Mitől működik a wellness? Néhány tipp

Mitől működik a wellness? Néhány tipp

Az egészségmegőrző programok sorába a megfelelő táplálkozás, a sportolás és a rendszeres orvosi kontroll mellé joggal illeszthetjük be a wellnesst is. Nem csupán pihenést jelent, de szellemet és testet jó kondícióban tartó gyógykezeléseket is.

A wellness lényege és célja, hogy megszabaduljunk a stressztől, megnyugodjunk, szellemileg és fizikailag is feltöltődjünk, és erővel telve nézhessünk szembe a megoldandó helyzetekkel. A wellness kifejezés napjainkban a szállodák csomagajánlatai között bukkan fel a legtöbbször, akciósan, last minute, csomagban vagy exkluzív ajánlatként is vásárolhatunk egy kis pihenést, és néhány napra kivonhatjuk magunkat a taposómalomból. Téves elképzelés azonban azt hinni, hogy a wellnesshez szálloda és vastag pénztárca kell, hiszem akár a mindennapokba is beépíthetjük, ha sikerül megtalálni az életvitelünknek, időbeosztásunknak megfelelő kezeléseket, és rendszeresen alkalmazzuk őket.

Irány a legközelebbi fürdő!

A wellness-kezelések egy része valamilyen vízhez kapcsolódó tevékenység, amely a vizes gyógykezelés, a hidroterápia, általában a víz szervezetre gyakorolt fizikai hatásait – hőmérsékletét, nyomását, felhajtó erejét – használja ki. Ilyen például a súlyfürdő, a tangentor kezelés, a Kneipp-kúra vagy a különféle víz alatti masszázsok. Ma már az élményfürdők mindegyikében megtalálható az örvényfürdő, a jacuzzi, a légbuborék-fürdő – ezek mindegyike masszírozó hatású, javítja a bőr vérkeringését, lazítja az izomzatot, rekreációs hatásának köszönhetően frissít. A balneológiai terápiák a közönséges víz tulajdonságai mellett a gyógyvizekben oldott anyagok hatásait is beépítik a kezelésbe, így nem csak a vízben való mozgás gyógyít, hanem a felszívódó kalcium, jód, kén is. Hogy a megfelelő kezelést kapjuk, érdemes balneológus orvossal konzultálni, aki az állapotunknak megfelelő kúrát fogja javasolni, amelyet akár egy szabad délutánon is igénybe vehetünk.

Úszás után szauna

A vizes kezelések másik nagy csoportja a szaunázás, amelynek szinte felsorolhatatlanul sok fajtája létezik: gőzfürdő, arab fürdő, caldarium, hamam,  lacoinum,  sanarium,  tepidarium vagy orosz szauna. Abban mindegyik megegyezik, hogy rendkívül kedvező hatással van a szervezetünkre, ugyanis a forró levegő által előidézett mesterséges láz során kitágulnak az ereink, javul a szervezet vérellátása. Testhőmérsékletünk fokozatosan felveszi a környezetünk hőjét és a bőrünk verejtékezni kezd. A melegben kitágulnak a pórusaink, így a bőrünkön keresztül rengeteg salakanyag is távozik a szervezetünkből. Élénkebbé válnak az anyagcsere-folyamatok. A lappangó betegségek gyorsabban felszínre kerülnek, és könnyebben legyőzhetőek, mert megerősödik az immunrendszerünk.

Mitől működik a wellness? Néhány tipp

A forró gőzkamrában való üldögélést követő hideg zuhany élénkít és frissít. Összehúzza a pórusokat, elzárva így az utat a vírusok és a baktériumok előtt. A meleg-hideg váltakozása rugalmassá, feszessé teszi a bőrünket. Bizonyos tévhitekkel ellentétben a szaunázás nem fogyaszt. Amit kiizzadunk magunkból, az többnyire víz, nem pedig zsír. Ám az igaz, hogy a vérkeringésünk felgyorsulása és az anyagcserénk felélénkülése elősegíti a testsúlycsökkenés folyamatát. A szauna bármelyik közeli uszodában elérhető, és hetente akár kétszer-háromszor is igénybe vehető wellness-szolgáltatás.

Évezredes terápia: a masszázs

Az ellazulás vízhez nem kötött módja a fizioterápia, ide tartoznak az olyan természetes gyógymódok, mint a klímaterápia, a termoterápia, inhaláció, mechanoterápia, elektroterápia. Ide soroljuk a jól ismert és különösen hasznos masszázst is, amely szintén olyan kikapcsolódás, amely nem vesz el túl sok időt a hétköznapokban sem. Akár a szaunának, ennek is számos fajtája létezik. A nyugati kultúrákban leggyakrabban alkalmazott masszázsok alapja a svédmasszázs, ilyen a gyógymasszázs, a sportmasszázs, a frissítő masszázs, de egyre többen fordulnak az alternatív terápiák felé, és vesznek igénybe ayurvédikus masszázst, akupresszúrát, kínai masszázst, reflexzóna masszázst, japán masszázst, thai masszázst.

Ezek a technikák általában filozófiai alapon nyugszanak, és a bőrön, izomzaton kívül más érzékszervekre is hatással vannak – a masszőrök gyógyteákat, illóolajokat, zenét használnak a kívánt hatás eléréséhez. Valójában mindegy, hogy melyik technikában bízunk meg, mert mindegyik célja ugyanaz, a nyugtatás és a fájdalomcsillapítás, a kondíció megőrzése, keringés serkentése, izmok vérellátásának fokozása, szükség esetén a gyógyítás.

Relax!

Ép testben ép lélek, tartja a mondás, ezért a wellness-programok közül semmiképpen sem hagyhatjuk ki a szellemet egészségesen tartó módszereket (pl. légzésterápia). A pszichológiában sokat alkalmazott módszer a tudatos relaxáció, a stressztől állandóan feszültségben lévő izmokat lazítja el, miközben igyekszik „kikapcsolni” az elmét. A stressz, megterhelés, fáradtság miatt önkéntelenül összeszorítjuk állkapcsunkat, ráncoljuk a homlokunkat, megfeszítjük a nyakunkat. Nem is tudunk róla, hiszen befolyásolni sem tudjuk, de zsigeri simaizmainkkal is ugyanez történik, nem véletlenül érezzük, hogy görcsbe rándul a gyomrunk. Relaxáció közben, miközben tudatosan lazítjuk el izmainkat, a folyamat visszafelé játszódik le, így lazulunk el. Az autogén tréning, a progresszív relaxáció vagy a meditáció mind tanulható módszer, segítségükkel ellenállóbbak és rugalmasabbak leszünk. Elsajátíthatóak terápiás csoportokban, pszichológus vagy pszichiáter irányításával, de akár jógaórán is.

A legnépszerűbb wellness-módszerek

  • Hidroterápiás kezelések: a gyógyvíz fizikai tulajdonságait használják fel (például súlyfürdő, vízsugár-masszázs)
  • Balneológiás kezelések: a gyógyvizek kémiai összetételén alapulnak
  • Fizioterápia: természetes gyógymódok – mint például klímaterápia, hidro- és termoterápia, inhaláció, mechanoterápia, elektroterápia – összessége
  • Fizikoterápia: fizikai energiákat felhasználó gyógykezelés, mint például elektroterápia, fényterápia
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek