Rejtett befolyás, ami miatt többet költesz, mint szeretnél

Rejtett befolyás, ami miatt többet költesz, mint szeretnél

Eljő a december, és a többség nekilát a karácsonyi bevásárlásnak. Elgondolkodtál azonban már azon, hogy keresgélés közben a háttérben szóló karácsonyi zene hogyan befolyásolhatja azt, mit vásárolunk, és mennyi pénzt költünk el?

2014.12.11

Sok marketinges gondolja azt, hogy a bevásárlóközpontokban a karácsonyi zene lejátszása jó hangulatba hozza a vásárlókat, ezért több időt töltenek el a boltokban, és persze több pénzt is költenek el. Az elmélet, mely szerint a vásárlás hangulata befolyásolhatja a vásárlók magatartását, először a nemzetközi hírű marketing professzor, Philip Kotler a Journal of Retailing szaklapban publikált cikkében bukkant fel 1973-ban. Ebben a tanulmányban Kotler azt írta le, hogy a vásárlókat nem igazán maga a termék varázsolja el, hanem a megvásárlásával járó teljes folyamat. Ebbe beletartozik a csomagolás, a kiszolgálás és a terméket forgalmazó hely hangulata is. Különösen kritikus tényezőnek számít az, amit a vásárló lát, szagol és hall.

Rejtett befolyás, ami miatt többet költesz, mint szeretnél

Lisa Cavanaugh, a Dél-Karolina Egyetem munkatársa szerint a karácsonyi zenék hallgatása ténylegesen megváltoztathatja az emberek kedélyállapotát. A szakembere egyik kutatásában azt mutatta ki, hogy amikor vallásos karácsonyi zenéket játszanak, az emberek – függetlenül attól, hogy vallásosak vagy sem – nagyobb valószínűséggel költenek pénzt másokra. Amikor világi karácsonyi zenék szólnak, nagyobb valószínűséggel költenek pénzt saját magukra.

A klasszikus karácsonyi zenék arra ösztönzik a vásárlókat, hogy összességében több pénzt költsenek, vagy drágább termékeket vásároljanak. A Texasi Műszaki Egyetem egyik kutatásából az derült ki, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel költenek többet akkor, ha a boltban klasszikus zenét játszanak, mint amikor ugyanebben a boltban slágerlista dalai szólnak.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a kellemes karácsonyi illatok és karácsonyi zenék ötvözése szintén erőteljes hatást gyakorolhat a vásárlók érzékeire.

A szakértők ugyanakkor azt a kérdést is feltették, mi van akkor, ha valaki nem szereti a karácsonyi zenéket. A karácsonyi zenék hatásait vizsgáló számos kutatással az a probléma, hogy alapvetően azt feltételezi, hogy a vásárlók valóban szeretik a karácsonyi zenéket.

Ez azonban egyszerűen nem igaz, sok ember egyenesen idegesítőnek találja a karácsonyi dallamokat. Ha pedig valaki nem szereti, nem valószínű, hogy a karácsonyi zene pozitív hatással lesz a hangulatára, vagy több pénz elköltésére ösztönzi – sőt, valószínűleg éppen az ellenkezőjét váltja ki belőle.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek