Miért csöpög az orrunk?

Miért csöpög az orrunk?

Nem csak megfázáskor szembesülhetünk ezzel a kellemetlen problémával, számos más oka is lehet annak, hogy százszámra használjuk el a papírzsebkendőt.

2019.12.23

Szinte őrjítő tud lenni az állandó csöpögés és métereket sem tehetünk meg zsebkendő nélkül, ám az orrfolyás gyakran épp minket véd.

Másfél liter?

Először is jó tudni, hogy egy egészségesen eltöltött napunkon is folyik az orrunk – hátrafelé, a garatba. Ugyanis mindannyian megtermelünk naponta kb. egy-másfél liternyi orrváladékot, melynek nagy része vízből áll. Ennek feladata az, hogy kiszáradás ellen védje a nyálkahártyánkat, nedvesítse az orron beáramló levegőt, és ami nagyon fontos: nedves csapdaként viselkedve a levegővel érkező szennyeződések, kórokozók nagy részét még azelőtt megkösse, hogy azok a légutakon át a tüdőbe juthatnának.

De miért csöpög?

Ha a szokottnál is több váladék termelődik és előrefelé távozik, akkor annak oka van.
A leggyakoribb a nátha. A vizes orrfolyás a vírusfertőzés egyik leggyakoribb tünete. Az orrfolyás ilyenkor minket vád, segíti a gyógyulásunkat még akkor is, ha utálatos, megkeseríti az életüknet és lehetetlenné teszi a társasági életet. A vírusok által okozott orrcsöpögés azért alakul ki, mert a szervezet a folyékony váladék segítségével próbál megszabadulni a kórokozóktól.

Miért csöpög az orrunk?

Teljesen egészséges embereknek is csöpöghet az orra például akkor, ha hideg van kint – a síelők például szinte kivétel nélkül ismerik és elszenvedik ezt a tünetet.

Pedig itt is arról van szó, hogy a szervezet kitalált egy megoldást az orr elfagyása ellen, azt, hogy vérbőséget idéz elő az orrcimpákban és az orr hegyén, ami bizsereghet, ettől folyton oda nyúlkálunk, a mechanikus ingerlés hatására pedig fokozódik a váladéktermelés. Ám ennél bőségesebb csöpögést okoz, ha az alaposan kihűlt orrban a szőrszálakon kicsapódik a tüdőből kiáramló, meleg, páradús levegőben lévő nedvesség – majd, amikor elég vízmolekula állt össze, akkor legördül – elcseppen. Ugyanez látszódik nagy hidegben a bajszos, szakállas férfiakon is – sőt a nedvesség ott akár meg is fagyhat, kisebb-nagyobb jégkristályok, jégcsapok képződhetnek a férfiak arcszőrzetén.

Nincs hideg, mégis csöpög!

És ha a melegszobában is csöpög? Erre is van magyarázat. Merthogy télen sem kímél minket az allergia, és amennyiben például házipor-atkára, állatszőrre vagyunk érzékenyek, akkor nincs enyhülés a téli hónapokban sem. Ilyenkor segíthet nekünk az antihiszamin szedése.

De tudjuk még tovább fokozni! Létezik allergia nélküli orrcsöpögés is – szintén egészségeseknél, ugyancsak szobahőmérsékleten. Ezt okozhatják egyes élelmiszerek. Biztos láttuk, tapasztaltuk már magunkon vagy másokon, hogy az erőspaprika milyen erős izgató hatást tud produkálni a nyálkahártyán! Ha ráadásul vigyázatlanul az orrunkhoz vagy hovatovább szemünkhöz nyúlunk erőspaprikás kézzel, akkor vízesésszerűen patakzik belőle a folyadék – a szervezet próbálja kimosással eltávolítani az oda került irritáló anyagot.

Érdekes, hogy egyeseknél ilyen extrém csöpögést kiváltanak olyan élelmiszerek is, melyek nem csípnek – példának okáért egyeseknél a tej.

Ám ennél is titokzatosabb az, ha sem élelmiszer sem megfázás, sem hideg nincs – az a fránya orrcsöpögés mégis jelentkezik. Ezt nevezik nazális hiperaktivitás szindrómának, és ilyenkor a bőséges vizes orrfolyás és az orrdugulás okaként sem allergént, sem kórokozót nem lehet kimutatni – látszólag oktalanul áll elő a jelenség, a nyálkahártya megduzzadás és fokozott váladéktermelődése. Rejtélyes és nem is igazán kezelhető, maximum a tünetek enyhíthetők.

Veszélyes?

Abból a szempontból igen, hogy ha az orrnyálkahártya duzzanata maradandóvá válik, akkor az a szaglás romlásával, végül elvesztésével is járhat. Ha tehát valaki állandó náthás tünetektől szenved, akkor keresse fel a fül- orr- gégészt és vizsgáltassa ki magát. Egyéb, egy-két hétre jelentkező nátha esetén kérjük ki a gyógyszerész tanácsát, hogy melyik készítményt ajánlja a tünetek enyhítésére.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek