Pusztítsa el a baktériumokat 10 perc rágózással!

Pusztítsa el a baktériumokat 10 perc rágózással!

Egy tíz perces rágózás olyan hatásosan gyéríti a szájüregben lakó baktériumokat, mint a fogselyem használat, igaz nem ugyanazokon a területeken hat– állítja egy új kutatás.

A Plos One folyóiratban megjelent publikációt a holland Groningeni Egyetem kutatói készítették. Az eredmények alapján a rágózás az első harminc másodpercben a leghatásosabb, utána viszont egyre kisebb hatásfokkal ejti csapdába a baktériumokat. Fontos szempont, hogy a rágógumi lehetőleg cukormentes legyen, ellenkező esetben nem gyéríteni fogja a mikroorganizmusokat, hanem szaporítani – a cukor ugyanis remek tápanyag a számukra.

Pusztítsa el a baktériumokat 10 perc rágózással!

A vizsgálat során az egyik kísérletben ismert számú baktériumot juttattak a résztvevők szájüregébe, majd arra kérték őket, hogy rágózzanak két meg nem nevezett márkájú rágógumival legalább tíz percig. A kutatók azt találták, hogy nagyjából százmillió baktérium – körülbelül a nyálban található flóra tíz százaléka – tapadt meg a rágókon, ez a szám a rágás idejétől függően növekedett. A csapdába esett mikrobák az elektronmikroszkópos felvételeken is jól látszottak.

A másik kísérletben a rágózást tíz percnél tovább kellett folytatni. Ez az időtartam már túl hosszúnak bizonyult, a gumira feltapadt baktériumok leváltak és újra a szájüregbe kerültek.

Korábbi tanulmányokban már bebizonyították, hogy a fogkrém nélküli fogkefe, illetve a fogselyem használatonként százmilliós kolónia-formáló egységet (CFU) képes eltávolítani. Ezekkel került most a rágógumi egy szintre. A tanulmány készítői ugyanakkor kiemelték, hogy a rágózás a szájüreg más területein fejti ki hatását, mint az előbb említett fogápolási eszközök.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek