Oltatni már késő! Mit tehetünk még az influenza ellen?

Oltatni már késő! Mit tehetünk még az influenza ellen?

Hazánkban is javában tart az influenzajárvány, az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi összegzése – a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés – szerint 2015. február 9 - 15. között az országban az előző heti 87 500 fővel szemben 91 000 fő fordult influenzás tünetekkel orvoshoz. Az elmúlt 10 évben nem észleltek ilyen magas heti orvoshoz fordulási arányt, és nem emelkedett ilyen meredeken a betegek száma, mint az elmúlt hetekben. A védőoltást beoltatni most már késő, de még mindig tehetünk ellene, hogy megelőzzük a fertőzést.

Mit tanácsol a háziorvos, mire kell figyelni, hogyan csökkenthetjük a fertőzés esélyét? Mit tehetünk még ilyenkor? Dr. Pátri László, házi gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke válaszol.

Milyen tünetekre kell figyelnünk, mikor kaptuk el az influenzát?

Ez a betegség 1-4 napos lappangási idővel jár, jellegzetes árulkodó jelei a hidegrázás, a nátha, a köhögés, a fejfájás és rossz közérzet, valamint a levertség. Gyermekeknél súlyos hányinger, hasi fájdalom is felléphet.

Milyen szövődményekkel járhat az influenza?

A panaszok általában 2-3 nap alatt megszűnnek, de némelyik, például a köhögés vagy a hörghurut akár egy hétig is eltarthat. A fertőzés utáni legyengülés napokat vagy heteket is igénybe vehet. Különösen a krónikus megbetegedésekben szenvedő betegek (krónikus tüdő, szív és érrendszeri, vese- vagy anyagcsere betegségek, immunhiányos állapotok) számolhatnak szövődmények kialakulásával, 60 éves kor felett pedig külön kockázatot hordoz a legyengült immunrendszer is. Szövődmény lehet a tüdőgyulladás, amelyet kiválthat maga a vírus, de felülfertőződésként a baktériumok is. Ezentúl szívizomgyulladás, agyvelőgyulladás, myoglobinuria is kialakulhat.

Oltatni már késő! Mit tehetünk még az influenza ellen?

Hogyan tudjuk megelőzni az influenzát, illetve ha elkaptuk, akkor hogyan tudjuk enyhíteni a tüneteinket?

A fertőzés megelőzésének egyetlen módja az időben adott védőoltás. A Magyarországon forgalomban lévő influenzavakcinák kizárólag inaktivált vírust vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák, így nem okozhatnak influenzás megbetegedést.

A lázas betegségnél mindig oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, a lázcsillapításra és az ágynyugalomra. A mézes tea enyhítheti a torokfájdalmat, orrdugulásra használjunk orrcseppet, felülfertőződés esetén pedig antibiotikum alkalmazása is szükséges lehet.

Érdemes még beadatni az influenza elleni védőoltást?

Már a járvány csúcsán vagyunk, így nem érdemes beadatni ebben a szezonban, hiszen nem alakulna ki időben a védettség. Aki oltással szeretne védekezni, annak ajánlott a következő influenzaszezon előtti hetekben beadatni azt.

Milyen egyéb fontos tanácsa van?

Fertőzött állapotban fontos, hogy sokat pihenjünk. Kerüljük a fizikai erőfeszítéseket, inkább maradjunk ágyban.

Létezik-e egyéb, kiegészítő gyógymód a tünetek enyhítésére? Miért javasolná az egészségügyi száraz sóterápia alkalmazását?

A nyálkahártya duzzanattal járó megbetegedéseknél, amilyen az influenza is, a száraz sóterápia a nyálkahártya duzzanatát mérsékli. Kitisztul az orr, könnyebbé válik a légzés, ezért ilyen jellegű megbetegedéseknél mindenképpen ajánlanám az egészségügyi száraz sóterápiát, mint kiegészítő kezelés.

Az infralámpa segíthet?

Meghűlésnél, megfázásnál, arc, fül vagy a homloküreg gyulladásnál egyaránt hasznos lehet.

Milyen gyümölcsök, vitaminok, élelmiszerek fogyasztása javasolt?

A nyers gyümölcsök, zöldségek fogyasztása hatékony lehet. Figyeljünk arra, hogy kerüljük a hőkezelést, ugyanis a C vitamin hőre könnyen elbomlik, megsemmisül például a forró teában.

TIPP: KÖHÖGÉSRE HYAGYMATEA

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek