Suhanjunk balesetmentesen!

Suhanjunk balesetmentesen!

A téli sportok, mint a síelés, snowboardozás, korcsolyázás eléggé igénybe veszik a szervezetet, így nagyon fontos, hogy kellőképpen felkészüljünk mielőtt pályára lépünk.

Legyünk formában!

Fontos a jó erőnlét, amely több hetes felvezető tréninggel érhető el. Síelésnél az alacsonyabb oxigénkoncentráció is igénybe veszi a szervezetet, erre legjobban a hetekkel, ideális esetben hónapokkal korábban megkezdett futással, biciklizéssel készülhetünk fel.

A leghatékonyabb - otthon is végezhető -  felkészítő gyakorlatok például a guggolás és a rugózás kombinálása, a páros lábbal jobbról-balra szökellés és az egyik lábról a másikra történő szökkenés.

Melegítsünk be!

A sportolás előtt mindig melegítsünk be, hiszen ez az egyik leghatékonyabb módszer a balesetek elkerülésére. Ha terhelés előtt alaposan átmozgatjuk izmainkat, ízületeinket és ínszalagjainkat, akkor baleset esetén is elkerülhetjük a szalagszakadást, vagy legalábbis kisebb mértékű lesz a károsodás.

Ne szégyelj tanulni!

Nagyon fontos, hogy elsajátítsuk a téli sportok azon alapvető mozdulatait, amikkel sok balesetet, és sérülést elkerülhetünk. Aki kezdő, bizonytalan, az vegyen órákat, amíg úgy nem érzi, hogy biztonságosan tud mozogni a pályán.

Suhanjunk balesetmentesen!

Ha már bátrabbak vagyunk, akkor se szakadjunk el a többiektől, mert ha baleset ér minket, akkor nem tudunk senkitől se segítséget kérni.

Tartsd melegen az ízületeket!

Lényeges még a jó minőségű és jól védő sportfelszerelés, amely réteges és meleg. A megfelelő hőmérséklet elengedhetetlen ahhoz, hogy az izmok és szalagok olajozottan működjenek. Síelés közben a térdet komoly sérülések érhetik, ezért használjunk térdrögzítőt és állítsuk be helyesen a kötést. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy kell, kérjünk segítséget szakembertől.

A sisak és a kesztyű

Néhány sípályán már kötelezővé tették a bukósiskak viselését gyerekeknek, de a legjobb lenne, ha mindenki hordaná. Egyre divatosabb sport a síelés, és a pályák sokszor túltelítettek, sokan nem tudnak biztonságosan síelni, ezért még a profiknak is ajánlott a sisak viselése. Korcsolyázásnál szintúgy fontos a fej védelme! Ha nincs módunk sisakkal védekezni, akkor sapka mindenképp legyen rajtunk, mert az is sokat tompíthat az ütésen. A korcsolyázás elengedhetetlen kelléke még a kesztyű, amivel elkerülhetjük, hogy amputálódjon az ujjunk, ha valaki átmegy rajta korcsolyával, illetve a zúzódások és törések is megelőzhetőek általa.

7 általános szabály a téli sportokhoz

  1. A sporteszközünk mindig legyen kifogástalan állapotban. Szezon előtt mindig ellenőrizzük felszereléseinket!
  2. Csak a helyszín felmérése és a bemelegítés után kezdjünk neki a sportnak.
  3. Csak tiszta látási viszonyok mellett síeljünk, korcsolyázzunk.
  4. Kerüljük el a túlzsúfolt helyeket!
  5. Ne igyunk alkoholt sportolás közben, mert rontja a koncentrációképességet!
  6. Ha fáradtnak érezzük magunkat, pihenjünk. Elcsigázottan veszélyt jelentünk magunkra és másokra is.
  7. A magas hegyekben erős lehet a napsugárzás, így ne mulasszuk el a fényvédő krémek használatát.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek