Nátha ellen chili

Nátha ellen chili

A megfázást és az influenzát a köznyelv hajlamos összemosni, pedig két különböző megbetegedésről van szó. A megfázást több száz nátha-vírus okozhatja: nem csoda, ha a szervezetünk képtelen mindegyik ellen védekezni.

Minden vírus támadása esetén szervezetünk kifejleszti ugyan a megfelelő ellenanyagot, ám ez egy másfajta fertőzésnél már nem véd. Ezért fordulhat elő, hogy néha sorozatos náthától szenvedünk. Bár a kórokozók sokfélék, a tünetek minden megfázásnál azonosak. Az első fázisban száraz, csípő, viszkető érzés jelentkezik az orrban, majd az orr nyálkahártyája megduzzad, és váladékot termel. Később láz és torokfájás is felléphet. Végül öt-hét nap múlva a tünetek enyhülni kezdenek.

Otthoni kúra

A legjobb védekezés - mint mindig - a megelőzés. Öltözködjünk az időjárásnak megfelelően! Kerüljük a zsúfolt, zárt tereket. Ne kerüljünk túl közel náthás betegekhez! Mossunk gyakran kezet, különösen köhögés, tüsszentés után! Ne hagyjunk fel a testmozgással csak azért, mert hideg van! Megelőző célzattal soha ne szedjünk antibiotikumot! Gondoskodjunk a megfelelő C-vitamin bevitelről! Ha már megfáztunk, maradjunk otthon.

Pihenjük ki magunkat és alkalmazzunk otthoni kúrát. Kezeljük a megfázás fő tünetét láz- vagy fájdalomcsillapítóval. Persze mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a tüneteink 2-3 nap elteltével sem csillapodnak, vagy súlyosbodnak, ha lázunk meghaladja a 38 Celsius-fokot, vagy ha az arcunk vagy a homlokunk bizonyos területein heves fájdalom jelentkezik, ha az orrváladék megváltozik, nehezen fújható és sárgás színű lesz, vagy ha erősödik a köhögésünk és véres köpetürítés jelentkezik.

Hagyma és chili

A megfázás kezdeti tüneteinek enyhítésére a népi gyógyászatból is ihletet meríthetünk. Hatékony módszer például, ha felaprítunk egy fej vöröshagymát, és rövid ideig mélyen beszívjuk az illatát. Baktériumölő hatása van, amely a légzésen keresztül jól érvényesül, illóolaja pedig tisztítja a tüdőt. A fokhagyma helyi antibakteriális hatást fejt ki.

Nátha ellen chili

Azt mondják, a csípős fűszerek - mint például a chili vagy a curry - enyhítik az arcüregekben lévő dugulást. Az aranyló tyúkhúsleves is kitűnő orvosság: laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát és a köhögési ingert. Persze ha a gőzölgő tányér levest egy szerettünk ágyba hozza, a hatás még hatványozottabb...

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek