosnál is több alvásra van szükségünk. Hogy mi minden irányítja még az alvásigényünket, azt dr. Szakács Zoltán orvos ezredes, neurológus, alvásspecialista, az MH Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központjának vezető főorvosa segítségével foglaltuk össze.

 • 2013.12.14 Készüljünk a síszezonra!

  Sokan már alig várják, hogy belevághassanak a téli sportokba, de érdemes belegondolniuk, hogy éppen ezt az időszakot ajánlott felkészüléssel tölteniük. Megfelelő állóképesség és előkészítés nélkül könnyen tönkremehet a legjobban induló síelés is. Holott körültekintéssel sok baleset megelőzhető lenne.

 • 2013.12.14 Az arcüreggyulladás

  Ezúttal a legnagyobb orrmelléküreg gyulladásáról beszélt lapunknak dr. Krasznai Magda fül-orr-gégész, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa.

 • 2013.12.12 A tél örömei

  A sí őse már 10-12 ezer évvel ezelőtt létezett. A síléc elődjét, a hótalpat Ázsiából vándorló nomád népek hozták Európába. Az akkoriban még csak járásra és futásra használt sporteszköz Skandináviában honosodott meg először.

 • 2013.12.12 Tegyünk a téli depresszió ellen!

  Az évszakok változása jelentős befolyást gyakorol kedélyállapotunkra. Ez nem csak az emberek esetében figyelhető meg, hanem az állatvilágban is épp úgy jelen van. Már több ezer évvel ezelőtt őseink is alkalmaztak téli hangulatjavítókat, közösségi rituálékat tartottak és különféle hangulatjavító gyógynövényeket fogyasztottak. Pánikra semmi ok, a téli depresszió legyőzhető!

 • 2013.12.11 Szíves tanácsok télre

  Magyarországon a szív- és érrendszer elváltozásai vezetnek a megbetegedések és a halálozások terén. Összeállításunkkal szeretnénk egy kis segítséget adni ahhoz, hogy miként előzhetjük meg ezeknek a betegségeknek a kialakulását és térhódítását.

 • 2013.12.09 Így készüljünk fel az idei síelésre!

  A síelés az egyik legveszélyesebb sport. A gyors mozgás nagy lendülettel jár, az egyensúlyvesztést pedig a szervezet reflexesen igyekszik korrigálni, a hirtelen ébredő különböző irányú erőknek az esetleg bemelegítés, lazítás nélkül igénybe vett váz- és izomrendszer már nem tud ellenállni és megsérül. A bemelegítést nem érdemes megspórolni! Akik megfogadják ezt a figyelmeztetést, azoknak szól összeállításunk.

 • 2013.12.08 Éltető forróság: a szauna

  A finnek tudják, mi a jó. Miközben kint sötét van és hideg, nincs is pompásabb dolog, mint a forróságban üldögélni, és hagyni, hogy a verejtékkel együtt a szorongás, a keserűség és az aggodalmas gondolatok is kiolvadjanak belőlünk.

 • 2013.12.07 8 tipp téli, csecsemős utazáshoz

  A téli ünnepek során meglátogatjuk rokonainkat, barátainkat. Ha babával vagy kisgyerekkel vágunk neki egy hosszabb útnak, érdemes több mindenre odafigyelni és előre gondolni.

 • 2013.12.06 Téli ízek, illatok

  Egy csendes estén a hóesést nézni a meleg szobából, egy pohár forralt borral a kézben... Nincs is ennél kellemesebb program a hideg időben. A karácsonyi sütemények illata belengi a lakást, a narancs- és fenyőillat egymással keveredve tökéletes hangulatot teremt. Szegfűszeg, vanília, fahéj - keleti fűszerek, melyeket ma már sajátunknak tekintünk, holott hosszú ideig Európa nem ismerte ezeket az ízeket, illatokat.