Tél

Tél

Sport

A szegfűszeg 11 jótékony hatása

A szegfűszeg, mint fűszer mindenki számára ismert, és ilyenkor karácsony táján a legtöbb házban megtalálható. A rózsaszín, alig fél centis ...

Sport

Miért csöpög az orrunk?

Nem csak megfázáskor szembesülhetünk ezzel a kellemetlen problémával, számos más oka is lehet annak, hogy százszámra használjuk el a papírzsebkendőt.

 • 2014.02.03 Fáj a füled? Lehet, hogy ez áll a háttérben

  A középfül-gyulladás okozója lehet vírus, vagy baktérium. A fertőzés forrása gyakran más betegség - például nátha, influenza, vagy allergia - amely az orrjáratok és a torok duzzanatát okozza. A tünetekről és a kezelésről dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa nyilatkozott.

 • 2014.01.31 Téli balesetek

  Gyönyörű fehér a táj, a szikrázó napsütésben csillog a hó, harapni lehet a friss levegőt. Felüdítő ilyen időben is sétát tenni a közeli erdőben, nem beszélve a szánkózásról, síelésről. Azonban mielőtt elindulunk, ne feledkezzünk meg pár dologról, például mit tegyünk, hogy ne fázzunk meg, ne csússzunk el, vagy ha bármilyen baleset ér, mit kell tennünk.

 • 2014.01.30 Bőrviszketés - Betegséget is jelezhet!

  A bőrviszketés (pruritus) egyik leggyakoribb oka a bőr fokozott kiszáradása. A bőrszárazság első tünetei már 35-40 év között jelentkezhetnek, de 60 év felett válnak igazán gyakorivá. A panaszokat hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig a száraz bőr a vele járó krónikus viszketés miatt az életminőséget jelentősen befolyásolja. A pruritus ezen kívül komoly betegségek tünete is lehet.

 • 2014.01.29 Legyél gyorsabb az influenzánál!

  Az influenza minden évben felüti a fejét Európában, így hazánkban is. A népesség körülbelül tíz százaléka fertőződik meg a vírussal évente, az influenzához köthető szövődmények pedig további számos kellemetlen betegséget okozhatnak, melyek akár kórházi kezelést is igényelhetnek.

 • 2014.01.29 Itt a kiviszezon! Napi egy is elég az egészséghez

  A kivi értékes vitaminok, rostok és ásványi anyagok tárháza, de nemcsak ezért érdemes gyakrabban fogyasztani belőle: kutatások igazolták, hogy csökkenti a vérnyomást, segít a stroke és a szívbetegségek megelőzésében, ráadásul a bőrt is szebbé varázsolja.

 • 2014.01.28 Így minimalizáld a téli lejtők veszélyeit!

  Télen is érdemes rendszeresen mozogni, illetve a szezonális sportok nyújtotta lehetőségeket kihasználni, ám az egészségmegőrzés érdekében néhány alapvető szabályt mindenképpen be kell tartani.

 • 2014.01.27 Megjött a hideg! Így védekezz ellene

  A hőmérséklet változása, illetve a tartós hideg jelentősen megterheli szervezetünket. A hideg negatív hatásait megelőzhetjük megfelelő öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával. Ha fázik, vacog, fájdalmat vagy zsibbadást érez – ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei! Előzze meg a további lehűlést testmozgással, vagy menjen belső térbe melegedni.

 • 2014.01.25 Dobozba zárt napfény - Merülnek a D-vitamin készleteink

  A D-vitamin nagy részét a szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására – az elmúlt hónapokat azonban inkább a szürkeség jellemezte. Ilyenkor különösen fontos a D-vitamin pótlása, amelynek már rövid távú hatásai is igazoltak.

 • 2014.01.23 Náthás a gyerek! Hogyan ápoljam?

  Mi van, ha gyermekünk megbetegszik? Nem szeretnénk szenvedni látni, de nem szeretnénk gyógyszerekkel sem tömni. Tudjuk, hogy sok gyógynövény létezik, de egy gyermeknek mégis óvatosan adunk bármit. Ezek a dilemmák minden szülőt érintenek, így járjuk körül a témát!

 • 2014.01.22 Hogyan befolyásolja a tudatunkat a tél?

  Egy elmélet szerint régen kevésbé volt elterjedt betegség a téli depresszió, mert az emberek életmódja az időjáráshoz igazodott. Kétségtelen, hogy a hagyományos, paraszti életben télen sokkal kevesebb tennivaló volt, ezért az emberek, ha téli álmot nem is aludtak, de energiatakarékosabb üzemmódra kapcsolhattak...